V četrtek, 21. februarja 2019, je potekalo drugo v sklopu štirih predavanj, ki jih pod naslovom I <3 MAT (I love mat – Rad imam matematiko) organizira Oddelek za matematiko Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani. Ta so namenjena vedoželjnim dijakom, učiteljem, mentorjem, staršem in tudi vsem drugim, ki se zanimajo za matematiko. Dijakom višjih letnikov lahko ponudijo tudi možnost razmisleka o morebitnem nadaljnjem študiju na tem področju.

 

Na tokratno predavanje so se, čeprav sredi zimskih počitnic, odpravili trije črnomaljski gimnazijci. Vid Kavčič iz 1. aG, Gal Miketič iz 3. aG, Laura Čurk iz 3. bG in njihov mentor Tilen Šetina, prof. mat., so poslušali predavanje z naslovom Računanje brez števil, v katerem je prof. dr. Andrej Bauer skušal podati splošnejši in abstraktnejši pogled na računanje in z drugačnega, bolj bazičnega vidika opredeliti pojem funkcije. Uprl se je na odkritja ameriškega matematika Alonza Churcha, ki je funkcije in računanje z njimi opredelil v jeziku lambda računa. Ta je danes poznan kot formalni jezik, s katerim je možno opisati vse računalniške programe.

 

Letošnjo pomlad sledita še dve podobni predavanji. Najprej bo 28. marca prof. dr. Petar Pavešić predaval o uporabi matematike v robotiki, 25. aprila pa bo prof. dr. Sašo Strle skušal pojasniti, kako matematik loči med slovenskim in ameriškim krofom.

(Obiskano 132 krat, 1 krat danes.)