Preskoči na glavno vsebino
 

Srednja šola Črnomelj

Začni iskanje
Domov
O šoli
Urniki
Programi
Učbeniški sklad
Malica
Projekti
Dejavnosti
Zaključek izobraževanja
Spletna učilnica
Šolske delavnice
Ekskurzije
  
Srednja šola Črnomelj > Aktualno  

Aktualno

Aktualno
vizija in poslanstvo šole.aspxvizija in poslanstvo šoleMarko ŠPRINGER
nagovor ravnateljice.aspxnagovor ravnateljiceMarko ŠPRINGER
Kontaktni podatki.aspxKontaktni podatkiMarko ŠPRINGER
  
Pogled: 
TeloFilter
Zamejska ekskurzija - prvi danČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Za nami je prvi dan ekskurzije po slovenskem zamejstvu v Italiji. 4. letniki smo danes prevozili tržaško in videmsko pokrajino ter spoznali življenje Slovencev v Reziji. Kljub slabi vremenski napovedi, smo se do zadnjega ogleda veselo nastavljali sončnim žarkom, potem pa nas je dodobra osvežil Rözijasnki düjž.
10.9.2014 22:21
ZAKLJUČNA KONFERENCA PROJEKTA NOVA GENERACIJA RAZISKOVALCEV VED O ŽIVLJENJU (NGRVŽ)Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V ponedeljek, 25. 8. 2014, je potekala na Brdu pri Kranju zaključna konferenca projekta NGRVŽ. Cilji projekta so bili medgeneracijsko in medregijsko sodelovanje dijakov, njihovih mentorjev in vrhunskih znanstvenikov. Konzorcijski partnerji v projektu so bili Kemijski inštitut, Fakulteta za farmacijo, Filozofska fakulteta Ljubljana in poleg naše še dvanajst slovenskih srednjih šol.

Po mnenju udeležencev zaključne konference je projekt izpolnil zastavljene cilje, kar so v uvodnih nagovorih poudarili minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, direktor Kemijskega inštituta prof. dr. Janko Jamnik, vodja projekta prof. dr. Roman Jerala in predstavnika ravnateljev sodelujočih srednjih šol Elizabeta Prus s Srednje šole Črnomelj in mag. Ivan Lorenčič z II. gimnazije Maribor.

Na konferenci so aktivno sodelovali tudi dijaki, ki so ob plakatih predstavili vse v projektu nastale raziskovalne naloge, nekatere med njimi pa tudi z ustnimi zagovori. Med slednjimi je bila tudi naloga z naslovom Bionanomateriali na osnovi polipeptidov, ki so jo izdelali dijaki naše šole Diana Fink, Florijan Jalševac in Dominik Jankovič .

Udeleženci konference smo se razšli v upanju, da se bodo podobne oblike sodelovanja šol in raziskovalnih inštitucij nadaljevale.

Nekaj fotografij iz zbirke Aleksandra Medveša, profesorja kemije na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje.

Koordinatorja projekta na SŠ Črnomelj

Margareta Šavli in Andrej Čufer


5.9.2014 8:50
Poročilo s podelitve spričeval splošne mature 2014Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj – V ponedeljek, 14. julija, je v večernih urah v medioteki šole potekala podelitev spričeval splošne mature 2014.

S kratkimi recitacijami se je najprej predstavilo šest maturantov, nato pa sta program z odigranim odlomkom iz dela Mali princ avtorja A. de Saint-Exupéryja začela povezovalca programa Karmen Simonič in Matej Dragovan, oba 3. bG. Z dvema pevskima točkama pa je navdušila maturantka Diana Fink, 4. bG. Potem ko je ravnateljica s pomočjo razrednikov podelila maturantom njihova spričevala, je sledila še razglasitev najboljših dveh, tj. zlatih maturantov. To sta: Kaja Vraničar, 4. aG in Florijan Jalševac, 4. bG. Navzoče pa je nagovorila tudi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Vsem maturantom še enkrat čestitamo.

Anita Starašinič, mentorica

15.7.2014 18:47
Za Ime tedna na Valu 202 izbrana dijaka Aleš Zupančič in Jaka ŠikonjaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V preteklih dnevih je bilo veliko povedanega, napisanega in predvajanega o uspehu dijakov Aleša Zupančiča z Gimnazije Novo mesto in Jake Šikonja s SŠ Črnomelj – gimnazija, ki sta za svojo raziskovalno nalogo z naslovom Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika na Olimpijadi mladih raziskovalcev GENIUS 2014 na Univerzi Owsego v zvezni državi New York prejela zlato medaljo.

Zaradi izjemnega uspeha sta bila na Valu 202 predlagana za Ime tedna in 7. 7. 2014 so ju poslušalci tudi izbrali - http://val202.rtvslo.si/2014/07/izberite-ime-tedna-58/.

Fantoma za priznanje državljanov Slovenije, ki cenimo njun dosežek, iskreno čestitamo in jima želimo še veliko uspehov.

Mentorica

Margareta Šavli

9.7.2014 17:05
ZAGOVORI PROJEKTNIH NALOG ZA 4.PREDMET NA POKLICNI MATURIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Dne, 20. 6. 2014, so potekali ustni zagovori projektnih nalog za četrti predmet poklicne mature.

Izpostavili bi predvsem naslednje naloge:

·         Turistična agencija Forigma d.o.o., dijakinje Š. Fortun,

·         Trženje centra za slepe in slabovidne v Beli krajini, pripravili A. Koplan in T. Štefanič, v kateri sta predstavili lokacijo in učno pot centra za slepe in slabovidne, prepoznaven pa bi bil po lično izdelanem logotipu metulja, ki je predstavljen v Braillovi pisavi;

·         Bela krajina – festivalski raj, katere avtor je B. Svetič. Vse festivalske dogodke je povezal na naslednji spletni strani;

·         Festival Žbularija sta predstavili M. Tomc in D. Bahor, ki so nas pogostili s pogačo iz čebule;

·         Vpliv DDV na naš življenjski standard, avtorici P. Weiss in E. Hudorovac. Postavili sta na šaljiv način tudi vprašanje za člane komisije »Dajte cesarju, kar je cesarjevega«;

·         Poslovni načrt za samostojno podjetje: Eko- svet je predstavil D. Starašinič s svojo košaro ekoloških pridelkov.

Nekaj utrinkov iz predstavitev se nahaja v fotogaleriji.

 

1.7.2014 11:13
DOBITNIKI ZELENE ZASTAVE ZA ŠOL.L. 2013/14Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Ob izteku šolskega leta smo dobili potrditev, da delamo dobro, da smo izpeljali vse potrebne projekte in ob koncu šolskega leta prejeli zeleno zastavo. Program Ekošola je mednarodni projekt celostne okoljske vzgoje in izobraževanja.

Znotraj projekta smo tako letos pri malici ločeno zbirali tetrapak, že nekaj časa ločeno zbiramo plastične zamaške, odpadni računalniški material in baterije. Spremljali smo porabo električne energije v šoli, izvedli anketo med dijaki in zaposlenimi o uporabi računalniške opreme, računali ogljikov odtis, postavili in urejali smo spletno učilnico in tudi na ta način poleg sestankov širili ideje eko-projekta na šoli. V sodelovanju s Komunalo Črnomelj smo postavili ekološki otok. Pridružili smo se čistilni akciji, pri biologiji so dijaki spoznavali na terenu lokalno biotsko raznovrstnost, ves čas pa smo se trudili ozaveščati in privzgajati odgovoren odnos do okolja.o eko-idej.

Sodelovali pa smo tudi v projektu Moja reka si. Dijaki so ustvarjali pesmi na temo reke in energije. Med srednjimi šolami smo dobili posebno nagrado, zato smo se udeležili sklepne prireditve v Mestnem muzeju v Ljubljani, družili smo se z raperjem Zlatkom in si v Tivoliju pod strokovnim vodstvom ogledali razstavo fotografij Živi zakladi naših voda, ki jo je postavila Lutra, inštitut za ohranjanje naravne dediščine.

http://www.mojareka.si/

In kaj so dijaki zapisali o nagradi?

Marko Lakner:

Nekega petka konec maja smo se metliška in semiški pesnik skupaj z mentorico odpravili v Ljubljano na zaključno prireditev projekta Moja reka si. Večina zmagovalnih ekip je bilo iz vrtcev. Naša skupina je dobila posebno nagrado. Za nagrado smo dobili vsak svoj  paket coca-cole, darilo sponzorja,  priznanje in nagradni ogled razstave o rekah. Na prireditvi smo srečali tudi ambasadorja projekta Zlatka. To je bil zame vrhunec dneva, z njim smo se tudi fotografirali. Sledil je ogled razstave, po ogledu pa smo se odpravili domov.

 

Valentina Ambrožič:

V projektu smo sodelovali Marko Lakner, Klemen Štine, Anja Švajger, Iva Panjan in Valentina Ambrožič.

Pohvalimo se lahko, da je naša šola prejela posebno nagrado, ki smo jo dobili za pesem Reka nam da energijo, avtorja Marka Laknerja:

 

Ne predstavljam si poletja brez sonca, cvetja in reke,

ki teče ob našem mestu že veke in veke.

 

Hladna osvežitev ali samo paša za oči,

od naše reke vsak nekaj dobi.

 

Pomeni nam res dosti,

dobro vemo, da v njej smo le gosti.

 

Na žalost tega vsi ne znajo,

nenehno z njo slabo ravnajo.

 

Hočejo le evre, za naravo jim ni mar,

a ko presahne zadnja reka, BOŠ PIL TEDAJ DENAR?

 

V petkovem dnevu smo se družili z Zlatkom, ki je ambasador tega projekta, imeli voden ogled stare Ljubljane in si ogledali razstavo o slovenskih rekah v Tivoliju. Dan je bil poln doživetij in se že veselimo naslednjega sodelovanja v projektu Moja reka.si. Upamo pa tudi, da se bomo jeseni udeležili parlamenta mladih, ki ga bo v sodelovanju s Savsko komisijo organizirala Lutra. Tudi to druženje smo prejeli za nagrado.
29.6.2014 16:08
Jaka Šikonja (Gimnazija Črnomelj) in Aleš Zupančič (Gimnazija Novo mesto) prejela zlato odličje na GENIUS olimpijadi v ZDAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Na Univerzi Owsego v zvezni državi New York je od 15. do 20. junija 2014 potekala Olimpijada mladih raziskovalcev GENIUS 2014, ki sta se je s svojo raziskovalno nalogo udeležila tudi dijaka Jaka  Šikonja z Gimnazije Črnomelj in Aleš Zupančič z Gimnazije Novo mesto. Nalogo z naslovom Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika sta izdelala na Kemijskem inštitutu v Ljubljani v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom dr. A. Pintarja, dr. B. Erjavca in dr. I. Gasan Osojnika.

Dijaka sta z raziskovalno nalogo tekmovala v kategoriji Science, kjer je bilo prijavljenih nekaj več kot  500 srednješolskih projektov. Med vsemi je strokovna komisija izbrala 217 finalistov, ki so na olimpijadi predstavili svoje delo. Med finalisti, ki so ob postavljenih plakatih, maketah, videih … morali čim bolj natančno in jasno predstaviti rezultate in pomen svojega raziskovalnega dela ter možnost prenosa rezultatov raziskav v prakso,  je prvih 10 % projektov prejelo zlate medalje. Med slednjimi je bila tudi raziskovalna naloga našega Jake in Aleša.

Za izjemen uspeh obema dijakoma iskreno čestitamo in jima želimo še veliko uspehov v prihodnje.

Več o tekmovanju in uvrstitvah slovenskih dijakov si lahko preberete na povezavi:  

http://www.ki.si/novice/single-prikaz/novice/novica/zlato-srebro-in-bron-slovenskim-dijakom-na-state-university-of-new-york/

 

Več fotografij.

Za aktiv učiteljev naravoslovnih predmetov

Margareta Šavli

27.6.2014 16:07
Proslava ob dnevu državnosti in podelitev priznanj za odličen uspeh in višjih pohvalČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj – V torek, 24. junija, je v jedilnici šole potekala proslava ob dnevu državnosti in podelitev priznanj za odličen uspeh in višjih pohval.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija. Ta dan v Sloveniji obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Z uvodno predstavitvijo državnega praznika sta začela povezovalca programa Lucija Konda, 2. bG in Jurij Ivanušič, 2. aG, pel pa je šolski pevski zbor, sestavljen iz dijakov prvega letnika gimnazije, pod mentorstvom Robertine Ladika. Potem ko je ravnateljica s pomočjo razrednikov podelila priznanja za odličen uspeh in višje pohvale, razglasila najboljši razred v športu, tj. 1. bG, najboljšo športnico Evo Kavčič, 1. bG in najboljšega športnika Mateja Dragovana, 3. bG, Matic Brinc, 2. bG pa je najuspešnejše fotografiral, sta nas Manja Novak in Nina Domitrovič, obe 1. aG s svojo plesno točko povedli v čas poletnih počitnic. Poslovili smo se s sklepom, da se vidimo jeseni.

Aktiv slovenistk

27.6.2014 11:58
Zaključni izpiti Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 24. 6. 2014 so prejeli spričevala o uspešno opravljenem zaključnem izpitu dijaki 3.s oblikovalec kovin-orodjar. Skupaj s spričevalom so prejeli EUROPAS življenjepis, ki jim omogoča iskanje zaposlitve v evropskih državah.

Posebej čestitam najuspešnejšemu dijaku Janu Papežu, ki je bil vsa tri leta odličen, tudi zaključni izpit je končal z odliko.Za vestno delo in doseženi uspeh je prejel pohvalo ravnateljice in knjigo za spomin na šolanje v SŠ Črnomelj.

Vsem ostalim dijakom 3. s želim veliko sreče  avgusta.

Razredničarka

24.6.2014 18:58
PROJEKTNA DNEVA V MARINDOLUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V petek, 13. 6.  in soboto, 14. 6. 2014 so se dijaki  2. letnikov SŠ Črnomelj udeležili projektnih dni na temo Ohranimo uskoško kulturno dediščino Bele krajine. V petek so preučevali ljudsko stavbarstvo v Žuničih, gospodarske dejavnosti in prehranjevalne navade (čebelarska učna pot) v Paunovičih, pravoslavno vero v Miličih in ljudske običaje v Marindolu, kjer so se tudi preiskusili v orientaciji. V soboto so si ogledali Kuzmov mlin in razvaline gradu v Pobrežju.Na koncu so spoznali pomembne osebnosti Adlešičev in sodelovali v delavnicah v Muzeju narodnih vezenin Cvitkovič.
23.6.2014 8:10
TERENSKO DELO PRI PREDMETU BIOLOGIJAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V ponedeljek, 2. junija 2014, smo dijaki tretjih letnikov pri predmetu biologija izvedli terensko delo v Hrastu pri Vinici. V okviru projekta Ohranjanje in upravljanje sladkovodnih mokrišč v Sloveniji – WETMAN sta nam Barbara Kink in Matej Simčič iz Zavoda RS za varstvo narave predstavila mokrišča. Spoznali smo tri kale (Gornji kal, Krivače in Kršeljivec) kot eno od oblik mokrišč. V preteklosti je bilo v vsaki belokranjski vasi prisotnih več kalov, zlasti za potrebe napajanja živine in pranja perila, danes pa je pomembna predvsem njihova naravovarstvena funkcija. Nato smo skupaj nabrali nekaj vodnih in obvodnih organizmov (urhe, krastače, močvirsko sklednico) ter si nekatere od njih tudi ogledali pod lupo (vodne bolhe).

Po delu na terenu smo si v gasilskem domu ogledali še film o slovenskih mokriščih, ki so ga posneli v okviru projekta WETMAN.

 

Maja Badovinac in Jaka Šikonja, 3. bG
10.6.2014 11:08
ŠPORTNI DAN Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV ponedeljek, 2. 6., so dijaki 1. abG, EST in 2. ST uživali v Čateških toplicah. 
3.6.2014 8:26
FRIZBI - šolsko tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Slika

V  petek, 30. 5., je bilo na stadionu Loka šolsko tekmovanje v ultimate frizbiju. V precej hladnem vremenu, a prijetnem in tekmovalnem vzdušju, se je tekmovanja udeležilo 10 ekip. Gledalci in igralci smo uživali ob spretnih podajah in akrobacijah na igralni površini.

Rezultati fantje:

1. mesto:  3. bG (Kristjan Žunič, Žan Skukan, Matej Dragovan,Marko Vraničar, Jaka Šikonja)

2. mesto: 2. aG (Jurij Ivanušič, Kristjan Spudič, Claudio Kuhar, Tomaž Kasunič, Žan Grahek)

3. mesto: 3. aG1 (Jure Horvat, Jan Gašperič, Žan Grgič, Žiga Butala, Jure Štukelj).

 

Rezultati dekleta:

1. mesto:  3. bG (Tina Križ, Sara Milkovič, Sara Kavčič, Tina Mavsar, Monika Bajuk, Lucija Kočevar)

2. mesto: 1. bG1 (Eva Kavčič, Ana Mavsar, Saška Delkot, Ita Kukman, Brina Dokl)

3. mesto: 3. aG (Nina Miketič, Mojca Mravinec, Nina Starešinič, Antonella  Z. Topić, Urška Starešinič, Iva Štukelj, Anita Peršič, Anja Šimec).

 

Tekmovanje sta vodila profesorja Branislav Adlešič in Zdenka Kavčič. 

Tekmovanje v frizbiju je bilo zadnje v nizu tekmovanj za naj športnika/co šole in naj športen razred v šolskem letu 2013/14.

31.5.2014 19:39
PODELITEV POHVAL, PRIZNANJ IN SPRIČEVAL ZAKLJUČNIM LETNIKOMČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V ponedeljek, 26. 5. 2014, so se dijaki zaključnih letnikov in njihovi profesorji v predavalnici SŠ Črnomelj udeležili  prireditve ob podelitvi pohval, priznanj in spričeval. Za prijetno vzdušje pred pričetkom podelitve so z ubranimi melodijami in doživetimi recitali poskrbeli kar bodoči maturantje sami. V kratkem kulturnem programu so se v recitacijah spominjali brezskrbnega otroštva, let v šolskih klopeh, zaupali pa so nam tudi  svoja občutja na pragu v odraslost.

Ubrane melodije Davida Starašiniča, Kristine Kolbezen in Žive Kočevar ter doživete recitale Rike Ružić, Urške Franković in Sandre Škrinjar sta spretno povezovala Nika Kavšek in Rok Babič.  Programu je sledil nagovor Elizabete Prus, ravnateljice SŠ Črnomelj, ki je najbolj prizadevnim dijakom podelila visoke pohvale za izjemne dosežke in priznanja za odličen uspeh. Prireditev so sklenili razredniki zaključnih letnikov s podelitvijo spričeval in nižjih pohval v matičnih učilnicah.

 

 

Mija Penca Vehovec
30.5.2014 12:17
OGLED RAZSTAVE AKADEMSKEGA SLIKARJA VLADIMIRJA LEBNA Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Maja 2014 so si dijaki in dijakinje 1. letnikov gimnazije in strokovne šole v okviru pouka likovne umetnosti v cerkvici Sv. Duha v Črnomlju ogledali razstavo akademskega slikarja Vladimirja Lebna. Razstavljene slike zaznamujejo podobe iz sveta živali, ki velikokrat temeljijo na resničnih dogodkih. Odlikujejo jih živahne barve, dosledna modelacija in posebna atmosfera prostora. Slikar se ukvarja tudi z ilustracijo in animacijo, za kar je prejel več nacionalnih nagrad.

 

Mentorici Gordana Popovič Lozar, prof. in Jasmina Kobe, prof.

  

 

Moskovski psički v vagonu podzemne železnice

 

 

Vladimir Leben, BreakBears, 2013, olje in zlato na platnu, 100 x 200 cm

30.5.2014 11:59
Mednarodni projekt Comenius - Green Skills for a Gobal ChangeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
                                                   
  Med 21. in 25. 5. 2014 smo,  v okviru mednarodnega projekta Comenius - Green Skills for Global Change, na Srednji šoli Črnomelj gostili  23 dijakov in 13 učiteljev iz partnerskih šol Danske, Turčije, Nizozemske, Španije , Portugalske  in Španije.
 Cilj srečanja je bil spoznati delovanje vetrnih elektrarn in njihove pozitive oziroma negativne vplive na okolje. V okviru srečanja so dijaki predstavili svoje države in šole, sodelovali v debati o vetrni energiji, v mednarodnih delavnicah spoznali belokranjske plese, slikali na steno in si ogledali  četvorko naših maturantov. Četrtek je bil namenjem spoznavanj slovenskih lepot in sicer, glavnega mesta Ljubljane,  ekološke farme brancinov Fonda, solin  Sečovljah ter obmorskega mesta Piran. Prav tako so tuji dijaki v gostiteljskih družinah spoznavali belokranjske običaje, hrano in gostoljubnost.     
  Srečanje, ki je bilo po besedah dijakov in učiteljev nepozabna in dragocena izkušnja, se je zaključilo v nedeljo, 25. maja.
30.5.2014 9:56
Festival prostovoljstvaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V sredo, 21. 5. 2014, so se prostovoljke in prostovoljci naše šole udeležili 1. festivala prostovoljstva v Črnomlju, ki ga je organizirala Hiša sadeži drižbe Črnomelj v okviru Slovenske filantropije, združenja za promocijo prostovoljstva. 
26.5.2014 11:58
48. SREČANJE MLADIH RAZISKOVALCEV SLOVENIJE 2014Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V ponedeljek, 19. maja 2014, je v Murski Soboti potekalo 48. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije 2014. Dijaki naše šole so predstavili in zagovarjali dve raziskovalni nalogi, ki sta tekmovali na interdisciplinarnem področju.

Nalogo z naslovom MOŽNOST IZRABE ORGANSKIH GOSPODINJSKIH ODPADKOV ZA PROIZVODNJO VODIKA sta predstavila dijak Srednje šole Črnomelj, Jaka Šikonja (3. bG) in dijak Gimnazije Novo mesto, Aleš Zupančič. Strokovna komisija je nalogo ocenila z zlatim priznanjem.

Nalogo z naslovom BIONANOMATERIALI NA OSNOVI POLIPEPTIDOV pa so predstavili dijaki Diana Fink, Florijan Jalševac ter Dominik Jankovič (vsi 4. bG). Za to nalogo so dijaki prejeli  srebrno priznanje.

Jaka Šikonja in Aleš Zupančič bosta z raziskovalno nalogo sodelovala na GENIUS olimpijadi, ki bo potekala v drugi polovici junija 2014 v zvezni državi New York.

Čestitamo.

Margareta Šavli in Andrej Čufer

25.5.2014 9:23
ATLETIKA - DRŽAVNO TEKMOVANJEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV sredo, 21. 5. 2014, je bilo v Športnem parku v Domžalah posamično državno prvenstvo za SŠ v atletiki. Moška štafeta se je v hudi konkurenci uvrstila na odlično 6. mesto (Gašper Dokl, Žiga Butala, Matej Dragovan, Vid Žagar). Fantje so z rezultatom 44,58 postavili nov šolski rekord. Tekmovanja se je udeležil tudi metalec krogle Klemen Bahor, ki je dosegel 10. mesto.
23.5.2014 10:45
ATLETIKA – dijaki zlati v štafeti, 5 kolajn in novi šolski rekordiČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV ponedeljek, 19. 5. 2014, je bilo v Novem mestu področno posamično prvenstvo SŠ v atletiki.

Tokrat so dijaki naše šole dosegli izvrstne rezultate in prejeli kar 5 kolajn.

Področni prvaki v štafeti 4 x 100 m so postali Gašper Dokl, Žiga Butala, Matej Dragovan in Vid Žagar (čas 45,53).

Gašper Dokl si je pritekel srebrno kolajno v teku na 100 m (čas 11,19),

 Matej Dragovan bronasto kolajno v teku na 400 m (čas 54,52),

Eva Kavčič bronasto kolajno v teku na 400 m (čas 1:08,17),

Ita Kukman bronasto kolajno v skoku v daljino (4,69)

Brina Dokl tek na 100 m (14 mesto), Maja Jankovič tek na 100 m (17. mesto), Anita Peršič suvanje krogle (10. mesto), Mojca Mravinec tek na 400 m (8. mesto), štafeta 4 x 100 m (Ita Kukman, Maja Jankovič, Eva Kavčič, Brina Dokl – 5. Mesto), Roman Križman tek na 1000 m (8. mesto), Vid Žagar tek na 400 m (8. mesto), Klemen Bahor suvanje krogle (4. mesto), Žiga Butala tek na 100 m (7. mesto) in

Matjaž Kordiš (17. mesto).

Nove šolske rekorde so postavili: Gašper Dokl, Matej Dragovan, štafeta – dijaki, Klemen Bahor in Ita Kukman.

Na finalno državno  tekmovanje v atletiki za posameznike srednjih šol so se po rezultatu uvrstili: Gašper Dokl, Matej Dragovan, Klemen Bahor in štafeta 4 x 100 m – dijaki. Tekmovanje bo v Domžalah, 21. 5.

 

20.5.2014 18:10
OBISK METLIŠKIH OSNOVNOŠOLCEVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Slika

V soboto, 10. 5. 2014, nas je iz OŠ Metlika obiskala skupina navdušenih športnikov. V okviru športa po izbiri se na svoji šoli pridno spoznavajo s plezanjem že vse šolsko leto. Tokrat so aktivno preživeli dopoldan v naši športni dvorani. Preizkušali so se na lažjih in težjih smereh naše plezalne stene. Spoznali so tudi za njih novo športno panogo, frizbi, se naučili osnovnih podaj in navdušeno sodelovali v igri.

11.5.2014 18:41
Ekskurzija v okviru NGRVŽČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Tudi letos smo se v okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju udeležili ekskurzije na Kemijski inštitut in Fakulteto za farmacijo v Ljubljani. Raziskovalni inštituciji smo obiskali v četrtek, 17. aprila 2014.

Na Kemijskem inštitutu smo si ogledali laboratorij biotehnologije, kjer so nam predstavili različne eksperimentalne metode in aparature. Imeli smo tudi možnost  praktično preizkusiti nekatere od tehnik dela.

Na Fakulteti za farmacijo so nam na kratko predstavili študijske smeri in področja dela fakultete. Njihovo raziskovalno delo smo spoznali skozi demonstracijo nekaterih eksperimentov, pri katerih so dijaki aktivno sodelovali.

 

Ekskurzije se je udeležilo 29 dijakov v spremstvu profesorjev M. Šavli in A. Čuferja.

 

Utrinke z ekskurzije je zabeležil fotograf David Mužar.

25.4.2014 12:22
ATLETIKA- šolsko tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV petek, 18. 4. 2014, je bilo šolsko tekmovanje v atletiki.

Foto: Iva Panjan, 4. bG

24.4.2014 14:06
MEDPREDMETNA EKSKURZIJA NA ČEŠKOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Od 10. do 12. aprila 2014 smo se dijaki 2. letnikov gimnazije odpravili na medpredmetno ekskurzijo po Češki. Odhod smo imeli že ob 3. uri zjutraj z avtobusnega postajališča Loka. Zaradi zgodnje jutranje ure je bilo na avtobusu težko najti koga budnega. Pot na Češko nam je, najbrž zaradi spanja in vmesnih postankov, kar hitro minila. Naš prvi večji postanek na Češkem je bilo mesto Telč, ki nas je pričakalo v precej sivem, vetrovnem in mrzlem vremenu. Tu smo si ogledali znameniti mestni trg, gotski grad in kopico renesančnih ter baročnih hišic. V mestu smo imeli čas za kosilo ali malico. Nato se je naša pot nadaljevala do glavnega mesta Češke, do Prage. Zaradi nepredvidenega zastoja na avtocesti smo morali ogled Venceslavovega trga preložiti na naslednji dan. Avtobus nas je odpeljal naravnost do hotela, kjer smo se namestili ter povečerjali v tamkajšnji restavraciji. Vsi smo se kar hitro odpravili v svoje sobe in v pričakovanju naslednjega dne tudi zaspali. Zjutraj smo se zbudili v še vedno hladno, a za spremembo sončno jutro. V restavraciji nas je čakal zajtrk, po njem pa vožnja do Terezina. Kraj je bil med 2. svetovno vojno znan po judovskem getu in koncentracijskem taborišču. Vedeli smo, da je stvar že sama po sebi grozna, a ko smo stvari videli na lastne oči, nas je vse skupaj še bolj pretreslo. Obiskali smo tudi celico, v kateri je bil zaprt Gavrilo Princip. Na koncu pa smo si ogledali še film, ki nas je še dodatno seznanil z vsemi grozotami, ki so se tukaj odvijale. Ob taborišču stoji tudi veliko pokopališče, namenjeno vsem žrtvam. Po ogledu Terezina smo se odpeljali nazaj v Prago, kjer je sledil sam ogled mesta. Obiskali smo judovsko svetišče (sinagogo) in pokopališče. Nato smo nadaljevali naš obhod ter si vmes ogledali več znamenitosti, med njimi znamenito uro Orloj, Tinsko cerkev, spomenik Janu Husu, Venceslav trg, kjer smo imeli tudi nekaj prostega časa (za nekatere ga je bilo žal premalo) za nakup raznih spominkov. Naš »maraton« po Pragi se je nadaljeval s prečkanjem Karlovega mostu, ogledu Lennonovega zidu. Pozno zvečer pa smo si Prago ogledali še ob večerji na ladjici. Utrujeni od celodnevne hoje po mestu smo se ob prihodu v hotel hitro zavili v postelje in padli v spanec. Jutro nas je spet navdušilo s sončnim vremenom, ki je naznanjalo še en krasen dan, ravno pravšnji za ogled gradu Hradčani, ki nam je še ostal. Najprej pa nas je čakal zajtrk ter pospravljanje naših stvari nazaj v kovčke. Nekateri smo hitro pojedli in se nato raje posvetili zapravljanju zadnjih čeških kron v hotelu. Ko je prišel čas odhoda, smo se poslovili od hotela in se z avtobusom odpeljali do Hradčanov. Med drugim smo si ogledali cerkev svetega Jurija, katedralo svetega Vida, kraljevo palačo, Zlato uličko in muzej igrač, kjer smo dekleta obujala spomine na čas igranja z barbikami. Po ogledu Hradčanov smo se odpravili na obhod po Plečnikovih vrtovih, nato pa še enkrat čez Karlov most do metroja. S podzemno železnico, ki je bila prav tako nepozabna izkušnja, smo se odpeljali do Plečnikove cerkve na Vinohradih. Tukaj smo imeli še zadnjo priložnost za kosilo pred vožnjo do Slovenije. Polni lepih, nepozabnih izkušenj ter kakšnih dogodivščin, ki naj raje ostanejo skrivnost, smo se pozno ponoči (bolje rečeno zgodaj zjutraj) vrnili nazaj domov. Praga, pa tudi Češka na splošno, nas je vse navdušila tako s prekrasnimi zgradbami, dobrosrčnimi in odprtimi ljudmi kot seveda s češkimi cmoki.

Katarina Špringer, 2. bG

24.4.2014 14:06
REGIJSKO SREČANJE MLADIH RAZISKOVALCEV 2013/14Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V četrtek, 10. aprila 2014, je bilo na Gimnaziji Novo mesto regijsko srečanje mladih raziskovalcev osnovnih in srednjih šol Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Srečanja so se udeležili tudi naši dijaki. Predstavili so dve raziskovalni nalogi.

Dijak 3. b razreda naše gimnazije, Jaka Šikonja, je skupaj z dijakom Alešem Zupančičem z Gimnazije Novo mesto izdelal raziskovalno nalogo z interdisciplinarnega področja Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika. Praktičen del raziskave sta dijaka opravila na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Odlično pripravljena naloga se je uvrstila na državno tekmovanje mladih raziskovalcev, ki bo 19. maja 2014 v Murski Soboti.

Z omenjeno nalogo sta se dijaka Aleš in Jaka uvrstila na kar dve mednarodni tekmovanji raziskovalnih nalog:

-          na mednarodno olimpijado I-SWEEEP, ki bo potekala med prvomajskimi počitnicami v Houstonu. Več si lahko preberete na: http://www.isweeep.org/

-          na GENIUS olimpijado, ki bo potekala v drugi polovici junija  v zvezni državi New York. Več si lahko preberete na: http://www.geniusolympiad.org/

Drugo nalogo z naslovom Bionanomateriali na osnovi polipeptidov so v okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju izdelali dijaki 4. b razreda naše gimnazije: Diana Fink, Dominik Jankovič in Florijan Jalševac. Raziskavo so dijaki tudi v tem primeru opravili na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Tudi ta naloga je tekmovala v kategoriji interdisciplinarnih področij in se je uvrstila na državno tekmovanje mladih raziskovalcev v Murski Soboti.

Vsem raziskovalcem čestitamo in jim želimo veliko uspehov tudi v prihodnje.

 

Učitelji naravoslovnega aktiva
20.4.2014 11:31
Minister MIZŠ na obiskuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se je 12. 4. 2014  mudil na delovnem obisku v Novem mestu, Metliki in Črnomlju. Veseli smo, da si je vzel čas in obiskal tudi našo šolo. Pozorno je prisluhnil predstavitvi izobraževalnih programov, dejavnosti, projektov, pokazali smo šolske delavnice. Opozorili smo na upad zanimanja za vpis v program ekonomski tehnik in se pogovarjali o možnostih pridobitve novega izobraževalnega programa.  V razgovoru smo izpostavili pomen Srednje šole Črnomelj za občinski in belokranjski prostor.

 

13.4.2014 11:39
Čistilna akcijaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek,  8. aprila 2014 smo dijaki in zaposleni na SŠ Črnomelj sodelovali v Pomladni  akciji urejanja in čiščenja okolja v občini Črnomelj.

Tokrat smo čistili neposredno okolico šole in šolo. Najzahtevnejše delo je bilo opravljeno na zemljišču pred šolo – ob ogradi vrtca. Že prejšnji teden je bil opravljen odvoz divjega odlagališča in odpadne zemlje (18 kamionov). Dela je financirala Občina Črnomelj. Dijaki in zaposleni smo zemljišče očistili kamenja (traktorska prikolica) in pokosili okolico odlagališča.

Štiri skupine so urejale zemljišče pred športno dvorano, v ogradi šolskih delavnic in okrog šole. Dve skupini sta bili v šoli in sicer na čiščenju tipkovnic in odstranjevanju zvečilnih iz stolov in klopi

 

 Koordinator: Brane Adlešič

10.4.2014 8:01
DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA ANGLEŠČINEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
17. marca je na Gimnaziji Vič v Ljubljani potekalo tekmovanje iz znanja angleščine za dijake 3. letnika srednjih šol, v organizaciji društva učiteljev angleščine IATEFL. Matej Banovec, dijak 3. aG, ki se je kot edini iz dolenjske regije, v kategoriji splošnih gimnazij, uvrstil na državno tekmovanje, je osvojil odlično 11. mesto in prejel srebrno priznanje. Čestitamo. Mentorica: Marta Strmec, prof. in aktiv tujih jezikov
9.4.2014 20:20
14. DRŽAVNO TEKMOVANJE ZA PROTEUSOVO NAGRADOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V soboto, 22. marca 2014, je v Mariboru potekalo državno tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo nagrado.

Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah: dijaki 1. in 2. letnika so se pomerili v znanju na temo NOČNI LETALCI, dijaki 3. in 4. letnika pa v znanju vsebin biologije po programu gimnazija.

 

Vito ŠUKLJE, dijak 2. b gimnazije, je osvojil ZLATO Proteusovo nagrado!

 

BRONASTO priznanje so osvojili naslednji dijaki: Robert Glazer, 1. bG, Tjaša Puš, 2. aG, Jernej Križan in Anže Švajger 2.bG, Andraž Cimerman in Antonella Zajc Topić 3. aG, Matej Dragovan, Jaka Šikonja, Lucija Kočevar in Sara Milkovič 3. bG ter Kaja Vraničar in Iva Bohte 4. aG.

 

Čestitamo!

 

Aktiv učiteljev naravoslovja
9.4.2014 10:40
Odprti dan OŠ Milke Šobar - NatašeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V četrtek, 3. 4. 2014, so se dijaki Nina Bahor, Melani Miketič iz 4. bG, Iza Poljšak, Izidor Švajger, Karmen Simonič iz 3. bG, Anita Peršič in Antonella Zajc - Topic iz 3. aG, udeležili odprtega dneva OŠ Milke Šobar - Nataše. Sodelovali so v različnih delavnicah, se družili z učenci in učitelji in tako spoznavali življenje, delo in pomen ustanove v belokranjskem in slovenskem prostoru.
7.4.2014 11:51
NOGOMET - šolsko tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV soboto, 29. 3., je bilo v športni dvorani šolsko tekmovanje v nogometu. Sodelovalo je 17 ekip. Pri dekletih je zmagala prva ekipa iz 1. bG, druga je bila ekipa 3. aG in tretja pa druga ekipa 1. bG.
V kategoriji dijakov so bili najboljši fantje iz 1. S, na drugem in tretjem mestu sta bili ekipi 3. aG in 1. bG (2).
Tekmovanje je vodil Boris Šikonja, prof.
31.3.2014 20:18
XIII. DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADIH ZGODOVINARJEVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

22. marca 2014 je na SŠ Slovenska Bistrica potekalo državno tekmovanje iz znanja zgodovine. Tema letošnjega tekmovanja je bila „Propad vzhodnega bloka in proces demokratizacije“. Dijaki so tekmovali posamično (pisni del) in ekipno (terenski del). Dobitniki bronastih priznanj iz SŠ Črnomelj (program gimnazija) so:

 

1. Matej Banovec (3. aG),

2. Žiga Jerman (3. aG).

3. Peter Matek (2. bG),

 

Čestitamo, mentorica Gordana Popovič Lozar, prof.

31.3.2014 19:01
NARODNA IZMENJAVA Z LJUTOMEROM Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV četrtek in petek, 27. in 28. marca, smo dijaki prvih letnikov gimnazije v okviru narodne izmenjave gostili dijake iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Po prijetnem sprejemu smo se razdelili v sledeče delavnice: kuharsko, kjer smo pekli belokranjske pogače, glasbeno, v kateri smo peli in plesali na belokranjske ljudske pesmi, športno, kjer smo igrali frizbi ali badminton, likovno, pri kateri smo člani porisali enega izmed zidov šole z značilnostmi Ljutomera in delavnico v kateri smo izdelovali pisanice. Z delavnicami smo gostom predstavili nekatere naše belokranjske značilnosti, kar nam je ob sproščenem in zabavnem vzdušju zagotovo uspelo. Naše delo smo predstavili tudi našim staršem in se okoli šeste ure skupaj z gosti odpravili domov, kjer smo jih lepo sprejeli.

Naslednji dan smo se napotili na ogled starega mestnega jedra v  Črnomlju.  Nato smo se razdelili v skupine in izpeljali orientacijski pohod po mestu. Gostom smo pokazali marsikatero znamenitost mesta, med drugim Griček, Jurjevansko drago, Črnomaljski muzej in Kulturni dom.

Zaključek druženja med obema gimnazijama, smo popestrili z igranjem odbojke in badmintona.

Od naših prijateljev iz Ljutomera smo se poslovili v upanju,  da se bodo še kaj oglasili v naši lepi Beli krajini ter da se bodo naša prijateljstva ohranila še mnoga leta.

 

Eva Kavčič, 1. bG

31.3.2014 13:28
SODELOVANJE NA SEJMU UČNIH PODJETIJ V CELJUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V sredo, 19.marca 2014, so se dijaki 3.E, ki poslujejo v okviru učnih podjetij Olimpic d.o.o. in Extrem d.o.o., udeležili 8. mednarodnega sejma učnih podjetij v dvorani Golovec v Celju. Sejem je pripravila Centrala učnih podjetij, podjetja pa so lahko trgovala s podjetji iz 8 držav. Učno podjetje Olimpic je poslovalo zelo uspešno, saj so na svoji stojnici uspeli "prodati" za več kot 1,4 mio € turističnih storitev. Mentorica: Anica Želježnjak
28.3.2014 13:25
DOBRODELNI KONCERTČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V soboto, 22. 3. 2014, ob 20. uri je bil v športni dvorani Srednje šole Črnomelj dobrodelni koncert za dijake naše šole, ki se ga je udeležilo več kot 350 ljudi. Za začetno prijetno vzdušje so poskrbeli Viniški tamburaši KUD Oton Župančič Vinica z Gašperjem Miheličem, skupina Parni Valjak Tribute pa je z legendarnimi pesmimi dodobra razgibala vse obiskovalce. Finančna sredstva, pridobljena z vstopnicami in donatorji, bo šola namenila za sofinanciranje šolskih ekskurzij in učbeniškega sklada dijakom, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin. »Veseli smo, da je bila naša gesta v okolju zelo dobro sprejeta, saj so nam lokalna podjetja priskočila na pomoč pri organizaciji.« Predvsem se zahvaljujemo ozvočevanju Infinitas Sound and Lihgts in Aljoši Hervatiču, ozvočevanju Pluton in Darku Plutu, podjetju M&S Jurij Brozovič, s .p. za postavitev odra, Tiskarni Kapušin, RKS OZ Črnomelj, Radiu Krka in Radiu 1, Zdravstvenemu domu Črnomelj, Komunali Črnomelj in Metlika ter občini Semič, trgovini L-Šport, Adria Domu, d. o. o., podjetju Tam Tam in združenju Sazas.

»Hvala vsem, ki ste z udeležbo in sponzorstvom pomagali našim dijakom.«

(več slik na FB)

Za dijake in kolektiv Srednje šole Črnomelj

Maja Perinovič, prof. (organizatorica)

 

 

27.3.2014 13:37
ORIENTACIJA - šolsko tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV petek, 21. 3. 2014, smo imeli šolsko tekmovanje v orientaciji. Ekipa, ki sta jo sestavljala dva dijaka/nje se je spoprijela s orientacijsko progo s pomočjo kompasa in zemljevida. Najhitreje so s  sedmimi kontrolnimi točkami opravili navedeni dijaki/nje.  

 

Ekipa/dijaki

orient.čas

1.

ANDRAŽ CIMERMAN

ŽAN GRGIČ

0:19:16

2.

MATEJ DRAGOVAN

BLAŽ FRANKOVIČ

0:19:37

3.

TADEJ DRAGOVAN

LAN SKOLIBER

0:24:40

 

 

Ekipa/dijakinje

orient.čas

1.

NINA STAREŠINIČ

IVA ŠTUKELJ

0:20:04

2.

EVA METEŽ

ANITA PERŠIČ

0:25:07

3.

MAJA JANKOVIČ

TAMARA ŽUPANC

0:27:27

V lepem, pomladnem vremenu je tekmovalo 37 ekip. Tudi orientacija je prinesla dijakom in razredom lepo število točk v tekmovanju za naj športni razred in naj športnike šole.

24.3.2014 10:46
Predavanje v okviru projekta NGRVŽČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 11. marca 2014, je bilo na Srednji šoli Črnomelj predavanje z naslovom Sintezna biologija. Predavala je naša nekdanja dijakinja dr. Andreja Majerle, ki je zaposlena kot raziskovalka na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Predstavila nam je možnosti, ki jih ponuja sintezna biologija pri izboljšanju kvalitete človeškega življenja na področju zdravja, obnovljivih virov energije in pridobivanja novih materialov.

Skozi zanimivo predavanje je predavateljica ponudila v razmislek številna vprašanja in iztočnic za pogovor. Poslušalcem, med katerimi so bili številni dijaki, pa je poskušala predstaviti pot do vrhunskega raziskovalnega dela, za katerega je potrebno veliko temeljnih znanj.  

koordinatorja projekta NGRVŽ na šoli

Margareta Šavli in Andrej Čufer

14.3.2014 21:23
STROKOVNA EKSKURZIJA GIMNAZIJCEVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV torek, 11. 3. 2014, so bili dijaki prvega letnika gimnazije na strokovni ekskurziji v Ljubljani. V lepem, sončnem vremenu so se sprehodili ob secesijski arhitekturi Ljubljane.  V MGL- ju so si ogledali mjuzikel Lizistrata.

14.3.2014 10:22
AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SPZNU-LOGO-2014-272x100.jpgVključili smo se v akcijo Star papir za novo upanje 2014, ki ga organizira Društvo Ekologi brez meja skupaj s podjetjem Dinos. Letošnja akcija bo potekala med 17. marcem in 30. aprilom 2014, v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter fakultetah, vabljena pa so tudi vsa podjetaj in druge organizacije. Vabimo vas, da se akciji pridružite, saj bomo s skupnimi močmi naredili nekaj dobrega za okolje in za tiste, ki so potrebni naše pomoči.
12.3.2014 13:48
Fizikalni kenguru 2014 – šolsko tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sredo, 5. marca 2014 je na šoli potekalo prvo šolsko tekmovanje v fizikalnem kenguruju. Tekmovanje je namenjeno dijakom, ki se prvo leto učijo fiziko v srednješolskem programu. Tekmovanja se je udeležilo 9 dijakov iz prvega letnika gimnazije in 8 dijakov iz programa strojno tehnik.

Bronasta Stefanova priznanja so usvojili Jure Bosanac (1aG), Žan Butala (1aG), Matej Horvat (1aG), Marko Lakner (1bG) in David Klepec (1ST).

 

6.3.2014 14:49
ZIMOVANJE NA CERKNEMČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
 

Od  28. 2. do 3. 3. 2014 smo bili dijaki tretjih letnikov Srednje šole Črnomelj na zimovanju na Cerknem, kjer smo se ob športnih dejavnostih družili in tako preživeli nepozabne štiri dneve. Vsak dan smo se odpravili na smučišče, kjer smo kljub ne preveč naklonjenem vremenu,  veselo drveli po strminah. Nekateri so naredili šele prve korake na smučeh, drugi pa smo uživali v prijetni smuki s sošolci in svojimi profesorji.  Ob koncu dneva smo v hotelskem bazenu sproščali utrujene mišice.

Smučanje na Cerknem nam bo za vedno ostalo v lepem spominu, saj ne da smo samo nadgradili svoje znanje v smučanju, ampak smo se ob tem imeli zelo lepo.

Mojca Mravinec, 3. aG

5.3.2014 8:52
14. ŠOLSKO TEKMOVANJE ZA PROTEUSOVO NAGRADOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V četrtek, 30. januarja 2014, je na SŠ Črnomelj potekalo šolsko tekmovanje iz znanja biologije, ki se ga je udeležilo 31 dijakinj in dijakov.
Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah: dijaki 1. in 2. letnika so se pomerili v znanju na temo NOČNI LETALCI, dijaki 3. in 4. letnika pa v znanju vsebin biologije po programu gimnazija.
Komisija ZOTKS za biologijo je na osnovi števila tekmovalcev in njihovih rezultatov oblikovala seznam uvrščenih na državno tekmovanje. Iz naše šole so se na državno tekmovanje uvrstili:

·         Robert GLAZER, 1. bG

·         Vito ŠUKLJE, 2. bG

·         Matej DRAGOVAN, 3. bG

·         Kaja VRANIČAR, 4. aG

Državno tekmovanje bo potekalo v soboto, 22. marca 2014, v Mariboru.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke!

Andrej Čufer,  predsednik šolske tekmovalne komisije

19.2.2014 8:46
Finale tekmovanja v hitrem in zanesljivem računanjuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Minulo soboto je v Šolskem centru Novo mesto potekalo državno tekmovanje iz hitrega in zanesljivega računanja Lefo. V 5. starostni skupini, torej med srednješolci, sta se na državno raven uvrstila tudi 2 naša dijaka, in sicer Eugenija Janjoš iz 2. AG, ki je dosegla odlično 2. mesto, ter Samo Matjašič, ki se je uvrstil na 3. mesto tik za Eugenijo.
Obema iskrene čestitke!
Tilen Šetina
17.2.2014 21:14
Informativni dan, 14. in 15. 2. 2014Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
14. in 15. 2. 2014 smo v okviru informativnih dni na šoli gostili bodoče dijake in njihove starše. Program je zajemal uvodno prireditev, predstavitev programov gimnazija, ekonomski tehnik, strojni tehnik in oblikovalec kovin - orodjar, delavnice naravoslovja in družboslovja, predstavitev delovanja učnega podjetja, uporabe računalniškega modeliranja, ogled šolskih delavnic ter praktične informacije glede malice, učbeniškega sklada, ekskurzij in prevozov. Številni obiskovalci so prav tako imeli možnost spoznati številne dejavnosti in krožke ter tudi štipendijske možnosti v podjetjih Akrapovič d.o.o in EKI iz Črnomlja. Verjamemo, da ste obiskovalci dobili dovolj informacij, ki so vas prepričale, da boste postali dijaki naše šole v prihodnjem šolskem letu. Tisti, ki ste še v dvomih:'' Ne odlašajte, pridružite se nam !'' Več slik...
16.2.2014 18:06
Ponosni na uspehČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

9. v Sloveniji po uspehu na maturi. Več o raziskavi preberite na spletni povezavi.

Elizabeta Prus, ravnateljica

12.2.2014 18:49
Katera gimnazija najboljša v deželi je tej? Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Na naslednji povezavi lahko preberete članek iz Dnevnikove priloge Objektiv, v katerem je Srednja šola Črnomelj – gimnazija -  s 100 %  uspehom na splošni maturi uvrščena med 9 najboljših slovenskih šol. Ponosni smo na naše dijake in takšen uspeh, saj ta zagotavlja uspešen študij in poklicno pot.

             Elizabeta Prus, ravnateljica

10.2.2014 21:05
XIII. TEKMOVANJE MLADIH ZGODOVINARJEVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

29. januarja 2014, med 14.00 in 15.00 uro, je na SŠ Črnomelj potekalo šolsko tekmovanje iz znanja zgodovine za gimnazijce. Tema letošnjega tekmovanja nosi naslov „Propad vzhodnega bloka in proces demokratizacije“. Dijaki, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, po številu doseženih točk pa že dosegli bronasto priznanje, so:

 

1. Matej Banovec (3. aG),

2. Peter Matek (2. bG),

3. Žiga Jerman (3. aG).

 

Čestitamo, mentorica Gordana Popovič Lozar, prof.

10.2.2014 21:02
GOSTOVANJE 32. SLIKARSKEGA EX TEMPORA MLADIH LIKOVNIKOV BELE KRAJINE NA SŠ ČRNOMELJČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Od 4. do 17. februarja 2014 gostuje na naši šoli razstava 32. slikarskega ex tempora mladih likovnikov Bele krajine na temo Po poteh slikarja Mihaela Kambiča. Naš dijak (Jure Horvat) in dijakinje (Nina Helena Basarac, Mojca Mravinec, Iva Panjan, Tamara Pintarič, Špela Šuštarič), ki so ustvarjali v Pustem Gradcu, so upoštevali motive, ki jih je upodabljal tudi slikar. Nastale so krajine, ki si jih lahko ogledate v medioteki šole. Razstava je hkrati svojevrsten prispevek k obogatitvi kulturnega tedna.

 

Vabljeni, mentorica Gordana Popovič Lozar, prof.

10.2.2014 21:00
Poročilo z regijskega tekmovanja za srebrno Cankarjevo priznanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj – V četrtek, 23. januarja, ob 13.30 je na OŠ Dolenjske Toplice potekalo tekmovanje za srebrno Cankarjevo priznanje. Osrednja tema tekmovanja je raznovrstnost in aktualnost poezije; naslov letošnjega tekmovanja pa V naročju besed.

 

Tekmovalci 2. stopnje so pisali razlagalni spis ob pesniški zbirki Dušana Šarotarja Krajina v molu; tekmovalci 3. stopnje pa ob romanu zamejske pisateljice Maje Haderpal Angel pozabe. Z naše šole so se tekmovanja udeležile 3 dijakinje; srebrno Cankarjevo priznanje pa sta prejeli Valentina Ambrožič, 2. bG in Špela Šuštarič, 4. bG.

 

Čestitamo.

 

Anita Starašinič

8.2.2014 20:52
OGLED MESTNE MUZEJSKE ZBIRKE ČRNOMELJČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Januarja 2014 so si dijaki 1., 2., 3. in 4. letnikov gimnazije v okviru pouka zgodovine in kulturnega tedna ogledali poleti odprto Mestno muzejsko zbirko Črnomelj. Po stalni razstavi Na prepihu tisočletij jih je vodil  zgodovinar Janez Weiss, ki jim je odstrl pogled na življenje v naselbini v času od prazgodovine do pozne antike (pritličje), od srednjega do novega veka (1. nadstropje) in v moderni dobi do nastanka samostojne države (3. nadstropje).

 

Mentorica Gordana Popovič Lozar, prof.

 

Fotografije

7.2.2014 12:30
Praznujemo Dan varne rabe interneta, 11. februar 2014Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
7.2.2014 10:50
Ogleda predstav Fiziki in Kralj na BetajnoviČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj -- Dijaki četrtega letnika gimnazije so si v MGL v sredo, 15. januarja, ogledali gledališko predstavo Fiziki v režiji Borisa Kobala, v torek, 3. februarja, pa v SNG Drama Ljubljana še Kralja na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja. Namen je bil primerjati vidik režiserjev s tradicionalnim razumevanjem dram, torej z deloma, ki ju imajo maturanti za maturitetno čtivo. Prvo je delo Friedricha Dürrenmatta, drugo pa Ivana Cankarja.

Anita Starašinič

5.2.2014 17:46
ŠOLSKO PRVENSTVO V ODBOJKIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V soboto, 1. 2. 2013, je v športni dvorani naše šole potekalo šolsko prvenstvo v odbojki. Na tekmovanje se je prijavilo 18 ekip (8 v konkurenci deklet in 10 v konkurenci fantov. Med ekipami deklet je bila najuspešnejša ekipa 4. aG, na drugo mesto se je uvrstila ekipa deklet iz 1.bG, tretje mesto pa je zasedla ekipa 3. bG. V konkurenci fantov se je na prvo mesto uvrstila ekipa 3. aG1, drugo mesto je zasedla ekipa fantov 2.aG, tretje mesto pa si je priigrala ekipa 3. aG2. Tekmovanje je organizirala mag .Vlasta Pezdirc.
4.2.2014 8:16
SPREMEMBA TERMINOV PISNIH IZPITOV NA POMČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Zaradi izrednih vremenskih razmer je Državni izpitni center sprejel odločitev, da se termini pisnih izpitov na poklicni maturi premaknejo, in sicer: - SLOVENŠČINA bo dne 10.2.2014, ob 9.00 - MATEMATIKA ALI TUJ jezik bo 11.2.2014, ob 9.00 - GOSPODARSTVO ALI STROJNIŠTVO bo 12.2.2014, ob 9.00 Zagovor projektne naloge bo v petek, 7.2.2014, ostali ustni izpiti pa bodo po 7.2.2014. Podroben razpored bo objavljen na oglasni deski v petek, 7.2.2014.Dodatne informacije dobite tudi na www.ric.si. Tajnica ŠMK za POM Anica Želježnjak
3.2.2014 14:43
Delavnica v okviru projekta NGRVŽČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V četrtek in petek, 30. in 31. januarja 2014, je na Srednji šoli Črnomelj potekala dvodnevna delavnica, ki se jo je udeležilo kar 28  vedoželjnih dijakinj in dijakov. Delavnica je bila izvedena v okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju (NGRVŽ), v katerem sodeluje tudi naša šola.

Vsebino vrhunskih raziskav s področja naravoslovja in družboslovja so gostujoči profesorji osebno predstavili na delavnici, na kateri so dijaki spoznali metode molekularne biologije, imunologije, sintezne biologije, karakterizacije materialov in farmacije kot tudi etike raziskovanja.

Pridobljeno znanje pri pouku biologije in kemije so dijaki nadgradili in poglobili pod vodstvom raziskovalcev iz Kemijskega inštituta, Fakultete za farmacijo in Filozofske fakultete Univerze Ljubljana.

Prvi dan so dijaki sodelovali v delavnici, ki jo je pripravil Kemijski inštitut. Izvedena sta bila dva sklopa, Naravna imunost  in  Bionanomateriali.

Drugi dan delavnice sta o humanističnem aspektu raziskav  dijakom spregovorili predavateljici Filozofske fakultete v sklopu Boj za vodo in prehrana jutrišnjega dne. Dijaki so med in po delavnici predavateljicama zastavili veliko vprašanj, v katerih se zrcali zanimanje za tehnološki napredek na tem področju, hkrati pa jih skrbi etična plat tovrstnih raziskav.

Dvodnevno delo so dijaki zaključili s sklopom Antibiotiki v izvedbi raziskovalcev Fakultete za farmacijo.

 

Nekaj vtisov dijakov

»Delavnica se mi je zdela zelo poučna, naučil sem se veliko novega in imam novo predstavo, kako zelo zapletene in drage so raziskave«. Robert, 1. bG

 

»Delavnica je bila zelo poučna, veliko sem izvedel o antibiotikih, bionanomaterialih, imunskem sistemu človeka in etičnem vidiku porabe vode in hrane. Mislim, da smo si vsi razširili svoje znanje na področju biologije in kemije. Želim si, da bi bile takšne delavnice še kdaj«. Vito, 2. bG

 

»Nepozabno doživetje je, ko znanstveniki pridejo k tebi, ter te tako teoretično kot praktično poučijo o aktualnih stvareh. Super«! Nina, 3. aG

 

»Na delavnici sem se naučil veliko novega s področja kemije in biologije. Dobil sem elan za raziskovanje na tem področju«. Andraž, 3. aG

 

»Delavnica je bila zelo koristna in zanimiva, še posebej za tiste, ki razmišljajo bolj v naravoslovni smeri in jih to področje tudi veseli. Teme so bile aktualne in so prispevale k splošni razgledanosti«. Gašper, 4. aG

 

»Delavnica  nama je bila zelo všeč, bila je poučna. Dobili sva priložnost, da se preizkusiva v praktičnem delu, ki ga drugače v šoli ne bi mogle opraviti«. Diana in Urška, 4. bG

 

Nekaj utrinkov s poteka delavnice. 

Koordinatorja projekta NGRVŽ na šoli, Margareta Šavli in Andrej Čufer

3.2.2014 9:45
PISNI IZPIT IZ SLOVENŠČINE NA POMČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Glede na informacijo z RIC-a, jutri, 3.2.2014, NE BO PISNEGA IZPITA IZ SLOVENŠČINE in sicer zaradi izrednih vremenskih razmer. Dnevno spremljajte spletno stran RIC-a (www.ric.si), kjer bo objavljen nov termin in druge pomembne informacije.
 
Tajnica ŠMk za POM
Anica Želježnjak
 
2.2.2014 19:17
ŠOLSKO TEKMOVANJE V NAMIZNEM TENISUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV soboto, 1. 2. 2014, je bilo v športni dvorani šolsko prvenstvo v namiznem tenisu.

Tekmovanja se je udeležilo 28 dijakinj in 34 dijakov.

 

Vrstni red dijakinje:

1.

Ita Kukman

1. bG

2.

Saša Delkot

1. bG

3.

Tina Križ

3. bG

 

 

Vrstni red dijaki:    

1.

Blaž Bahor

4. bG

2.

Vid Žagar

4. aG

3.

Damjan Dragovan

2. bG

 

Tekmovanje je vodil Boris Šikonja, prof.

1.2.2014 20:24
GEOGRAFSKO TEKMOVANJEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Pozdravljeni dijaki in dijakine SŠ Črnomelj! Bliža se četrtek 6. februar, ko bo na naši šoli potekalo geografsko tekmovanje na temo Voda in njena vloga v pokrajini. Ker je sestavni del tekmovanja tudi teren, zanj pa ta teden po napovedih meteorologov ne bodo dobri pogoji, bo letos terenski del tekmovanja potekal nekoliko drugače. Večina literature na šolskem nivoju je posvečenega reki Muri, zato se boste postavili v vlogo turista, ki se sprehaja po pokrajini v njeni okolici in v povezavi s tem odgovorili na deset zastavljenih vprašanj. V pomoč vam pošiljam navodila, da se boste lahko ustrezno pripravili!
Obiščite spletno učilnico za prvi letnik GIMNAZIJE!
1.2.2014 18:56
Recitatorji naše šole sooblikovali dobrodelno prireditev Jasna Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj – V petek, 31. januarja, sta dijaka naše šole sooblikovali dobrodelno prireditev Jasna, ki jo je organiziral ZIK Črnomelj in se je odvila v Kulturnem domu Črnomelj ob 19. uri.

V dve uri dolgi dobrodelni prireditvi so z recitacijama sodeloval tudi dijaka naše šole Tina Plut, 2. bG in Izidor Švajger, 3. bG. Recitirala sta zmagovalni pesmi Župančičeve frulice 2013. Zbrala sredstva od prodanih vstopnic, prostovoljnih prispevkov in nakupa kiparskih izdelkov bodo namenjena Ozari Slovenija – enoti Črnomelj.

Mentorica recitatorjev

1.2.2014 18:34
PLEZALCI NA DRŽAVNEM TEKMOVANJUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV sredo, 29. 1. 2014, smo se dijaki Srednje šole Črnomelj odpravili na državno tekmovanje v plezanju, ki je potekalo na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani.
Tekmovanje je potekalo v štirih kategorijah, in sicer mlajši in starejši dijaki ter mlajše in starejše dijakinje. Vsi smo se najprej veselo odpravili po kvalifikacijskih smereh, ki so se razlikovale za fante in dekleta. Pri mlajših dekletih se je odlično odrezala Eva Kavčič iz 1. bG, saj je zasedla 20. mesto. Pri starejših dekletih pa je najboljši uspeh požela Sara Kavčič iz 3. bG, ki se je uvrstila v finale in se povzpela na odlično 8. mesto. V isti kategoriji sta tekmovali še Tamara Pintarič iz 4. bG, ki je dosegla 15. mesto, in Mojca Mravinec iz 3. aG  19. mesto. Jure Horvat in Jan Gašperič sta tekmovala pri starejših dijakih. Jure si je priplezal 25., Jan pa 35. mesto. Dijake je ves čas bodrila mentorica Zdenka Kavčič, prof.
Plezali smo po naših najboljših močeh in bili z rezultati več kot zadovoljni.

Mojca Mravinec, 3. aG

30.1.2014 20:16
NOGOMET - PODROČNO ZA DIJAKINJEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Slika

V torek, 28. 1. 2014, smo se nogometašice SŠ Črnomelj udeležile področnega tekmovanja v malem nogometu za dijakinje, ki je bilo v Novem mestu. Ekipa, katero smo sestavljale Nina Starešinič, Mojca Mravinec, Nina Miketič, Urška Starešinič, Sara Kavčič, Tina Križ, Saša Delkot, Eva Kavčič ter Anita Peršič in Ana Mavsar na golu, je s svojo požrtvovalnostjo, trudom in pozitivizmom dosegla sicer nehvaležno, a vseeno odlično četrto mesto. Z uspehom smo bile zelo zadovoljne, prav tako tudi naša mentorica, Zdenka Kavčič, prof. Bravo punce!

Eva Kavčič, 1. bG

30.1.2014 13:17
Državno tekmovanje EUSO 2014Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V Ljubljani je 25. januarja 2014 na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo potekalo drugo državno tekmovanje iz znanja v naravoslovju za dijake prvih in drugih letnikov srednjih šol. V tekmovalnih nalogah se prepletajo biologija, kemija in fizika. Iz naše šole se ga je udeležilo šest dijakov. Iz leve proti desni stojijo: Jernej Križan, Tomaž Kasunič, Matija Lovšin, Tjaša Puš, Brina Dokl in Vito Šuklje. Tekmovanja se je udeležilo 94 dijakov iz vse Slovenije, najboljših šest pa se bo udeležilo EUSO olimpijade od 30. marca do 6. aprila v Atenah. 

 

Marko Rožič
29.1.2014 8:05
Okrogla miza v okviru projekta NGRVŽČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V četrtek, 23. 1. 2014, smo se dijaki SŠ Črnomelj odpravili v Celje na okroglo mizo, ki jo je v okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju pripravil Kemijski inštitut v sodelovanju s I. gimnazijo Celje.

Okrogla miza je potekala v dveh tematski delih.

V prvem smo poslušali predavanje o bioloških zdravilih in genskem zdravljenju: pregled, potencial in zloraba, nato pa še debato dijakov na isto temo.

V drugem delu so nam predstavili cepiva: pridobivanje, mehanizem delovanja in pomen za javno zdravje. Dijaki pa so debatirali na temo Naj bo odločitev o cepljenju proti nalezljivim boleznim prepuščena posamezniku.

Na koncu je sledila še prosta razprava in povzetek.

Na okroglo mizo sta nas spremljala koordinatorja projekta NGRVŽ na šoli Margareta Šavli in Andrej Čufer.

 

Karmen Simonič, 3. bG

29.1.2014 8:04
NOGOMETČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV četrtek, 23. 1. 2014, je bilo v Ivančni Gorici področno tekmovanje za dijake v malem nogometu. Sodelovalo je devet ekip iz srednjih šol Posavja, Kočevja, Dolenjske, Bele krajine in gostiteljica Srednja šola Ivančna Gorica.
Naša šola se je z eno dobljeno in eno izgubljeno tekmo uvrstila v zadnjo tretjino sodelujočih šol.
Mentor ekipe: Boris Šikonja, prof.
23.1.2014 20:43
OGLED EVROPSKEGA PARLAMENTAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Od srede, 15.1. do sobote, 18.1. 2014, so debaterji Anita Peršič, Urška Šutej, Tanja Kobetič, David Mužar, Sara Kozina in Ana Mavsar obiskali evropski parlament v Strasbourgu. Povabljeni so bili dijaki in učitelji iz 23 evropskih držav, ki so bili vključeni v projekt Euroscola. V parlamentu so dijaki  razpravljali o prihodnosti EU, o položaju mladih v EU in o vključevanju mladih v procese odločanja. O potovanju in ogledu Strasbourga si lahko pogledate tudi na šolskem FB-ju

Več slik

21.1.2014 11:32
Državno tekmovanje Bober v računalniški in informacijski pismenostiČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V soboto, 18. 1. 2014, je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru potekalo državno tekmovanje Bober.

Tekmovanja sta se udeležila: Tjaša Puš, dijakinja 2. aG in Damjan Dragovan, dijak 2. bG.

Oba naša tekmovalca sta tekmovala še s 35 vrstniki v kategoriji Bober iz celotne Slovenije, prejela sta priznanje za sodelovanje.

Obema čestitam za trud in pogum!

Učiteljica informatike
20.1.2014 15:32
GERMANIZMI V BELOKRANJSKEM NAREČJUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaPo uspešno izvedeni predstavitvi študijskega krožka Germanizmi v belokranjskem narečju novembra lani sta v petek, 17. 1. 2014, Nada Babič Ivaniš in Tadej Fink z ZIK-a Črnomelj  tudi za dijake 4. bG izvedla nadvse zanimiv kviz iz poznavanja germanizmov.  Tekmovalci Dominik Jankovič, Tamara Pintarič, Nina Bahor, Diana Fink, Tina Križman in Urška Štajdohar so kljub mladosti presenetili z odličnim poznavanjem že skoraj pozabljenih besed.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke in uspešno sledenje naši bogati kulturi tudi v prihodnje.

                                                                                 Mija Penca Vehovec

20.1.2014 9:57
OBISK UČENCEV OŠ METLIKAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V torek, 14. januarja 2014, so nas obiskali učenci 9. razreda OŠ Metlika. Predstavili smo jim učno podjetje, delavnico strojništva, v okviru katere so si ogledali tudi šolske delavnice ter slavistično delavnico. Povabili smo jih na informativne dneve, na katerih bomo še podrobneje predstavili šolske programe, učne vsebine in različne dejavnosti, v katere so vključeni učitelji in dijaki šole.
17.1.2014 16:32
Uspešno na regijskem tekmovanju v lokostrelstvuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V nedeljo, 12. 1. 2014, je v Kočevju potekalo regijsko tekmovanje v lokostrelstvu, posamično in ekipno. Iz naše šole se je tekmovanja udeležilo sedem tekmovalk.

 

Licencirane dijakinje:

Ukrivljeni lok: Ivana Laharnar, 1. mesto

                          Urška Čavič,  2. mesto

                          Stella Vardič Grahek 6. mesto

Šolski lok: Urška Čavič 1. mesto

Goli lok:  Stella Vardič Grahek 1. mesto

 

Nelicencirane dijakinje:

Šolski lok:  Tjaša Puš 1. mesto

                   Pia Zevnik 2. mesto

                   Barbara Prus 3. mesto

                   Aida Mujanovič 4. mesto

 

Srednješolske ekipe: 

SŠ Črnomelj 1 ( Stella V. Grahek, Ivana Laharnar in Urška Čavič) 1. mesto

SŠ Črnomelj 3 ( Urška Čavič (ŠOL), Tjaša Puš in Aida Mujanovič) 5. mesto

SŠ Črnomelj 2 (Stella V. Grahek (GL), Pia Zevnik in Barbara Prus) 6. mesto

 

Vse tekmovalke so dosegle in presegle normo za državno prvenstvo, ki jih čaka 15. 2. 2014, zopet v Kočevju. Stella in Urška imata normo v dveh slogih.

 

Veseli smo njihovega uspeha v športni panogi, ki si uspešno utira pot tudi v Beli krajini. Dijakinjam želimo veliko uspehov tudi na nadaljnjih tekmovanjih.
14.1.2014 13:26
TEKMOVALI SMO V ŠPORTNEM PLEZANJUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV soboto, 11. 1. 2014, je bilo v športni dvorani SŠ Črnomelj tekmovanje v športnem plezanju. Tekmovanje je bilo organizirano za dijake SŠ Črnomelj in za učence belokranjskih  osnovnih šol. Prisotne tekmovalce, starše in člane športnoplezalnega odseka je na začetku  pozdravil predsednik PD Črnomelj, gospod Peter Dichlberger.

Tekmovalci so plezali po smereh različnih težavnostnih stopenj; od lažjih k težjim.

 

Rezultati za SŠ:

Dijakinje

1. SARA KAVČIČ

3. bG

2. EVA KAVČIČ

1. bG

3. TAMARA PINTARIČ

4. bG

 

Dijaki

1. JURE HORVAT

3. aG

2. JAN GAŠPERIČ

3. aG

3. LUKA ŠIMEC

1. ST

V PD smo zelo veseli velike udeležbe  učencev iz osnovnih šol Vinica, Mirana Jarca, Loka, Milke Šobar Nataše in  Podzemelj. Priznanja za najboljše so prejeli samo trije v vsaki kategoriji, prav gotovo pa si zaslužijo pohvalo vsi, ki so plezali in se borili z oprimki na umetni steni. Tovrstno tekmovanje smo organizirali tretje leto zapored in z veseljem opažamo velik napredek mladih plezalcev v tehniki plezanja. Razveseljiv je podatek, da je vedno več mladih v našem okolju, ki se ukvarjajo s tem športom, saj razvijajo koordinacijo gibanja, vztrajnost, spoznavajo tehnike plezanja, varovanja in uporabe plezalne opreme.

 

Rezultati za OŠ:

Mlajše deklice

 

 

Mlajši dečki

 

1. KATARINA HORVAT

OŠ LOKA

 

1. ERIK KOLENC

OŠ MILKE Š. NATAŠE

2. MAJA KAVČIČ

OŠ PODZEMELJ

 

2. GAL KAVŠEK

OŠ VINICA

3. KATARINA MIKETIČ

OŠ LOKA

 

3. JAN MATOTEK

OŠ MIRANA JARCA

 

Starejše deklice

 

 

Starejši dečki

 

1. TJAŠA MUREN

OŠ LOKA

 

1. JURIJ BROZOVIČ

OŠ VINICA

2. DORIS KOCA

OŠ MILKE Š. NATAŠE

 

2. ŽIGA FRANKOVIČ

OŠ VINICA

3. MAŠA KUZMA

OŠ LOKA

 

3. LUKA HORVAT

OŠ LOKA

 

Med prireditvijo smo tekmovalcem  z žrebom razdelili veliko praktičnih nagrad sponzorjev. Prav gotovo je imel največjo srečo dijak Srednje šole Črnomelj, Jure Štukelj, ki je prejel mobilni telefon.

 

Za pomoč se zahvaljujem članom športnoplezalnega odseka PD Črnomelj  ter strokovnima sodelavcema Sandiju Pelku in Žigi Janežu (Ascendo PD Grosuplje), ki sta pomagala pri organizaciji in izvedbi tekmovanja.

 

Zdenka Kavčič, vodja tekmovanja

 

14.1.2014 11:24
Iztekel se je 2. krog tekmovanja v hitrem in zanesljivem računanju LefoČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Po dveh od treh predfinalnih krogov se črnomaljski srednješolci, ki tekmujejo v hitrem in zanesljivem računanju, odlično držijo. Kar trije naši dijaki, to so Eugenija Janjoš in Maja Jankovič iz 2. aG ter Samo Matjašič iz 1. bG, so zelo resni kandidati za uvrstitev v finale, v katerem je prostora le za 6 srednješolcev iz celotne Slovenije. Zato bomo držali pesti za naše spretne matematike v drugi polovici januarja, ko po tretjem predfinalnem krogu jasno, kdo si je priračunal vstopnico v finale tekmovanja.

Tilen Šetina

27.12.2013 20:07
PISALI SMO APELEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V srednji šoli Črnomelj smo se pridružili maratonu pisanja apelov - največjem dogodku na svetu ob mednarodnem dnevu človekovih pravic, ki ga obeležujemo 10. decembra. Maraton pisanja apelov poteka v skoraj 80 držav po vsem svetu, organizira pa ga Amnesty International. Na stotisoče posameznkov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali se jim godi krivica. Letos smo v Sloveniji pisali za 9 primerov, med drugim za blogerja iz Tunizije, ki je pristal v zaporu zaradi objave na faceboolu, za gospodinjo iz Mehike, ki je podpisala "priznanje, potem ko so jo ugrabili, mučili in posiljevali, za prebivalce palestinske vasi, ki mirno protestirajo proti izraelski nezakoniti naselbini, in Turka, ki so ga policisti brez razloga pretepli in vgli na ogenj. Na naši šoli je pisalo 60 dijakinj in dijakov, skupaj smo napisali 60 apelov. lansko leto je bilo v maratonu pisanja apelov po celem svetu napisanih več kot dva milijona apelov, od tega več kot 10000 v Sloveniji, ki so prinesli pozitivne spremembe. Prepričani smo, da bo letos napisanih še več apelov in da bodo naši glasovi še glasnejši.  več slik
23.12.2013 11:47
BADMINTON - PODROČNO TEKMOVANJEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV ponedeljek, 16. 12. 2013, je bilo v Kočevju področno tekmovanje v badmintonu.  Področnega prvenstva so se udeležili najbolje uvrščeni dijaki/nje na šolskem tekmovanju. V kategoriji posameznic se je Tina Križ uvrstila na 4. mesto, Sara Kavčič na 7. in Eva Kavčič na 10. mesto. Med posamezniki je Matic Zajc dosegel 4. mesto, Andraž Cimerman 8. in Nejc Geltar 9. mesto. Tudi v parih sta se Sara Kavčič in Andraž Cimerman uvrstila na nehvaležno četrto mesto, medtem ko sta bila Tina Križ in Matic Zajc 6. Tekmovalcem je bila mentorica Zdenka Kavčič.
18.12.2013 9:00
Poročilo s šolskega tekmovanja za bronasto Cankarjevo priznanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Šolsko tekmovanje za bronasto Cankarjevo priznanje je potekalo v sredo, 4. decembra, ob 13.00 v učilnici SL 1. Osrednja tema tekmovanja je raznovrstnost in aktualnost poezije; naslov letošnjega tekmovanja pa V naročju besed.

 

Tekmovalci 2. stopnje so pisali razlagalni spis ob pesniški zbirki Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad; tekmovalci 3. stopnje pa ob zbirki pesmi zamejskega pesnika Marka Kravosa V kamen, v vodo.

 

Neuradni rezultati šolskega tekmovanja so (objavljeni tudi na spletni strani www.zrss.si):

 

2. stopnja:

 

  1. mesto – Klara Laura KONDA, 2. aG
  2. mesto – Valentina AMBROŽIČ, 2. bG
  3. mesto – Nina Helena BASARAC, 2. aG
  4. mesto – Vito ŠUKLJE, 2. bG
  5. mesto – Eva KAVČIČ, 1. bG

 

Vsi dijaki so dobitniki bronastega Cankarjevega priznanja, Klara Laura KONDA in Valentina AMBROŽIČ pa sta se uvrstili na regijsko tekmovanje.

 

 

3. stopnja

 

  1. mesto – Špela ŠUŠTARIČ, 4. bG
  2. mesto – Sandra ŠKRINJAR, 4. bG
  3. mesto – Jaka ŠIKONJA, 3. bG

 

Špela ŠUŠTARIČ in Sandra ŠKRINJAR sta dobitnici bronastega Cankarjevega priznanja, Špela ŠUŠTARIČ pa se je uvrstila na regijsko tekmovanje.

 

 

Regijsko tekmovanje za srebrno Cankarjevo priznanje bo v četrtek, 23. januarja, ob 13.30 na Osnovni šoli Dolenjske Toplice.

 

Vsem iskrene čestitke, tistim, ki so se uvrstili na regijsko, pa veliko ustvarjalnega navdiha.

 

 

Aktiv slovenistk

16.12.2013 8:25
REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA ZA EUSO OLIMPIJADOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 26. novembra, je na šoli potekalo drugo šolsko tekmovanje iz naravoslovja EUSO (The European Union Science Olympiad). Tekmovanja se je udeležilo štirinajst dijakov (po štirje iz 1. bG in 2. bG, pet iz 2. aG ter en dijak iz 3. aG oddelka). Tekmovalne naloge so bile sestavljene iz vseh treh področij naravoslovja: biologije, kemije in fizike. Z udeležbo na šolskem tekmovanju se dijaki potegujejo za tekmovanje na EUSO olimpijadi, katera bo letos potekala v Atenah. Še prej pa morajo skozi sito državnega tekmovanja, ki bo 25. januarja v Ljubljani.

Z naše šole se je na državno tekmovanje uvrstilo kar šest dijakov in dijakinj, kar je skoraj polovica vseh sodelujočih:

·         Brina Dokl (1. bG)

·         Matija Lovšin (2. aG)

·         Vito Šuklje (2. bG)

·         Jernej Križan (2. bG)

·         Tomaž Kasunič (2. aG)

·         Tjaša Puš (2. aG)

 

Za naravoslovni aktiv Margareta Šavli

13.12.2013 20:46
Nacionalna priznanja Jabolka kakovosti 2013Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Nacionalna priznanja Jabolka kakovosti se podeljujejo najboljšim zaključenim projektom v programu Vseživljenjsko učenje (VŽU).

Najboljši projekti odražajo glavne prioritete programa VŽU, izstopajo s svojo vsebino, mednarodnim sodelovanjem in vključevanjem različnih partnerjev ter dosegajo pomembne rezultate za posameznike, organizacijo ter širšo okolico. Kot taki je tudi Srednja šola Črnomelj predstavljala, s projektom European Solidaritiy in Action, primere dobrih praks in osvojila odlično  2. mesto.
Zaključna slovesnost ob podelitvi nacionalnih priznanj jabolka kakovosti 2013, je potekala v sredo, 11. decembra 2013 v Grand hotelu Union, v Ljubljani.

12.12.2013 8:31
Regijsko debatno tekmovanje v LendaviČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V soboto, 7. decembra 2013, so se debaterke, Urška Šutej iz 3. aG, Sara Kozina in 1. bG in Ana Mavsar iz 1. bG, udeležile regijskega debatnega tekmovanja na dvojezični srednji šoli v Lendavi. Debatna trditev se je glasila: EU bi morala spremeniti zakonodajo o afriških priseljencih."
10.12.2013 10:52
Predmetna ekskurzija v Graz - petek, 6.12.2013 Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Pri predmetu nemščine so imeli dijaki 2. letnika gimnazije enodnevno ekskurzijo v Graz. Pridružilo se jim je učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ Vinica. Po prihodu v Graz so si najprej vodeno ogledali mesto in ugotovili, da ima zelo bogato zgodovino in arhitekturo, saj je bilo dvakrat avstrijska prestolnica. Videli so Kunsthaus - Hiša umetnosti – in slišali vse o njeni arhitekturni posebnosti. Mesto Graz je dobilo to nenavadno zgradbo leta 2003, ko je bilo Evropsko mesto kulture. "Modri mehurček" je zaradi svoje posebne oblike postal novi simbol mesta.

Po ogledu so v skupinah iskali določene znamenitosti in izpolnjevali delovne liste.
Po popoldanskem odmoru za kosilo so se na poti domov ustavili še v Wagni, partnerskem mestu Metlike, kjer jih je sprejel in pogostil župan. Nekateri dijaki so se opogumili in po nemško postavili nekaj vprašanj.

 

vodja ekskurzije

Alexandra Kočevar

Fotografije

9.12.2013 8:30
RAZSTAVA AKADEMSKEGA SLIKARJA MILANA ERIČA IN OGLED KULTURNO ZGODOVINSKIH ZNAMENITOSTI MESTNEGA JEDRA ČRNOMLJAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sredo, 13. 11. 2013, so si dijaki 1. aG in 1. bG v okviru OIV pri likovni umetnosti, v cerkvici sv. Duha v Črnomlju, ogledali razstavo akademskega slikarja Milana Eriča Temna slutnja – beli slučaj, znanega tudi po prvi slovenski celovečerni risanki Socializacija bika, ki jo je ustvaril  v sodelovanju s slikarjem Zvonkom Čohom. Po razstavi je vodil akademski slikar Robert Lozar. Zgodovinar Janez Weiss pa je dijakom predstavil kratko zgodovino Črnomlja in kulturno zgodovinske znamenitosti ob cerkvici sv. Duha.

 

Imena udeležencev:

dijaki/-nje 1. aG in 1. bG z mentoricama profesoricama Gordano Popovič Lozar in Jasmino Kobe in pod strokovnim vodstvom akademskega slikarja Roberta Lozarja in univ. dipl. zgodovinarja Janeza Weissa.
 

Akademski slikar Robert Lozar predstavlja dijakinjam in dijakom 1. bG v cerkvici sv. Duha v Črnomlju likovna dela akademskega slikarja Milana Eriča.

 

 

 

Univ. dipl. zgodovinar Janez Weiss na obzidju ob cerkvici sv. Duha v Črnomlju predstavlja kulturno zgodovinske znamenitosti starega mestnega jedra dijakom in dijakinjam 1. aG

6.12.2013 16:59
OTVORITEV RAZSTAVE 32. SLIKARSKI EX TEMPOREČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V ponedeljek, 11. 11. 2013,je bila v telovadnici OŠ Dragatuš odprta razstava v okviru 32. slikarskega ex tempora mladih likovnih Bele krajine, posvečena 126. letnici rojstva slovenskega slikarja Mihaela Kambiča. Na otvoritvi smo si lahko ogledali slikarska dela 49-tih udeležencev likovnega  ex tempora, med njimi tudi dijakinj in dijaka SŠ Črnomelj, ki je v začetku oktobra potekal v Dragatušu in okolici. Slavnostne govornice na otvoritvi so bile Natalija Kocjančič, svetovalka za likovno umetnost na Zavodu za šolstvo, Jasmina Kobe, voditeljica 32. likovnega ex tempore, Andreja Brancelj Bednaršek, direktorica Belokranjskega muzeja Metlika, Vladimira Škof, pobudnica likovnega ex tempora in predstavnica DPM Metlika, predstavnica DPM Črnomelj, sorodnica pokojnega slikarja in drugi.

 

Imena udeležencev:

Nina Helena Basarac (2. aG), Mojca Mravinec (3. aG), Jure Horvat (3. aG), Iva Panjan (4. bG), Tamara Pintarič (4. bG), Špela Šuštarič (4. bG), mentorica Gordana Popovič Lozar, profesorica umetnostne zgodovine in zgodovine, fotograf Jan Gašperič (3. aG).

 

Od leve proti desni: Gordana Popovič Lozar, prof. in mentorica dijakinj in dijakov SŠ Črnomelj, Mojca Mravinec, Špela Šuštaršič, Elizabeta Prus, profesorica in ravnateljica SŠ Črnomelj, Jure Horvat, Tamara Pintarič.

 

Od leve proti desni ob podelitvi priznanj: Tamara Pintarič, Špela Šuštaršič, Jasmina Kobe, likovna pedagoginja in vodja 32. ex tempora, Mojca Mravinec, Natalija Kocjančič, svetovalka za likovno umetnost na Zavodu za šolstvo.

6.12.2013 16:47
Predavanje na temo PODJETNOST IN INOVATIVNOSTČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 3.12. 2013  smo v okviru predmeta ekonomija, nadaljevali z gostujočimi predavatelji iz fakultete za podjetništvo GEA COLLEGE Ljubljana. Tokrat je bilo predavanje na temo PODJETNOST IN INOVATIVNOST.

Predavatelj za predmet podjetništvo: mag. Bernik Jurij in študent na omenjeni fakulteti, sta dijakom posredovala poti, ki vodijo do ustanovitve lastnega podjetja. Pomen razvijanja lastnih idej, izdelava poslovnega načrta in pozneje ustanovitev podjetja pa je pot, ki  vodi  podjetnika v samostojnost, ugled in poslovni uspeh. Opozorila sta tudi na morebitne pasti, ki jih podjetnik lahko doživi na tej poti. 

Anton Kambič

6.12.2013 12:33
RAZVEDRILNA MATEMATIKAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Na  šolskem tekmovanju, ki se ga je 10. 10. 20013 udeležilo 42 dijakov je bronasto priznanje osvojilo 12 dijakov:

Toni Vrščaj, Mitja Kostelec, Tanja Grabrijan iz 1.g

Matija Lovšin, Maja Jankovič, Tjaša Puš, Jernej Križan, Vito Šuklje iz 2.g

Andraž Cimerman,  Kristjan Žunič, Jaka Šikonja iz 3.g

in Rok Peteh 4.g,

 

Na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani  je bilo 23.11.2013 tudi že 24. državno tekmovanje.

 Nanj so se uvrstili tudi štirje dijaki naše šole:  

 

Toni Vrščaj 1.g,  

Matija Lovšin 2.g,

Andraž Cimerman 3.g

in Rok Peteh  4.g .                        

 

Vsi štirje so osvojili srebrno priznanje, Rok Peteh  pa  tudi zlato priznanje.

Na sliki so od leve proti desni Andraž Cimerman, Matija Lovšin, Toni Vrščaj in Rok Peteh.

Zapisala mentorica :

Desanka Kambič

 

 

5.12.2013 10:01
Dejavnosti v okviru projekta Comenius- Green Skills for a Global ChangeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V okviru projekta Comenius - Green Skills for a Global Change smo v mesecu novembru izvedli dve ekskurziji za dijake sodelujoče v projektu. Cilj projekta v prvem letu je spoznati področje trajnostnega razvoja v smislu pridelave hrane, turizma in pridobivanja energije iz obnovljivih virov.>ijaki so sodelovali pri iskanju informacij in sami orgamizaciji ekskurzij. Tako smo se v Beli krajini odpravili na biodinamično kmetijo Černec v Zilje, sončno elektrarno v Desinec in ekološko kmetijo družine Konda. Sledil je ogled Term Snovik, kjer celoten proces ogrevanja in hlajenja poteka na osnovi obnovljivih virov (biotermalna energija, vakuumski sončni kolektorji, toplotne črpalke, biomasa). Navdušila sta nas tudi prvi pasivni stanovanjski blok (ekoseze.si) V Ljubljani ter Mlin in Pekarna Grebenc v šentrupertu. Novo pridobljena znanja bomo že v mesecu januarju predstavili našim evropskim partnerskim šolam, in sicer, na Colegio Guadalupe na Portugalskem.
4.12.2013 22:03
EUSO 2013/14Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 26. novembra, je na šoli potekalo drugo šolsko tekmovanje iz naravoslovja EUSO (The European Union Science Olympiad). Tekmovanja se je udeležilo štirinajst dijakov pretežno iz prvega in drugega letnika gimnazije. Tekmovalne naloge so bile sestavljene iz vseh treh področij naravoslovja: biologije, kemije in fizike. Z udeležbo na šolskem tekmovanju in kasneje na državnem se dijaki potegujejo za tekmovanje na olimpijadi, katera bo letos potekala v Atenah.

 

Za naravoslovni aktiv Marko Rožič

4.12.2013 8:27
Debaterke v oddaji Dobra ura z AkijemČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V petek, 29. 11. 2013, so debaterke Urška Šutej, Tanja Kobetič in Anita Peršič, sodelovale v oddaji Dobra ura z Akijem. Tema oddaje je bila družbena odgovornost. Kaj lahko storimo, da bo svet boljši, lepši, bolj svetel? Gosti oddaje so bili še: igralka Lara Jankovič, Aleš Kranjc Kušlan, direktor mreže za družbeno odgovornost in mag. Peter Cokan, dobitnik nagrade Horus, nagrade za družbeno odgovornost v kategoriji zavodi.

Mentorica Janja Jankovič

Fotografije

3.12.2013 20:32
PORTUGALSKI DIJAKI POSTALI PRAVE »ZVEZDE« MED OSNOVNOŠOLCI Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sodelovanju skoraj vseh belokranjskih osnovnih šol so trije 15-letni dijaki iz Portugalske letos že drugo leto zapored obiskali učence osnovnih šol. V ponedeljek, 18. 11. 2013, so obiskali OŠ Mirana Jarca, v  sredo, 20. 11. 2013, so namreč obiskali kar dve šoli, OŠ Belokranjskega odreda Semič in OŠ Podzemelj ter v sredo, 26. 11. 2013, pa še OŠ Metlika. Svojo državo in svoj jezik so predstavili učencem 1., 2. in 3. triade. Najprej so slikovito predstavili svojo državo, nato so izvedli kviz in na koncu odgovarjali na vprašanja radovednih učencev, ki so spoznali tudi nekaj njihovih besed. Navdušenje učencev ter vabil na Facebook je bilo veliko.

Mentorica Alexandra Kočevar

Fotografije

3.12.2013 7:39
ŠPORTNO DOPOLDNE NAŠIH DIJAKOVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V soboto, 30. 11. 2013, se je skoraj 70 dijakov naše šole zbralo v športni dvorani, kjer so preživeli zanimiv športni dopoldan. Družili so se na igriščih za  badminton in v sproščenem, a tekmovalnem  vzdušju uživali v igri posameznikov in dvojic, se spoznavali in navijali. Najbolje uvrščeni posamezniki se bodo udeležili področnega tekmovanja, ki bo predvidoma 16. 12. 2013, v Kočevju.

To je bilo letošnje prvo šolsko tekmovanje za doseganje točk za naj športni razred oz. za športnika/co šole.

Rezultati dijakinje:

1.

Tina Križ

3. bG

2.

Eva Kavčič

1. bG

3.

Sara Kavčič

3. bG

 

Rezultati dijaki:

1.

Matic Zajc

4. ST

2.

Nejc Geltar

1. ST

3.

Andraž Cimerman

3. aG

 

Rezultati ekip:

1.

Mojca Mravinec / Andraž Cimerman

3. aG

2.

Tina Križ / Žan Skukan

3. bG

3.

Tina Mavsar / Matej Dragovan

3. bG

 

Za aktiv ŠVZ Zdenka Kavčič

Fotografije

 

 

1.12.2013 17:34
Bober – rezultati iz šolskega tekmovanjaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Prejeli  smo rezultate šolskega tekmovanja Bober - v računalniški in informacijski pismenosti, ki je bilo izvedeno na naši šoli od 13. do 15. 11. 2013. Tekmovanja  se je udeležilo 28 tekmovalcev in sicer 16 tekmovalcev v kategoriji Bober (dijaki 1. in 2. letnika) in 12  tekmovalcev v kategoriji Stari Bober (dijaki 3. in 4. letnika).

11 dijakov prejme BRONASTO PRIZNANJE, ostali priznanje za sodelovanje. Bronasto priznanje prejmejo:

Bober

Damjan

Dragovan

2. letnik

Tjaša

Puš

2. letnik

Eugenija

Janjoš

2. letnik

Jernej

Križan

2. letnik

Robert

Glazer

1. letnik

 

 

 

Stari bober

Jaka

Šikonja

3. letnik

Marko

Vraničar

3. letnik

Jure

Horvat

3. letnik

Jan

Gašperič

3. letnik

Matej

Banovec

3. letnik

Jure

Štukelj

3. letnik

 

Izbor tekmovalcev za državno tekmovanje še ni zaključen. O njem vas bomo obvestili kasneje.

Vsem tekmovalcem čestitam za trud, dobitnikom bronastih priznaj  pa za dosežen uspeh.

Mentorica: Karmen Golobič

30.11.2013 18:47
Teden medgeneracijskega učenja, 26. 11. 2013 Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
 

Tednu medgeneracijskega učenja se je pridružila tudi Srednja šola Črnomelj. Članice študijskega krožka Germanizmi v belokranjskem narečju  ZIK Črnomelj so dijakom zaključnega letnika gimnazije in zaposlenim predstavile  zbirko germanizmov, ki je sad večletnega dela krožka. V narečni delavnici, kvizu, so dijaki 4. aG pokazali presenetljivo dobro poznavanje že pozabljenega belokranjskega besednega zaklada. Poleg članic študijskega krožka, je članica strokovne žirije bila ambasadorica Tedna medgeneracijskega učenja, miss Slovenije 1997, mag. Maja Šimec. Vse članice žirije, predstavnice različnih generacij, so nekdanje dijakinje Gimnazije Črnomelj.

Tekmovalci: Dino Šunjerga, Gašper Dokl, Nika M. Kavšek, Andrej Berkopec, Sebastijan Franković, Kaja Vraničar

28.11.2013 10:04
Predavanje POSLOVANJE NA BORZIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 27.11.2013 smo v okviru predmeta ekonomija na šoli organizirali predavanje POSLOVANJE NA BORZI za 4. letnika ekonomske šole in 4. letnika gimnazije, ki imajo ekonomijo na maturi . Predavatelj dr. Draško Veselinovič je na preprost način predstavil delovanje borze, poslovanje z vrednostnimi papirji in morebitne pasti, ki se pri tem pojavijo. Dr. Draško Veselinovič je bil ustanovitelj ljubljanske borze in dolgoletni njen direktor, zato je v svoje predavanje vključil  praktične primere borznega dogajanja doma in po svetu.
Trenutno pa dr. Draško Veselinovič opravlja vlogo direktorja GEA Colleg, zato je predstavil maturantom tudi možnosti nadaljnega izobraževanja na omenjeni fakulteti.

Anton Kambič

 

28.11.2013 9:45
Obisk učencev OŠ LokaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sredo, 20.11.2013, smo na naši šoli izvedli tehnični dan za učence devetega razreda OŠ Loka Črnomelj. Organizirali smo jim dve delavnici in sicer: strojništva in podjetništva. V delavnici strojništvo smo jim predstavili program QAPT, ki je namenjen za programiranje CNC strojev in pa program SOLID WORKS, ki služi za izdelavo modelov in sestavov. Dijaki so se v tem programu preizkusili tudi sami. Peljali  smo jih tudi na vodeni ogled šolskih delavnic. Seznanili so se z postopki odrezovanja, spajanja in preoblikovanja materiala. V podjetniški delavnici pa smo jim predstavili podjetniške zamisli naših učnih podjetij. Preko igre vlog so dijaki učnega podjetja pripravil razgovor za delo. V posameznih oddelkih so izdelovali: logotip za izbrano poslovno idejo, poslovne vizitke, izdelovali so tudi poslovne kataloge.

Fotografije.

26.11.2013 8:00
Področno prvenstvo v odbojkiČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V petek, 22. 11. 2013, je  v športni dvorani Marof v Novem mestu potekalo področno prvenstvo srednjih šol v odbojki za dijakinje. V močni konkurenci osmih sodelujočih ekip se je našim dekletom uspelo uvrstiti na 4. mesto. Našo šolo so zastopale: Maja Pezdirec, Iva Bohte, Monika Frankovič, Kaja Vraničar (vse iz 4. a G), Nina Miketič (3. a G), Tina Križ, Iza Poljšak, Valentina Vrbos, Tina Mavsar (3. b G), Valentina Ambrožič iz 2. b G in Ita Kukman iz 1. b.G. Odbojkarice je na tekmi vodila mag. Vlasta Pezdirc.

25.11.2013 11:50
Metliški osnovnošolci na tehniškem dnevuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V četrtek, 14. 11. 2013, so našo šolo obiskali učenci 8. razredov OŠ Metlika. Iz našega kataloga tehniških dni so izbrali tri delavnice: kemijo, fiziko in strojništvo.  
 
21.11.2013 12:42
VARNOSTNO-PREVENTIVNI DANČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV soboto, 16. 11. 2013, smo na šoli izvedli varnostno-preventivni dan. Na 112 smo sporočili, da je na šoli izbruhnil požar. Na pomoč so prihiteli PGD Črnomelj, Civilna zaščita Črnomelj, iz ZD Črnomelj s prvo pomočjo in PU Črnomelj.
Na srečo je bila danes le vaja, naučili pa smo se, kako pravilno zapustiti šolske prostore in kako nam priskočijo na pomoč zgoraj navedene enote. Po evakuaciji so dijaki na delovnih točkah spoznavali njihovo opremo in dejavnosti.
Vaja je potekala pod budnim očesom poveljnice Civilne zaščite županje občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič.
 
16.11.2013 12:37
Regijsko debatno tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V soboto, 9.11.2013, so se debaterke naše šole udeležile regijskega debatnega tekmovanja, ki je potekalo na Gimnaziji Litija. Trditev na katero so dijaki razpravljali, se je glasila: "Otroke bi morali zakonsko zavezati, da bodo skrbeli za starše v njihovi starosti". Tekmovanja so se udeležile naslednje dijakinje: Urška Šutej iz 3. aG, Anita Peršič iz 3. aG, Tanja Kobetič iz 3. E, Petra Mišica iz 2. bG, Sara Kozina iz 1. bG in Ana Mavsar iz 1. bG. Dijakinja Urška Šutej je prijela priznanje za 4. najboljšo govorko na tekmovanju. Na tekmovanju je sodelovalo 111 govorcev in govork.
 
15.11.2013 13:37
Obisk učencev OŠ VinicaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V ponedeljek, 11. 11. 2013, so nas obiskali učenci 8. razredov OŠ Vinica. Učiteljice družboslovnih predmetov so pripravile delavnico Potovanje s časovnim strojem v zgodovino. Učenci so obiskali krapinskega človeka, faraonko Nefertalij, Diskobolosa na olimpijskih igrah, srednjeveški Črnomelj, Kopernika in papeža ter Freuda. V podjetniški delavnici pa smo jim predstavili podjetniške zamisli naših učnih podjetij. Kadrovski oddelek v učnem podjetju je preko igre vlog pripravil razgovor za delo. V posameznih oddelkih so izdelovali: logotip za izbrano poslovno idejo, poslovne vizitke, izdelovali so tudi poslovne kataloge.
 
14.11.2013 12:41
Športni danČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V ponedeljek, 11. 11. 2013 je bil na šoli izveden športni dan za dijaki in dijakinje srednjega poklicnega izobraževanja (1 S, 1 E, 1 ST,2 ST, 3 S, 4 E in 4 ST). Vzdušje je bilo zelo tekmovalno. Pomerili so se v spretnosti igranja nogometa in odbojke, badmintona in namiznega tenisa.

14.11.2013 9:21
Rezultati natečaja za najboljše ljubezensko pismoČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V okviru natečaja »Po sledeh Josipine Turnograjske – natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji leta 2013« sta na naši šoli nastali dve ljubezenski pismi. Na natečaj sta se odzvali Pia Zevnik, 2. b G in Sandra Škrinjar, 4. b G, ki je tudi prišla v ožji izbor.

Napisano je bilo 195 ljubezenskih pisem, od tega jih je 69 prišlo iz srednjih šol. V ožji izbor se je s svojimi ljubezenskimi pismi uvrstilo 15 dijakov in 17 učencev. Prvi trije iz vsake kategorije so prejeli knjižne nagrade, zmagovalca iz vsake kategorije pa še ročno izdelan peresnik, vsi finalisti pa so prejeli posebno priznanje. Sandra Škrinjar se je v svoji kategoriji uvrstila na 10. mesto.

Dijakinja zaključnega letnika se je s svojimi starši udeležila svečane razglasitve, ki je bila v ponedeljek, 28. 10, ob 18. uri v Kulturnem domu v Preddvoru. Čestitamo, Sandra, in ti želimo še veliko ustvarjalnega navdiha.

31.10.2013 16:40
Pestro tudi med počitnicami Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Današnji počitniški torek, 29. 10. 2013, je bil na Srednji šoli Črnomelj popolnoma drugačen. Našo šolo je obiskalo kar 41 učencev od 6. do 9. razreda belokranjskih osnovnih šol, in sicer, iz OŠ Loka, OŠ Mirana Jarca, OŠ Metlika, OŠ Belokranjskega odreda Semič in OŠ Vinica. Učenci so se udeležili jezikovnih delavnic 'Jezikaj in Evropo spoznaj' in z igranjem badmintona, odbojke, namiznega tenisa ter športnim plezanjem aktivno preživeli torkovo dopoldne. Profesorjem tujih jezikov angleščine, nemščine, francoščine, španščine in profesorjem športne vzgoje se je pridružilo kar veliko število naših dijakov, ki so na aktiven in zdrav način preživeli prelep počitniški dan. Druženje osnovnošolcev, dijakov in profesorjev je definitivno uspelo. Več slik..
29.10.2013 21:20
Jezikovni tabor Celovec 2013Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Od 20. do 24. oktobra 2013 je naša dijakinja Monika Bajuk( 3.bG), skupaj z dijaki novomeške gimnazije, ki želijo opravljati nemško jezikovno diplomo, sodelovala  na jezikovnem taboru v Celovcu, kjer so se dijaki  intenzivno pripravljali na izpit DSD pod mentorstvom profesoric Monike Gehrke in Nuše Rustja. Poleg učenja o učinkovitih načinih argumentiranja, oblikovanja pisnega sestavka, iskanja informacij za  projektno nalogo ter priprave na ustno predstavitev, so se dijaki z delovnimi listi v rokah podali po ulicah Celovca. Sledil je tudi ogled ORF studia, kjer so dobili vpogled v nastajanje televizijskih in radijskih oddaj ter ogled »Minimundusa«. Več slik..

29.10.2013 21:20
1 - 100 Naprej