Preskoči na glavno vsebino
 

Srednja šola Črnomelj

Začni iskanje
Domov
O šoli
Urniki
Programi
Učbeniški sklad
Malica
Projekti
Dejavnosti
Zaključek izobraževanja
Spletna učilnica
Šolske delavnice
Ekskurzije
  
Srednja šola Črnomelj > Aktualno  

Aktualno

Aktualno
vizija in poslanstvo šole.aspxvizija in poslanstvo šoleMarko ŠPRINGER
nagovor ravnateljice.aspxnagovor ravnateljiceMarko ŠPRINGER
Kontaktni podatki.aspxKontaktni podatkiMarko ŠPRINGER
  
Pogled: 
TeloFilter
Minister MIZŠ na obiskuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo se je 12. 4. 2014  mudil na delovnem obisku v Novem mestu, Metliki in Črnomlju. Veseli smo, da si je vzel čas in obiskal tudi našo šolo. Pozorno je prisluhnil predstavitvi izobraževalnih programov, dejavnosti, projektov, pokazali smo šolske delavnice. Opozorili smo na upad zanimanja za vpis v program ekonomski tehnik in se pogovarjali o možnostih pridobitve novega izobraževalnega programa.  V razgovoru smo izpostavili pomen Srednje šole Črnomelj za občinski in belokranjski prostor.

 

13.4.2014 11:39
Čistilna akcijaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek,  8. aprila 2014 smo dijaki in zaposleni na SŠ Črnomelj sodelovali v Pomladni  akciji urejanja in čiščenja okolja v občini Črnomelj.

Tokrat smo čistili neposredno okolico šole in šolo. Najzahtevnejše delo je bilo opravljeno na zemljišču pred šolo – ob ogradi vrtca. Že prejšnji teden je bil opravljen odvoz divjega odlagališča in odpadne zemlje (18 kamionov). Dela je financirala Občina Črnomelj. Dijaki in zaposleni smo zemljišče očistili kamenja (traktorska prikolica) in pokosili okolico odlagališča.

Štiri skupine so urejale zemljišče pred športno dvorano, v ogradi šolskih delavnic in okrog šole. Dve skupini sta bili v šoli in sicer na čiščenju tipkovnic in odstranjevanju zvečilnih iz stolov in klopi

 

 Koordinator: Brane Adlešič

10.4.2014 8:01
DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA ANGLEŠČINEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
17. marca je na Gimnaziji Vič v Ljubljani potekalo tekmovanje iz znanja angleščine za dijake 3. letnika srednjih šol, v organizaciji društva učiteljev angleščine IATEFL. Matej Banovec, dijak 3. aG, ki se je kot edini iz dolenjske regije, v kategoriji splošnih gimnazij, uvrstil na državno tekmovanje, je osvojil odlično 11. mesto in prejel srebrno priznanje. Čestitamo. Mentorica: Marta Strmec, prof. in aktiv tujih jezikov
9.4.2014 20:20
14. DRŽAVNO TEKMOVANJE ZA PROTEUSOVO NAGRADOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V soboto, 22. marca 2014, je v Mariboru potekalo državno tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo nagrado.

Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah: dijaki 1. in 2. letnika so se pomerili v znanju na temo NOČNI LETALCI, dijaki 3. in 4. letnika pa v znanju vsebin biologije po programu gimnazija.

 

Vito ŠUKLJE, dijak 2. b gimnazije, je osvojil ZLATO Proteusovo nagrado!

 

BRONASTO priznanje so osvojili naslednji dijaki: Robert Glazer, 1. bG, Tjaša Puš, 2. aG, Jernej Križan in Anže Švajger 2.bG, Andraž Cimerman in Antonella Zajc Topić 3. aG, Matej Dragovan, Jaka Šikonja, Lucija Kočevar in Sara Milkovič 3. bG ter Kaja Vraničar in Iva Bohte 4. aG.

 

Čestitamo!

 

Aktiv učiteljev naravoslovja
9.4.2014 10:40
Odprti dan OŠ Milke Šobar - NatašeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V četrtek, 3. 4. 2014, so se dijaki Nina Bahor, Melani Miketič iz 4. bG, Iza Poljšak, Izidor Švajger, Karmen Simonič iz 3. bG, Anita Peršič in Antonella Zajc - Topic iz 3. aG, udeležili odprtega dneva OŠ Milke Šobar - Nataše. Sodelovali so v različnih delavnicah, se družili z učenci in učitelji in tako spoznavali življenje, delo in pomen ustanove v belokranjskem in slovenskem prostoru.
7.4.2014 11:51
NOGOMET - šolsko tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV soboto, 29. 3., je bilo v športni dvorani šolsko tekmovanje v nogometu. Sodelovalo je 17 ekip. Pri dekletih je zmagala prva ekipa iz 1. bG, druga je bila ekipa 3. aG in tretja pa druga ekipa 1. bG.
V kategoriji dijakov so bili najboljši fantje iz 1. S, na drugem in tretjem mestu sta bili ekipi 3. aG in 1. bG (2).
Tekmovanje je vodil Boris Šikonja, prof.
31.3.2014 20:18
XIII. DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADIH ZGODOVINARJEVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

22. marca 2014 je na SŠ Slovenska Bistrica potekalo državno tekmovanje iz znanja zgodovine. Tema letošnjega tekmovanja je bila „Propad vzhodnega bloka in proces demokratizacije“. Dijaki so tekmovali posamično (pisni del) in ekipno (terenski del). Dobitniki bronastih priznanj iz SŠ Črnomelj (program gimnazija) so:

 

1. Matej Banovec (3. aG),

2. Žiga Jerman (3. aG).

3. Peter Matek (2. bG),

 

Čestitamo, mentorica Gordana Popovič Lozar, prof.

31.3.2014 19:01
NARODNA IZMENJAVA Z LJUTOMEROM Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV četrtek in petek, 27. in 28. marca, smo dijaki prvih letnikov gimnazije v okviru narodne izmenjave gostili dijake iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Po prijetnem sprejemu smo se razdelili v sledeče delavnice: kuharsko, kjer smo pekli belokranjske pogače, glasbeno, v kateri smo peli in plesali na belokranjske ljudske pesmi, športno, kjer smo igrali frizbi ali badminton, likovno, pri kateri smo člani porisali enega izmed zidov šole z značilnostmi Ljutomera in delavnico v kateri smo izdelovali pisanice. Z delavnicami smo gostom predstavili nekatere naše belokranjske značilnosti, kar nam je ob sproščenem in zabavnem vzdušju zagotovo uspelo. Naše delo smo predstavili tudi našim staršem in se okoli šeste ure skupaj z gosti odpravili domov, kjer smo jih lepo sprejeli.

Naslednji dan smo se napotili na ogled starega mestnega jedra v  Črnomlju.  Nato smo se razdelili v skupine in izpeljali orientacijski pohod po mestu. Gostom smo pokazali marsikatero znamenitost mesta, med drugim Griček, Jurjevansko drago, Črnomaljski muzej in Kulturni dom.

Zaključek druženja med obema gimnazijama, smo popestrili z igranjem odbojke in badmintona.

Od naših prijateljev iz Ljutomera smo se poslovili v upanju,  da se bodo še kaj oglasili v naši lepi Beli krajini ter da se bodo naša prijateljstva ohranila še mnoga leta.

 

Eva Kavčič, 1. bG

31.3.2014 13:28
SODELOVANJE NA SEJMU UČNIH PODJETIJ V CELJUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V sredo, 19.marca 2014, so se dijaki 3.E, ki poslujejo v okviru učnih podjetij Olimpic d.o.o. in Extrem d.o.o., udeležili 8. mednarodnega sejma učnih podjetij v dvorani Golovec v Celju. Sejem je pripravila Centrala učnih podjetij, podjetja pa so lahko trgovala s podjetji iz 8 držav. Učno podjetje Olimpic je poslovalo zelo uspešno, saj so na svoji stojnici uspeli "prodati" za več kot 1,4 mio € turističnih storitev. Mentorica: Anica Želježnjak
28.3.2014 13:25
DOBRODELNI KONCERTČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V soboto, 22. 3. 2014, ob 20. uri je bil v športni dvorani Srednje šole Črnomelj dobrodelni koncert za dijake naše šole, ki se ga je udeležilo več kot 350 ljudi. Za začetno prijetno vzdušje so poskrbeli Viniški tamburaši KUD Oton Župančič Vinica z Gašperjem Miheličem, skupina Parni Valjak Tribute pa je z legendarnimi pesmimi dodobra razgibala vse obiskovalce. Finančna sredstva, pridobljena z vstopnicami in donatorji, bo šola namenila za sofinanciranje šolskih ekskurzij in učbeniškega sklada dijakom, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin. »Veseli smo, da je bila naša gesta v okolju zelo dobro sprejeta, saj so nam lokalna podjetja priskočila na pomoč pri organizaciji.« Predvsem se zahvaljujemo ozvočevanju Infinitas Sound and Lihgts in Aljoši Hervatiču, ozvočevanju Pluton in Darku Plutu, podjetju M&S Jurij Brozovič, s .p. za postavitev odra, Tiskarni Kapušin, RKS OZ Črnomelj, Radiu Krka in Radiu 1, Zdravstvenemu domu Črnomelj, Komunali Črnomelj in Metlika ter občini Semič, trgovini L-Šport, Adria Domu, d. o. o., podjetju Tam Tam in združenju Sazas.

»Hvala vsem, ki ste z udeležbo in sponzorstvom pomagali našim dijakom.«

(več slik na FB)

Za dijake in kolektiv Srednje šole Črnomelj

Maja Perinovič, prof. (organizatorica)

 

 

27.3.2014 13:37
ORIENTACIJA - šolsko tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV petek, 21. 3. 2014, smo imeli šolsko tekmovanje v orientaciji. Ekipa, ki sta jo sestavljala dva dijaka/nje se je spoprijela s orientacijsko progo s pomočjo kompasa in zemljevida. Najhitreje so s  sedmimi kontrolnimi točkami opravili navedeni dijaki/nje.  

 

Ekipa/dijaki

orient.čas

1.

ANDRAŽ CIMERMAN

ŽAN GRGIČ

0:19:16

2.

MATEJ DRAGOVAN

BLAŽ FRANKOVIČ

0:19:37

3.

TADEJ DRAGOVAN

LAN SKOLIBER

0:24:40

 

 

Ekipa/dijakinje

orient.čas

1.

NINA STAREŠINIČ

IVA ŠTUKELJ

0:20:04

2.

EVA METEŽ

ANITA PERŠIČ

0:25:07

3.

MAJA JANKOVIČ

TAMARA ŽUPANC

0:27:27

V lepem, pomladnem vremenu je tekmovalo 37 ekip. Tudi orientacija je prinesla dijakom in razredom lepo število točk v tekmovanju za naj športni razred in naj športnike šole.

24.3.2014 10:46
Predavanje v okviru projekta NGRVŽČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 11. marca 2014, je bilo na Srednji šoli Črnomelj predavanje z naslovom Sintezna biologija. Predavala je naša nekdanja dijakinja dr. Andreja Majerle, ki je zaposlena kot raziskovalka na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Predstavila nam je možnosti, ki jih ponuja sintezna biologija pri izboljšanju kvalitete človeškega življenja na področju zdravja, obnovljivih virov energije in pridobivanja novih materialov.

Skozi zanimivo predavanje je predavateljica ponudila v razmislek številna vprašanja in iztočnic za pogovor. Poslušalcem, med katerimi so bili številni dijaki, pa je poskušala predstaviti pot do vrhunskega raziskovalnega dela, za katerega je potrebno veliko temeljnih znanj.  

koordinatorja projekta NGRVŽ na šoli

Margareta Šavli in Andrej Čufer

14.3.2014 21:23
STROKOVNA EKSKURZIJA GIMNAZIJCEVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV torek, 11. 3. 2014, so bili dijaki prvega letnika gimnazije na strokovni ekskurziji v Ljubljani. V lepem, sončnem vremenu so se sprehodili ob secesijski arhitekturi Ljubljane.  V MGL- ju so si ogledali mjuzikel Lizistrata.

14.3.2014 10:22
AKCIJA ZBIRANJA STAREGA PAPIRJAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SPZNU-LOGO-2014-272x100.jpgVključili smo se v akcijo Star papir za novo upanje 2014, ki ga organizira Društvo Ekologi brez meja skupaj s podjetjem Dinos. Letošnja akcija bo potekala med 17. marcem in 30. aprilom 2014, v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter fakultetah, vabljena pa so tudi vsa podjetaj in druge organizacije. Vabimo vas, da se akciji pridružite, saj bomo s skupnimi močmi naredili nekaj dobrega za okolje in za tiste, ki so potrebni naše pomoči.
12.3.2014 13:48
Fizikalni kenguru 2014 – šolsko tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sredo, 5. marca 2014 je na šoli potekalo prvo šolsko tekmovanje v fizikalnem kenguruju. Tekmovanje je namenjeno dijakom, ki se prvo leto učijo fiziko v srednješolskem programu. Tekmovanja se je udeležilo 9 dijakov iz prvega letnika gimnazije in 8 dijakov iz programa strojno tehnik.

Bronasta Stefanova priznanja so usvojili Jure Bosanac (1aG), Žan Butala (1aG), Matej Horvat (1aG), Marko Lakner (1bG) in David Klepec (1ST).

 

6.3.2014 14:49
ZIMOVANJE NA CERKNEMČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
 

Od  28. 2. do 3. 3. 2014 smo bili dijaki tretjih letnikov Srednje šole Črnomelj na zimovanju na Cerknem, kjer smo se ob športnih dejavnostih družili in tako preživeli nepozabne štiri dneve. Vsak dan smo se odpravili na smučišče, kjer smo kljub ne preveč naklonjenem vremenu,  veselo drveli po strminah. Nekateri so naredili šele prve korake na smučeh, drugi pa smo uživali v prijetni smuki s sošolci in svojimi profesorji.  Ob koncu dneva smo v hotelskem bazenu sproščali utrujene mišice.

Smučanje na Cerknem nam bo za vedno ostalo v lepem spominu, saj ne da smo samo nadgradili svoje znanje v smučanju, ampak smo se ob tem imeli zelo lepo.

Mojca Mravinec, 3. aG

5.3.2014 8:52
14. ŠOLSKO TEKMOVANJE ZA PROTEUSOVO NAGRADOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V četrtek, 30. januarja 2014, je na SŠ Črnomelj potekalo šolsko tekmovanje iz znanja biologije, ki se ga je udeležilo 31 dijakinj in dijakov.
Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah: dijaki 1. in 2. letnika so se pomerili v znanju na temo NOČNI LETALCI, dijaki 3. in 4. letnika pa v znanju vsebin biologije po programu gimnazija.
Komisija ZOTKS za biologijo je na osnovi števila tekmovalcev in njihovih rezultatov oblikovala seznam uvrščenih na državno tekmovanje. Iz naše šole so se na državno tekmovanje uvrstili:

·         Robert GLAZER, 1. bG

·         Vito ŠUKLJE, 2. bG

·         Matej DRAGOVAN, 3. bG

·         Kaja VRANIČAR, 4. aG

Državno tekmovanje bo potekalo v soboto, 22. marca 2014, v Mariboru.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke!

Andrej Čufer,  predsednik šolske tekmovalne komisije

19.2.2014 8:46
Finale tekmovanja v hitrem in zanesljivem računanjuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Minulo soboto je v Šolskem centru Novo mesto potekalo državno tekmovanje iz hitrega in zanesljivega računanja Lefo. V 5. starostni skupini, torej med srednješolci, sta se na državno raven uvrstila tudi 2 naša dijaka, in sicer Eugenija Janjoš iz 2. AG, ki je dosegla odlično 2. mesto, ter Samo Matjašič, ki se je uvrstil na 3. mesto tik za Eugenijo.
Obema iskrene čestitke!
Tilen Šetina
17.2.2014 21:14
Informativni dan, 14. in 15. 2. 2014Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
14. in 15. 2. 2014 smo v okviru informativnih dni na šoli gostili bodoče dijake in njihove starše. Program je zajemal uvodno prireditev, predstavitev programov gimnazija, ekonomski tehnik, strojni tehnik in oblikovalec kovin - orodjar, delavnice naravoslovja in družboslovja, predstavitev delovanja učnega podjetja, uporabe računalniškega modeliranja, ogled šolskih delavnic ter praktične informacije glede malice, učbeniškega sklada, ekskurzij in prevozov. Številni obiskovalci so prav tako imeli možnost spoznati številne dejavnosti in krožke ter tudi štipendijske možnosti v podjetjih Akrapovič d.o.o in EKI iz Črnomlja. Verjamemo, da ste obiskovalci dobili dovolj informacij, ki so vas prepričale, da boste postali dijaki naše šole v prihodnjem šolskem letu. Tisti, ki ste še v dvomih:'' Ne odlašajte, pridružite se nam !'' Več slik...
16.2.2014 18:06
Ponosni na uspehČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

9. v Sloveniji po uspehu na maturi. Več o raziskavi preberite na spletni povezavi.

Elizabeta Prus, ravnateljica

12.2.2014 18:49
Katera gimnazija najboljša v deželi je tej? Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Na naslednji povezavi lahko preberete članek iz Dnevnikove priloge Objektiv, v katerem je Srednja šola Črnomelj – gimnazija -  s 100 %  uspehom na splošni maturi uvrščena med 9 najboljših slovenskih šol. Ponosni smo na naše dijake in takšen uspeh, saj ta zagotavlja uspešen študij in poklicno pot.

             Elizabeta Prus, ravnateljica

10.2.2014 21:05
XIII. TEKMOVANJE MLADIH ZGODOVINARJEVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

29. januarja 2014, med 14.00 in 15.00 uro, je na SŠ Črnomelj potekalo šolsko tekmovanje iz znanja zgodovine za gimnazijce. Tema letošnjega tekmovanja nosi naslov „Propad vzhodnega bloka in proces demokratizacije“. Dijaki, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, po številu doseženih točk pa že dosegli bronasto priznanje, so:

 

1. Matej Banovec (3. aG),

2. Peter Matek (2. bG),

3. Žiga Jerman (3. aG).

 

Čestitamo, mentorica Gordana Popovič Lozar, prof.

10.2.2014 21:02
GOSTOVANJE 32. SLIKARSKEGA EX TEMPORA MLADIH LIKOVNIKOV BELE KRAJINE NA SŠ ČRNOMELJČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Od 4. do 17. februarja 2014 gostuje na naši šoli razstava 32. slikarskega ex tempora mladih likovnikov Bele krajine na temo Po poteh slikarja Mihaela Kambiča. Naš dijak (Jure Horvat) in dijakinje (Nina Helena Basarac, Mojca Mravinec, Iva Panjan, Tamara Pintarič, Špela Šuštarič), ki so ustvarjali v Pustem Gradcu, so upoštevali motive, ki jih je upodabljal tudi slikar. Nastale so krajine, ki si jih lahko ogledate v medioteki šole. Razstava je hkrati svojevrsten prispevek k obogatitvi kulturnega tedna.

 

Vabljeni, mentorica Gordana Popovič Lozar, prof.

10.2.2014 21:00
Poročilo z regijskega tekmovanja za srebrno Cankarjevo priznanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj – V četrtek, 23. januarja, ob 13.30 je na OŠ Dolenjske Toplice potekalo tekmovanje za srebrno Cankarjevo priznanje. Osrednja tema tekmovanja je raznovrstnost in aktualnost poezije; naslov letošnjega tekmovanja pa V naročju besed.

 

Tekmovalci 2. stopnje so pisali razlagalni spis ob pesniški zbirki Dušana Šarotarja Krajina v molu; tekmovalci 3. stopnje pa ob romanu zamejske pisateljice Maje Haderpal Angel pozabe. Z naše šole so se tekmovanja udeležile 3 dijakinje; srebrno Cankarjevo priznanje pa sta prejeli Valentina Ambrožič, 2. bG in Špela Šuštarič, 4. bG.

 

Čestitamo.

 

Anita Starašinič

8.2.2014 20:52
OGLED MESTNE MUZEJSKE ZBIRKE ČRNOMELJČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Januarja 2014 so si dijaki 1., 2., 3. in 4. letnikov gimnazije v okviru pouka zgodovine in kulturnega tedna ogledali poleti odprto Mestno muzejsko zbirko Črnomelj. Po stalni razstavi Na prepihu tisočletij jih je vodil  zgodovinar Janez Weiss, ki jim je odstrl pogled na življenje v naselbini v času od prazgodovine do pozne antike (pritličje), od srednjega do novega veka (1. nadstropje) in v moderni dobi do nastanka samostojne države (3. nadstropje).

 

Mentorica Gordana Popovič Lozar, prof.

 

Fotografije

7.2.2014 12:30
Praznujemo Dan varne rabe interneta, 11. februar 2014Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
7.2.2014 10:50
Ogleda predstav Fiziki in Kralj na BetajnoviČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj -- Dijaki četrtega letnika gimnazije so si v MGL v sredo, 15. januarja, ogledali gledališko predstavo Fiziki v režiji Borisa Kobala, v torek, 3. februarja, pa v SNG Drama Ljubljana še Kralja na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja. Namen je bil primerjati vidik režiserjev s tradicionalnim razumevanjem dram, torej z deloma, ki ju imajo maturanti za maturitetno čtivo. Prvo je delo Friedricha Dürrenmatta, drugo pa Ivana Cankarja.

Anita Starašinič

5.2.2014 17:46
ŠOLSKO PRVENSTVO V ODBOJKIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V soboto, 1. 2. 2013, je v športni dvorani naše šole potekalo šolsko prvenstvo v odbojki. Na tekmovanje se je prijavilo 18 ekip (8 v konkurenci deklet in 10 v konkurenci fantov. Med ekipami deklet je bila najuspešnejša ekipa 4. aG, na drugo mesto se je uvrstila ekipa deklet iz 1.bG, tretje mesto pa je zasedla ekipa 3. bG. V konkurenci fantov se je na prvo mesto uvrstila ekipa 3. aG1, drugo mesto je zasedla ekipa fantov 2.aG, tretje mesto pa si je priigrala ekipa 3. aG2. Tekmovanje je organizirala mag .Vlasta Pezdirc.
4.2.2014 8:16
SPREMEMBA TERMINOV PISNIH IZPITOV NA POMČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Zaradi izrednih vremenskih razmer je Državni izpitni center sprejel odločitev, da se termini pisnih izpitov na poklicni maturi premaknejo, in sicer: - SLOVENŠČINA bo dne 10.2.2014, ob 9.00 - MATEMATIKA ALI TUJ jezik bo 11.2.2014, ob 9.00 - GOSPODARSTVO ALI STROJNIŠTVO bo 12.2.2014, ob 9.00 Zagovor projektne naloge bo v petek, 7.2.2014, ostali ustni izpiti pa bodo po 7.2.2014. Podroben razpored bo objavljen na oglasni deski v petek, 7.2.2014.Dodatne informacije dobite tudi na www.ric.si. Tajnica ŠMK za POM Anica Želježnjak
3.2.2014 14:43
Delavnica v okviru projekta NGRVŽČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V četrtek in petek, 30. in 31. januarja 2014, je na Srednji šoli Črnomelj potekala dvodnevna delavnica, ki se jo je udeležilo kar 28  vedoželjnih dijakinj in dijakov. Delavnica je bila izvedena v okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju (NGRVŽ), v katerem sodeluje tudi naša šola.

Vsebino vrhunskih raziskav s področja naravoslovja in družboslovja so gostujoči profesorji osebno predstavili na delavnici, na kateri so dijaki spoznali metode molekularne biologije, imunologije, sintezne biologije, karakterizacije materialov in farmacije kot tudi etike raziskovanja.

Pridobljeno znanje pri pouku biologije in kemije so dijaki nadgradili in poglobili pod vodstvom raziskovalcev iz Kemijskega inštituta, Fakultete za farmacijo in Filozofske fakultete Univerze Ljubljana.

Prvi dan so dijaki sodelovali v delavnici, ki jo je pripravil Kemijski inštitut. Izvedena sta bila dva sklopa, Naravna imunost  in  Bionanomateriali.

Drugi dan delavnice sta o humanističnem aspektu raziskav  dijakom spregovorili predavateljici Filozofske fakultete v sklopu Boj za vodo in prehrana jutrišnjega dne. Dijaki so med in po delavnici predavateljicama zastavili veliko vprašanj, v katerih se zrcali zanimanje za tehnološki napredek na tem področju, hkrati pa jih skrbi etična plat tovrstnih raziskav.

Dvodnevno delo so dijaki zaključili s sklopom Antibiotiki v izvedbi raziskovalcev Fakultete za farmacijo.

 

Nekaj vtisov dijakov

»Delavnica se mi je zdela zelo poučna, naučil sem se veliko novega in imam novo predstavo, kako zelo zapletene in drage so raziskave«. Robert, 1. bG

 

»Delavnica je bila zelo poučna, veliko sem izvedel o antibiotikih, bionanomaterialih, imunskem sistemu človeka in etičnem vidiku porabe vode in hrane. Mislim, da smo si vsi razširili svoje znanje na področju biologije in kemije. Želim si, da bi bile takšne delavnice še kdaj«. Vito, 2. bG

 

»Nepozabno doživetje je, ko znanstveniki pridejo k tebi, ter te tako teoretično kot praktično poučijo o aktualnih stvareh. Super«! Nina, 3. aG

 

»Na delavnici sem se naučil veliko novega s področja kemije in biologije. Dobil sem elan za raziskovanje na tem področju«. Andraž, 3. aG

 

»Delavnica je bila zelo koristna in zanimiva, še posebej za tiste, ki razmišljajo bolj v naravoslovni smeri in jih to področje tudi veseli. Teme so bile aktualne in so prispevale k splošni razgledanosti«. Gašper, 4. aG

 

»Delavnica  nama je bila zelo všeč, bila je poučna. Dobili sva priložnost, da se preizkusiva v praktičnem delu, ki ga drugače v šoli ne bi mogle opraviti«. Diana in Urška, 4. bG

 

Nekaj utrinkov s poteka delavnice. 

Koordinatorja projekta NGRVŽ na šoli, Margareta Šavli in Andrej Čufer

3.2.2014 9:45
PISNI IZPIT IZ SLOVENŠČINE NA POMČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Glede na informacijo z RIC-a, jutri, 3.2.2014, NE BO PISNEGA IZPITA IZ SLOVENŠČINE in sicer zaradi izrednih vremenskih razmer. Dnevno spremljajte spletno stran RIC-a (www.ric.si), kjer bo objavljen nov termin in druge pomembne informacije.
 
Tajnica ŠMk za POM
Anica Želježnjak
 
2.2.2014 19:17
ŠOLSKO TEKMOVANJE V NAMIZNEM TENISUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV soboto, 1. 2. 2014, je bilo v športni dvorani šolsko prvenstvo v namiznem tenisu.

Tekmovanja se je udeležilo 28 dijakinj in 34 dijakov.

 

Vrstni red dijakinje:

1.

Ita Kukman

1. bG

2.

Saša Delkot

1. bG

3.

Tina Križ

3. bG

 

 

Vrstni red dijaki:    

1.

Blaž Bahor

4. bG

2.

Vid Žagar

4. aG

3.

Damjan Dragovan

2. bG

 

Tekmovanje je vodil Boris Šikonja, prof.

1.2.2014 20:24
GEOGRAFSKO TEKMOVANJEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Pozdravljeni dijaki in dijakine SŠ Črnomelj! Bliža se četrtek 6. februar, ko bo na naši šoli potekalo geografsko tekmovanje na temo Voda in njena vloga v pokrajini. Ker je sestavni del tekmovanja tudi teren, zanj pa ta teden po napovedih meteorologov ne bodo dobri pogoji, bo letos terenski del tekmovanja potekal nekoliko drugače. Večina literature na šolskem nivoju je posvečenega reki Muri, zato se boste postavili v vlogo turista, ki se sprehaja po pokrajini v njeni okolici in v povezavi s tem odgovorili na deset zastavljenih vprašanj. V pomoč vam pošiljam navodila, da se boste lahko ustrezno pripravili!
Obiščite spletno učilnico za prvi letnik GIMNAZIJE!
1.2.2014 18:56
Recitatorji naše šole sooblikovali dobrodelno prireditev Jasna Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj – V petek, 31. januarja, sta dijaka naše šole sooblikovali dobrodelno prireditev Jasna, ki jo je organiziral ZIK Črnomelj in se je odvila v Kulturnem domu Črnomelj ob 19. uri.

V dve uri dolgi dobrodelni prireditvi so z recitacijama sodeloval tudi dijaka naše šole Tina Plut, 2. bG in Izidor Švajger, 3. bG. Recitirala sta zmagovalni pesmi Župančičeve frulice 2013. Zbrala sredstva od prodanih vstopnic, prostovoljnih prispevkov in nakupa kiparskih izdelkov bodo namenjena Ozari Slovenija – enoti Črnomelj.

Mentorica recitatorjev

1.2.2014 18:34
PLEZALCI NA DRŽAVNEM TEKMOVANJUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV sredo, 29. 1. 2014, smo se dijaki Srednje šole Črnomelj odpravili na državno tekmovanje v plezanju, ki je potekalo na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani.
Tekmovanje je potekalo v štirih kategorijah, in sicer mlajši in starejši dijaki ter mlajše in starejše dijakinje. Vsi smo se najprej veselo odpravili po kvalifikacijskih smereh, ki so se razlikovale za fante in dekleta. Pri mlajših dekletih se je odlično odrezala Eva Kavčič iz 1. bG, saj je zasedla 20. mesto. Pri starejših dekletih pa je najboljši uspeh požela Sara Kavčič iz 3. bG, ki se je uvrstila v finale in se povzpela na odlično 8. mesto. V isti kategoriji sta tekmovali še Tamara Pintarič iz 4. bG, ki je dosegla 15. mesto, in Mojca Mravinec iz 3. aG  19. mesto. Jure Horvat in Jan Gašperič sta tekmovala pri starejših dijakih. Jure si je priplezal 25., Jan pa 35. mesto. Dijake je ves čas bodrila mentorica Zdenka Kavčič, prof.
Plezali smo po naših najboljših močeh in bili z rezultati več kot zadovoljni.

Mojca Mravinec, 3. aG

30.1.2014 20:16
NOGOMET - PODROČNO ZA DIJAKINJEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Slika

V torek, 28. 1. 2014, smo se nogometašice SŠ Črnomelj udeležile področnega tekmovanja v malem nogometu za dijakinje, ki je bilo v Novem mestu. Ekipa, katero smo sestavljale Nina Starešinič, Mojca Mravinec, Nina Miketič, Urška Starešinič, Sara Kavčič, Tina Križ, Saša Delkot, Eva Kavčič ter Anita Peršič in Ana Mavsar na golu, je s svojo požrtvovalnostjo, trudom in pozitivizmom dosegla sicer nehvaležno, a vseeno odlično četrto mesto. Z uspehom smo bile zelo zadovoljne, prav tako tudi naša mentorica, Zdenka Kavčič, prof. Bravo punce!

Eva Kavčič, 1. bG

30.1.2014 13:17
Državno tekmovanje EUSO 2014Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V Ljubljani je 25. januarja 2014 na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo potekalo drugo državno tekmovanje iz znanja v naravoslovju za dijake prvih in drugih letnikov srednjih šol. V tekmovalnih nalogah se prepletajo biologija, kemija in fizika. Iz naše šole se ga je udeležilo šest dijakov. Iz leve proti desni stojijo: Jernej Križan, Tomaž Kasunič, Matija Lovšin, Tjaša Puš, Brina Dokl in Vito Šuklje. Tekmovanja se je udeležilo 94 dijakov iz vse Slovenije, najboljših šest pa se bo udeležilo EUSO olimpijade od 30. marca do 6. aprila v Atenah. 

 

Marko Rožič
29.1.2014 8:05
Okrogla miza v okviru projekta NGRVŽČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V četrtek, 23. 1. 2014, smo se dijaki SŠ Črnomelj odpravili v Celje na okroglo mizo, ki jo je v okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju pripravil Kemijski inštitut v sodelovanju s I. gimnazijo Celje.

Okrogla miza je potekala v dveh tematski delih.

V prvem smo poslušali predavanje o bioloških zdravilih in genskem zdravljenju: pregled, potencial in zloraba, nato pa še debato dijakov na isto temo.

V drugem delu so nam predstavili cepiva: pridobivanje, mehanizem delovanja in pomen za javno zdravje. Dijaki pa so debatirali na temo Naj bo odločitev o cepljenju proti nalezljivim boleznim prepuščena posamezniku.

Na koncu je sledila še prosta razprava in povzetek.

Na okroglo mizo sta nas spremljala koordinatorja projekta NGRVŽ na šoli Margareta Šavli in Andrej Čufer.

 

Karmen Simonič, 3. bG

29.1.2014 8:04
NOGOMETČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV četrtek, 23. 1. 2014, je bilo v Ivančni Gorici področno tekmovanje za dijake v malem nogometu. Sodelovalo je devet ekip iz srednjih šol Posavja, Kočevja, Dolenjske, Bele krajine in gostiteljica Srednja šola Ivančna Gorica.
Naša šola se je z eno dobljeno in eno izgubljeno tekmo uvrstila v zadnjo tretjino sodelujočih šol.
Mentor ekipe: Boris Šikonja, prof.
23.1.2014 20:43
OGLED EVROPSKEGA PARLAMENTAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Od srede, 15.1. do sobote, 18.1. 2014, so debaterji Anita Peršič, Urška Šutej, Tanja Kobetič, David Mužar, Sara Kozina in Ana Mavsar obiskali evropski parlament v Strasbourgu. Povabljeni so bili dijaki in učitelji iz 23 evropskih držav, ki so bili vključeni v projekt Euroscola. V parlamentu so dijaki  razpravljali o prihodnosti EU, o položaju mladih v EU in o vključevanju mladih v procese odločanja. O potovanju in ogledu Strasbourga si lahko pogledate tudi na šolskem FB-ju

Več slik

21.1.2014 11:32
Državno tekmovanje Bober v računalniški in informacijski pismenostiČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V soboto, 18. 1. 2014, je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru potekalo državno tekmovanje Bober.

Tekmovanja sta se udeležila: Tjaša Puš, dijakinja 2. aG in Damjan Dragovan, dijak 2. bG.

Oba naša tekmovalca sta tekmovala še s 35 vrstniki v kategoriji Bober iz celotne Slovenije, prejela sta priznanje za sodelovanje.

Obema čestitam za trud in pogum!

Učiteljica informatike
20.1.2014 15:32
GERMANIZMI V BELOKRANJSKEM NAREČJUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaPo uspešno izvedeni predstavitvi študijskega krožka Germanizmi v belokranjskem narečju novembra lani sta v petek, 17. 1. 2014, Nada Babič Ivaniš in Tadej Fink z ZIK-a Črnomelj  tudi za dijake 4. bG izvedla nadvse zanimiv kviz iz poznavanja germanizmov.  Tekmovalci Dominik Jankovič, Tamara Pintarič, Nina Bahor, Diana Fink, Tina Križman in Urška Štajdohar so kljub mladosti presenetili z odličnim poznavanjem že skoraj pozabljenih besed.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke in uspešno sledenje naši bogati kulturi tudi v prihodnje.

                                                                                 Mija Penca Vehovec

20.1.2014 9:57
OBISK UČENCEV OŠ METLIKAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V torek, 14. januarja 2014, so nas obiskali učenci 9. razreda OŠ Metlika. Predstavili smo jim učno podjetje, delavnico strojništva, v okviru katere so si ogledali tudi šolske delavnice ter slavistično delavnico. Povabili smo jih na informativne dneve, na katerih bomo še podrobneje predstavili šolske programe, učne vsebine in različne dejavnosti, v katere so vključeni učitelji in dijaki šole.
17.1.2014 16:32
Uspešno na regijskem tekmovanju v lokostrelstvuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V nedeljo, 12. 1. 2014, je v Kočevju potekalo regijsko tekmovanje v lokostrelstvu, posamično in ekipno. Iz naše šole se je tekmovanja udeležilo sedem tekmovalk.

 

Licencirane dijakinje:

Ukrivljeni lok: Ivana Laharnar, 1. mesto

                          Urška Čavič,  2. mesto

                          Stella Vardič Grahek 6. mesto

Šolski lok: Urška Čavič 1. mesto

Goli lok:  Stella Vardič Grahek 1. mesto

 

Nelicencirane dijakinje:

Šolski lok:  Tjaša Puš 1. mesto

                   Pia Zevnik 2. mesto

                   Barbara Prus 3. mesto

                   Aida Mujanovič 4. mesto

 

Srednješolske ekipe: 

SŠ Črnomelj 1 ( Stella V. Grahek, Ivana Laharnar in Urška Čavič) 1. mesto

SŠ Črnomelj 3 ( Urška Čavič (ŠOL), Tjaša Puš in Aida Mujanovič) 5. mesto

SŠ Črnomelj 2 (Stella V. Grahek (GL), Pia Zevnik in Barbara Prus) 6. mesto

 

Vse tekmovalke so dosegle in presegle normo za državno prvenstvo, ki jih čaka 15. 2. 2014, zopet v Kočevju. Stella in Urška imata normo v dveh slogih.

 

Veseli smo njihovega uspeha v športni panogi, ki si uspešno utira pot tudi v Beli krajini. Dijakinjam želimo veliko uspehov tudi na nadaljnjih tekmovanjih.
14.1.2014 13:26
TEKMOVALI SMO V ŠPORTNEM PLEZANJUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV soboto, 11. 1. 2014, je bilo v športni dvorani SŠ Črnomelj tekmovanje v športnem plezanju. Tekmovanje je bilo organizirano za dijake SŠ Črnomelj in za učence belokranjskih  osnovnih šol. Prisotne tekmovalce, starše in člane športnoplezalnega odseka je na začetku  pozdravil predsednik PD Črnomelj, gospod Peter Dichlberger.

Tekmovalci so plezali po smereh različnih težavnostnih stopenj; od lažjih k težjim.

 

Rezultati za SŠ:

Dijakinje

1. SARA KAVČIČ

3. bG

2. EVA KAVČIČ

1. bG

3. TAMARA PINTARIČ

4. bG

 

Dijaki

1. JURE HORVAT

3. aG

2. JAN GAŠPERIČ

3. aG

3. LUKA ŠIMEC

1. ST

V PD smo zelo veseli velike udeležbe  učencev iz osnovnih šol Vinica, Mirana Jarca, Loka, Milke Šobar Nataše in  Podzemelj. Priznanja za najboljše so prejeli samo trije v vsaki kategoriji, prav gotovo pa si zaslužijo pohvalo vsi, ki so plezali in se borili z oprimki na umetni steni. Tovrstno tekmovanje smo organizirali tretje leto zapored in z veseljem opažamo velik napredek mladih plezalcev v tehniki plezanja. Razveseljiv je podatek, da je vedno več mladih v našem okolju, ki se ukvarjajo s tem športom, saj razvijajo koordinacijo gibanja, vztrajnost, spoznavajo tehnike plezanja, varovanja in uporabe plezalne opreme.

 

Rezultati za OŠ:

Mlajše deklice

 

 

Mlajši dečki

 

1. KATARINA HORVAT

OŠ LOKA

 

1. ERIK KOLENC

OŠ MILKE Š. NATAŠE

2. MAJA KAVČIČ

OŠ PODZEMELJ

 

2. GAL KAVŠEK

OŠ VINICA

3. KATARINA MIKETIČ

OŠ LOKA

 

3. JAN MATOTEK

OŠ MIRANA JARCA

 

Starejše deklice

 

 

Starejši dečki

 

1. TJAŠA MUREN

OŠ LOKA

 

1. JURIJ BROZOVIČ

OŠ VINICA

2. DORIS KOCA

OŠ MILKE Š. NATAŠE

 

2. ŽIGA FRANKOVIČ

OŠ VINICA

3. MAŠA KUZMA

OŠ LOKA

 

3. LUKA HORVAT

OŠ LOKA

 

Med prireditvijo smo tekmovalcem  z žrebom razdelili veliko praktičnih nagrad sponzorjev. Prav gotovo je imel največjo srečo dijak Srednje šole Črnomelj, Jure Štukelj, ki je prejel mobilni telefon.

 

Za pomoč se zahvaljujem članom športnoplezalnega odseka PD Črnomelj  ter strokovnima sodelavcema Sandiju Pelku in Žigi Janežu (Ascendo PD Grosuplje), ki sta pomagala pri organizaciji in izvedbi tekmovanja.

 

Zdenka Kavčič, vodja tekmovanja

 

14.1.2014 11:24
Iztekel se je 2. krog tekmovanja v hitrem in zanesljivem računanju LefoČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Po dveh od treh predfinalnih krogov se črnomaljski srednješolci, ki tekmujejo v hitrem in zanesljivem računanju, odlično držijo. Kar trije naši dijaki, to so Eugenija Janjoš in Maja Jankovič iz 2. aG ter Samo Matjašič iz 1. bG, so zelo resni kandidati za uvrstitev v finale, v katerem je prostora le za 6 srednješolcev iz celotne Slovenije. Zato bomo držali pesti za naše spretne matematike v drugi polovici januarja, ko po tretjem predfinalnem krogu jasno, kdo si je priračunal vstopnico v finale tekmovanja.

Tilen Šetina

27.12.2013 20:07
PISALI SMO APELEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V srednji šoli Črnomelj smo se pridružili maratonu pisanja apelov - največjem dogodku na svetu ob mednarodnem dnevu človekovih pravic, ki ga obeležujemo 10. decembra. Maraton pisanja apelov poteka v skoraj 80 držav po vsem svetu, organizira pa ga Amnesty International. Na stotisoče posameznkov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali se jim godi krivica. Letos smo v Sloveniji pisali za 9 primerov, med drugim za blogerja iz Tunizije, ki je pristal v zaporu zaradi objave na faceboolu, za gospodinjo iz Mehike, ki je podpisala "priznanje, potem ko so jo ugrabili, mučili in posiljevali, za prebivalce palestinske vasi, ki mirno protestirajo proti izraelski nezakoniti naselbini, in Turka, ki so ga policisti brez razloga pretepli in vgli na ogenj. Na naši šoli je pisalo 60 dijakinj in dijakov, skupaj smo napisali 60 apelov. lansko leto je bilo v maratonu pisanja apelov po celem svetu napisanih več kot dva milijona apelov, od tega več kot 10000 v Sloveniji, ki so prinesli pozitivne spremembe. Prepričani smo, da bo letos napisanih še več apelov in da bodo naši glasovi še glasnejši.  več slik
23.12.2013 11:47
BADMINTON - PODROČNO TEKMOVANJEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV ponedeljek, 16. 12. 2013, je bilo v Kočevju področno tekmovanje v badmintonu.  Področnega prvenstva so se udeležili najbolje uvrščeni dijaki/nje na šolskem tekmovanju. V kategoriji posameznic se je Tina Križ uvrstila na 4. mesto, Sara Kavčič na 7. in Eva Kavčič na 10. mesto. Med posamezniki je Matic Zajc dosegel 4. mesto, Andraž Cimerman 8. in Nejc Geltar 9. mesto. Tudi v parih sta se Sara Kavčič in Andraž Cimerman uvrstila na nehvaležno četrto mesto, medtem ko sta bila Tina Križ in Matic Zajc 6. Tekmovalcem je bila mentorica Zdenka Kavčič.
18.12.2013 9:00
Poročilo s šolskega tekmovanja za bronasto Cankarjevo priznanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Šolsko tekmovanje za bronasto Cankarjevo priznanje je potekalo v sredo, 4. decembra, ob 13.00 v učilnici SL 1. Osrednja tema tekmovanja je raznovrstnost in aktualnost poezije; naslov letošnjega tekmovanja pa V naročju besed.

 

Tekmovalci 2. stopnje so pisali razlagalni spis ob pesniški zbirki Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad; tekmovalci 3. stopnje pa ob zbirki pesmi zamejskega pesnika Marka Kravosa V kamen, v vodo.

 

Neuradni rezultati šolskega tekmovanja so (objavljeni tudi na spletni strani www.zrss.si):

 

2. stopnja:

 

  1. mesto – Klara Laura KONDA, 2. aG
  2. mesto – Valentina AMBROŽIČ, 2. bG
  3. mesto – Nina Helena BASARAC, 2. aG
  4. mesto – Vito ŠUKLJE, 2. bG
  5. mesto – Eva KAVČIČ, 1. bG

 

Vsi dijaki so dobitniki bronastega Cankarjevega priznanja, Klara Laura KONDA in Valentina AMBROŽIČ pa sta se uvrstili na regijsko tekmovanje.

 

 

3. stopnja

 

  1. mesto – Špela ŠUŠTARIČ, 4. bG
  2. mesto – Sandra ŠKRINJAR, 4. bG
  3. mesto – Jaka ŠIKONJA, 3. bG

 

Špela ŠUŠTARIČ in Sandra ŠKRINJAR sta dobitnici bronastega Cankarjevega priznanja, Špela ŠUŠTARIČ pa se je uvrstila na regijsko tekmovanje.

 

 

Regijsko tekmovanje za srebrno Cankarjevo priznanje bo v četrtek, 23. januarja, ob 13.30 na Osnovni šoli Dolenjske Toplice.

 

Vsem iskrene čestitke, tistim, ki so se uvrstili na regijsko, pa veliko ustvarjalnega navdiha.

 

 

Aktiv slovenistk

16.12.2013 8:25
REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA ZA EUSO OLIMPIJADOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 26. novembra, je na šoli potekalo drugo šolsko tekmovanje iz naravoslovja EUSO (The European Union Science Olympiad). Tekmovanja se je udeležilo štirinajst dijakov (po štirje iz 1. bG in 2. bG, pet iz 2. aG ter en dijak iz 3. aG oddelka). Tekmovalne naloge so bile sestavljene iz vseh treh področij naravoslovja: biologije, kemije in fizike. Z udeležbo na šolskem tekmovanju se dijaki potegujejo za tekmovanje na EUSO olimpijadi, katera bo letos potekala v Atenah. Še prej pa morajo skozi sito državnega tekmovanja, ki bo 25. januarja v Ljubljani.

Z naše šole se je na državno tekmovanje uvrstilo kar šest dijakov in dijakinj, kar je skoraj polovica vseh sodelujočih:

·         Brina Dokl (1. bG)

·         Matija Lovšin (2. aG)

·         Vito Šuklje (2. bG)

·         Jernej Križan (2. bG)

·         Tomaž Kasunič (2. aG)

·         Tjaša Puš (2. aG)

 

Za naravoslovni aktiv Margareta Šavli

13.12.2013 20:46
Nacionalna priznanja Jabolka kakovosti 2013Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Nacionalna priznanja Jabolka kakovosti se podeljujejo najboljšim zaključenim projektom v programu Vseživljenjsko učenje (VŽU).

Najboljši projekti odražajo glavne prioritete programa VŽU, izstopajo s svojo vsebino, mednarodnim sodelovanjem in vključevanjem različnih partnerjev ter dosegajo pomembne rezultate za posameznike, organizacijo ter širšo okolico. Kot taki je tudi Srednja šola Črnomelj predstavljala, s projektom European Solidaritiy in Action, primere dobrih praks in osvojila odlično  2. mesto.
Zaključna slovesnost ob podelitvi nacionalnih priznanj jabolka kakovosti 2013, je potekala v sredo, 11. decembra 2013 v Grand hotelu Union, v Ljubljani.

12.12.2013 8:31
Regijsko debatno tekmovanje v LendaviČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V soboto, 7. decembra 2013, so se debaterke, Urška Šutej iz 3. aG, Sara Kozina in 1. bG in Ana Mavsar iz 1. bG, udeležile regijskega debatnega tekmovanja na dvojezični srednji šoli v Lendavi. Debatna trditev se je glasila: EU bi morala spremeniti zakonodajo o afriških priseljencih."
10.12.2013 10:52
Predmetna ekskurzija v Graz - petek, 6.12.2013 Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Pri predmetu nemščine so imeli dijaki 2. letnika gimnazije enodnevno ekskurzijo v Graz. Pridružilo se jim je učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ Vinica. Po prihodu v Graz so si najprej vodeno ogledali mesto in ugotovili, da ima zelo bogato zgodovino in arhitekturo, saj je bilo dvakrat avstrijska prestolnica. Videli so Kunsthaus - Hiša umetnosti – in slišali vse o njeni arhitekturni posebnosti. Mesto Graz je dobilo to nenavadno zgradbo leta 2003, ko je bilo Evropsko mesto kulture. "Modri mehurček" je zaradi svoje posebne oblike postal novi simbol mesta.

Po ogledu so v skupinah iskali določene znamenitosti in izpolnjevali delovne liste.
Po popoldanskem odmoru za kosilo so se na poti domov ustavili še v Wagni, partnerskem mestu Metlike, kjer jih je sprejel in pogostil župan. Nekateri dijaki so se opogumili in po nemško postavili nekaj vprašanj.

 

vodja ekskurzije

Alexandra Kočevar

Fotografije

9.12.2013 8:30
RAZSTAVA AKADEMSKEGA SLIKARJA MILANA ERIČA IN OGLED KULTURNO ZGODOVINSKIH ZNAMENITOSTI MESTNEGA JEDRA ČRNOMLJAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sredo, 13. 11. 2013, so si dijaki 1. aG in 1. bG v okviru OIV pri likovni umetnosti, v cerkvici sv. Duha v Črnomlju, ogledali razstavo akademskega slikarja Milana Eriča Temna slutnja – beli slučaj, znanega tudi po prvi slovenski celovečerni risanki Socializacija bika, ki jo je ustvaril  v sodelovanju s slikarjem Zvonkom Čohom. Po razstavi je vodil akademski slikar Robert Lozar. Zgodovinar Janez Weiss pa je dijakom predstavil kratko zgodovino Črnomlja in kulturno zgodovinske znamenitosti ob cerkvici sv. Duha.

 

Imena udeležencev:

dijaki/-nje 1. aG in 1. bG z mentoricama profesoricama Gordano Popovič Lozar in Jasmino Kobe in pod strokovnim vodstvom akademskega slikarja Roberta Lozarja in univ. dipl. zgodovinarja Janeza Weissa.
 

Akademski slikar Robert Lozar predstavlja dijakinjam in dijakom 1. bG v cerkvici sv. Duha v Črnomlju likovna dela akademskega slikarja Milana Eriča.

 

 

 

Univ. dipl. zgodovinar Janez Weiss na obzidju ob cerkvici sv. Duha v Črnomlju predstavlja kulturno zgodovinske znamenitosti starega mestnega jedra dijakom in dijakinjam 1. aG

6.12.2013 16:59
OTVORITEV RAZSTAVE 32. SLIKARSKI EX TEMPOREČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V ponedeljek, 11. 11. 2013,je bila v telovadnici OŠ Dragatuš odprta razstava v okviru 32. slikarskega ex tempora mladih likovnih Bele krajine, posvečena 126. letnici rojstva slovenskega slikarja Mihaela Kambiča. Na otvoritvi smo si lahko ogledali slikarska dela 49-tih udeležencev likovnega  ex tempora, med njimi tudi dijakinj in dijaka SŠ Črnomelj, ki je v začetku oktobra potekal v Dragatušu in okolici. Slavnostne govornice na otvoritvi so bile Natalija Kocjančič, svetovalka za likovno umetnost na Zavodu za šolstvo, Jasmina Kobe, voditeljica 32. likovnega ex tempore, Andreja Brancelj Bednaršek, direktorica Belokranjskega muzeja Metlika, Vladimira Škof, pobudnica likovnega ex tempora in predstavnica DPM Metlika, predstavnica DPM Črnomelj, sorodnica pokojnega slikarja in drugi.

 

Imena udeležencev:

Nina Helena Basarac (2. aG), Mojca Mravinec (3. aG), Jure Horvat (3. aG), Iva Panjan (4. bG), Tamara Pintarič (4. bG), Špela Šuštarič (4. bG), mentorica Gordana Popovič Lozar, profesorica umetnostne zgodovine in zgodovine, fotograf Jan Gašperič (3. aG).

 

Od leve proti desni: Gordana Popovič Lozar, prof. in mentorica dijakinj in dijakov SŠ Črnomelj, Mojca Mravinec, Špela Šuštaršič, Elizabeta Prus, profesorica in ravnateljica SŠ Črnomelj, Jure Horvat, Tamara Pintarič.

 

Od leve proti desni ob podelitvi priznanj: Tamara Pintarič, Špela Šuštaršič, Jasmina Kobe, likovna pedagoginja in vodja 32. ex tempora, Mojca Mravinec, Natalija Kocjančič, svetovalka za likovno umetnost na Zavodu za šolstvo.

6.12.2013 16:47
Predavanje na temo PODJETNOST IN INOVATIVNOSTČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 3.12. 2013  smo v okviru predmeta ekonomija, nadaljevali z gostujočimi predavatelji iz fakultete za podjetništvo GEA COLLEGE Ljubljana. Tokrat je bilo predavanje na temo PODJETNOST IN INOVATIVNOST.

Predavatelj za predmet podjetništvo: mag. Bernik Jurij in študent na omenjeni fakulteti, sta dijakom posredovala poti, ki vodijo do ustanovitve lastnega podjetja. Pomen razvijanja lastnih idej, izdelava poslovnega načrta in pozneje ustanovitev podjetja pa je pot, ki  vodi  podjetnika v samostojnost, ugled in poslovni uspeh. Opozorila sta tudi na morebitne pasti, ki jih podjetnik lahko doživi na tej poti. 

Anton Kambič

6.12.2013 12:33
RAZVEDRILNA MATEMATIKAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Na  šolskem tekmovanju, ki se ga je 10. 10. 20013 udeležilo 42 dijakov je bronasto priznanje osvojilo 12 dijakov:

Toni Vrščaj, Mitja Kostelec, Tanja Grabrijan iz 1.g

Matija Lovšin, Maja Jankovič, Tjaša Puš, Jernej Križan, Vito Šuklje iz 2.g

Andraž Cimerman,  Kristjan Žunič, Jaka Šikonja iz 3.g

in Rok Peteh 4.g,

 

Na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani  je bilo 23.11.2013 tudi že 24. državno tekmovanje.

 Nanj so se uvrstili tudi štirje dijaki naše šole:  

 

Toni Vrščaj 1.g,  

Matija Lovšin 2.g,

Andraž Cimerman 3.g

in Rok Peteh  4.g .                        

 

Vsi štirje so osvojili srebrno priznanje, Rok Peteh  pa  tudi zlato priznanje.

Na sliki so od leve proti desni Andraž Cimerman, Matija Lovšin, Toni Vrščaj in Rok Peteh.

Zapisala mentorica :

Desanka Kambič

 

 

5.12.2013 10:01
Dejavnosti v okviru projekta Comenius- Green Skills for a Global ChangeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V okviru projekta Comenius - Green Skills for a Global Change smo v mesecu novembru izvedli dve ekskurziji za dijake sodelujoče v projektu. Cilj projekta v prvem letu je spoznati področje trajnostnega razvoja v smislu pridelave hrane, turizma in pridobivanja energije iz obnovljivih virov.>ijaki so sodelovali pri iskanju informacij in sami orgamizaciji ekskurzij. Tako smo se v Beli krajini odpravili na biodinamično kmetijo Černec v Zilje, sončno elektrarno v Desinec in ekološko kmetijo družine Konda. Sledil je ogled Term Snovik, kjer celoten proces ogrevanja in hlajenja poteka na osnovi obnovljivih virov (biotermalna energija, vakuumski sončni kolektorji, toplotne črpalke, biomasa). Navdušila sta nas tudi prvi pasivni stanovanjski blok (ekoseze.si) V Ljubljani ter Mlin in Pekarna Grebenc v šentrupertu. Novo pridobljena znanja bomo že v mesecu januarju predstavili našim evropskim partnerskim šolam, in sicer, na Colegio Guadalupe na Portugalskem.
4.12.2013 22:03
EUSO 2013/14Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 26. novembra, je na šoli potekalo drugo šolsko tekmovanje iz naravoslovja EUSO (The European Union Science Olympiad). Tekmovanja se je udeležilo štirinajst dijakov pretežno iz prvega in drugega letnika gimnazije. Tekmovalne naloge so bile sestavljene iz vseh treh področij naravoslovja: biologije, kemije in fizike. Z udeležbo na šolskem tekmovanju in kasneje na državnem se dijaki potegujejo za tekmovanje na olimpijadi, katera bo letos potekala v Atenah.

 

Za naravoslovni aktiv Marko Rožič

4.12.2013 8:27
Debaterke v oddaji Dobra ura z AkijemČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V petek, 29. 11. 2013, so debaterke Urška Šutej, Tanja Kobetič in Anita Peršič, sodelovale v oddaji Dobra ura z Akijem. Tema oddaje je bila družbena odgovornost. Kaj lahko storimo, da bo svet boljši, lepši, bolj svetel? Gosti oddaje so bili še: igralka Lara Jankovič, Aleš Kranjc Kušlan, direktor mreže za družbeno odgovornost in mag. Peter Cokan, dobitnik nagrade Horus, nagrade za družbeno odgovornost v kategoriji zavodi.

Mentorica Janja Jankovič

Fotografije

3.12.2013 20:32
PORTUGALSKI DIJAKI POSTALI PRAVE »ZVEZDE« MED OSNOVNOŠOLCI Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sodelovanju skoraj vseh belokranjskih osnovnih šol so trije 15-letni dijaki iz Portugalske letos že drugo leto zapored obiskali učence osnovnih šol. V ponedeljek, 18. 11. 2013, so obiskali OŠ Mirana Jarca, v  sredo, 20. 11. 2013, so namreč obiskali kar dve šoli, OŠ Belokranjskega odreda Semič in OŠ Podzemelj ter v sredo, 26. 11. 2013, pa še OŠ Metlika. Svojo državo in svoj jezik so predstavili učencem 1., 2. in 3. triade. Najprej so slikovito predstavili svojo državo, nato so izvedli kviz in na koncu odgovarjali na vprašanja radovednih učencev, ki so spoznali tudi nekaj njihovih besed. Navdušenje učencev ter vabil na Facebook je bilo veliko.

Mentorica Alexandra Kočevar

Fotografije

3.12.2013 7:39
ŠPORTNO DOPOLDNE NAŠIH DIJAKOVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V soboto, 30. 11. 2013, se je skoraj 70 dijakov naše šole zbralo v športni dvorani, kjer so preživeli zanimiv športni dopoldan. Družili so se na igriščih za  badminton in v sproščenem, a tekmovalnem  vzdušju uživali v igri posameznikov in dvojic, se spoznavali in navijali. Najbolje uvrščeni posamezniki se bodo udeležili področnega tekmovanja, ki bo predvidoma 16. 12. 2013, v Kočevju.

To je bilo letošnje prvo šolsko tekmovanje za doseganje točk za naj športni razred oz. za športnika/co šole.

Rezultati dijakinje:

1.

Tina Križ

3. bG

2.

Eva Kavčič

1. bG

3.

Sara Kavčič

3. bG

 

Rezultati dijaki:

1.

Matic Zajc

4. ST

2.

Nejc Geltar

1. ST

3.

Andraž Cimerman

3. aG

 

Rezultati ekip:

1.

Mojca Mravinec / Andraž Cimerman

3. aG

2.

Tina Križ / Žan Skukan

3. bG

3.

Tina Mavsar / Matej Dragovan

3. bG

 

Za aktiv ŠVZ Zdenka Kavčič

Fotografije

 

 

1.12.2013 17:34
Bober – rezultati iz šolskega tekmovanjaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Prejeli  smo rezultate šolskega tekmovanja Bober - v računalniški in informacijski pismenosti, ki je bilo izvedeno na naši šoli od 13. do 15. 11. 2013. Tekmovanja  se je udeležilo 28 tekmovalcev in sicer 16 tekmovalcev v kategoriji Bober (dijaki 1. in 2. letnika) in 12  tekmovalcev v kategoriji Stari Bober (dijaki 3. in 4. letnika).

11 dijakov prejme BRONASTO PRIZNANJE, ostali priznanje za sodelovanje. Bronasto priznanje prejmejo:

Bober

Damjan

Dragovan

2. letnik

Tjaša

Puš

2. letnik

Eugenija

Janjoš

2. letnik

Jernej

Križan

2. letnik

Robert

Glazer

1. letnik

 

 

 

Stari bober

Jaka

Šikonja

3. letnik

Marko

Vraničar

3. letnik

Jure

Horvat

3. letnik

Jan

Gašperič

3. letnik

Matej

Banovec

3. letnik

Jure

Štukelj

3. letnik

 

Izbor tekmovalcev za državno tekmovanje še ni zaključen. O njem vas bomo obvestili kasneje.

Vsem tekmovalcem čestitam za trud, dobitnikom bronastih priznaj  pa za dosežen uspeh.

Mentorica: Karmen Golobič

30.11.2013 18:47
Teden medgeneracijskega učenja, 26. 11. 2013 Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
 

Tednu medgeneracijskega učenja se je pridružila tudi Srednja šola Črnomelj. Članice študijskega krožka Germanizmi v belokranjskem narečju  ZIK Črnomelj so dijakom zaključnega letnika gimnazije in zaposlenim predstavile  zbirko germanizmov, ki je sad večletnega dela krožka. V narečni delavnici, kvizu, so dijaki 4. aG pokazali presenetljivo dobro poznavanje že pozabljenega belokranjskega besednega zaklada. Poleg članic študijskega krožka, je članica strokovne žirije bila ambasadorica Tedna medgeneracijskega učenja, miss Slovenije 1997, mag. Maja Šimec. Vse članice žirije, predstavnice različnih generacij, so nekdanje dijakinje Gimnazije Črnomelj.

Tekmovalci: Dino Šunjerga, Gašper Dokl, Nika M. Kavšek, Andrej Berkopec, Sebastijan Franković, Kaja Vraničar

28.11.2013 10:04
Predavanje POSLOVANJE NA BORZIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V torek, 27.11.2013 smo v okviru predmeta ekonomija na šoli organizirali predavanje POSLOVANJE NA BORZI za 4. letnika ekonomske šole in 4. letnika gimnazije, ki imajo ekonomijo na maturi . Predavatelj dr. Draško Veselinovič je na preprost način predstavil delovanje borze, poslovanje z vrednostnimi papirji in morebitne pasti, ki se pri tem pojavijo. Dr. Draško Veselinovič je bil ustanovitelj ljubljanske borze in dolgoletni njen direktor, zato je v svoje predavanje vključil  praktične primere borznega dogajanja doma in po svetu.
Trenutno pa dr. Draško Veselinovič opravlja vlogo direktorja GEA Colleg, zato je predstavil maturantom tudi možnosti nadaljnega izobraževanja na omenjeni fakulteti.

Anton Kambič

 

28.11.2013 9:45
Obisk učencev OŠ LokaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sredo, 20.11.2013, smo na naši šoli izvedli tehnični dan za učence devetega razreda OŠ Loka Črnomelj. Organizirali smo jim dve delavnici in sicer: strojništva in podjetništva. V delavnici strojništvo smo jim predstavili program QAPT, ki je namenjen za programiranje CNC strojev in pa program SOLID WORKS, ki služi za izdelavo modelov in sestavov. Dijaki so se v tem programu preizkusili tudi sami. Peljali  smo jih tudi na vodeni ogled šolskih delavnic. Seznanili so se z postopki odrezovanja, spajanja in preoblikovanja materiala. V podjetniški delavnici pa smo jim predstavili podjetniške zamisli naših učnih podjetij. Preko igre vlog so dijaki učnega podjetja pripravil razgovor za delo. V posameznih oddelkih so izdelovali: logotip za izbrano poslovno idejo, poslovne vizitke, izdelovali so tudi poslovne kataloge.

Fotografije.

26.11.2013 8:00
Področno prvenstvo v odbojkiČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V petek, 22. 11. 2013, je  v športni dvorani Marof v Novem mestu potekalo področno prvenstvo srednjih šol v odbojki za dijakinje. V močni konkurenci osmih sodelujočih ekip se je našim dekletom uspelo uvrstiti na 4. mesto. Našo šolo so zastopale: Maja Pezdirec, Iva Bohte, Monika Frankovič, Kaja Vraničar (vse iz 4. a G), Nina Miketič (3. a G), Tina Križ, Iza Poljšak, Valentina Vrbos, Tina Mavsar (3. b G), Valentina Ambrožič iz 2. b G in Ita Kukman iz 1. b.G. Odbojkarice je na tekmi vodila mag. Vlasta Pezdirc.

25.11.2013 11:50
Metliški osnovnošolci na tehniškem dnevuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V četrtek, 14. 11. 2013, so našo šolo obiskali učenci 8. razredov OŠ Metlika. Iz našega kataloga tehniških dni so izbrali tri delavnice: kemijo, fiziko in strojništvo.  
 
21.11.2013 12:42
VARNOSTNO-PREVENTIVNI DANČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV soboto, 16. 11. 2013, smo na šoli izvedli varnostno-preventivni dan. Na 112 smo sporočili, da je na šoli izbruhnil požar. Na pomoč so prihiteli PGD Črnomelj, Civilna zaščita Črnomelj, iz ZD Črnomelj s prvo pomočjo in PU Črnomelj.
Na srečo je bila danes le vaja, naučili pa smo se, kako pravilno zapustiti šolske prostore in kako nam priskočijo na pomoč zgoraj navedene enote. Po evakuaciji so dijaki na delovnih točkah spoznavali njihovo opremo in dejavnosti.
Vaja je potekala pod budnim očesom poveljnice Civilne zaščite županje občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič.
 
16.11.2013 12:37
Regijsko debatno tekmovanjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V soboto, 9.11.2013, so se debaterke naše šole udeležile regijskega debatnega tekmovanja, ki je potekalo na Gimnaziji Litija. Trditev na katero so dijaki razpravljali, se je glasila: "Otroke bi morali zakonsko zavezati, da bodo skrbeli za starše v njihovi starosti". Tekmovanja so se udeležile naslednje dijakinje: Urška Šutej iz 3. aG, Anita Peršič iz 3. aG, Tanja Kobetič iz 3. E, Petra Mišica iz 2. bG, Sara Kozina iz 1. bG in Ana Mavsar iz 1. bG. Dijakinja Urška Šutej je prijela priznanje za 4. najboljšo govorko na tekmovanju. Na tekmovanju je sodelovalo 111 govorcev in govork.
 
15.11.2013 13:37
Obisk učencev OŠ VinicaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V ponedeljek, 11. 11. 2013, so nas obiskali učenci 8. razredov OŠ Vinica. Učiteljice družboslovnih predmetov so pripravile delavnico Potovanje s časovnim strojem v zgodovino. Učenci so obiskali krapinskega človeka, faraonko Nefertalij, Diskobolosa na olimpijskih igrah, srednjeveški Črnomelj, Kopernika in papeža ter Freuda. V podjetniški delavnici pa smo jim predstavili podjetniške zamisli naših učnih podjetij. Kadrovski oddelek v učnem podjetju je preko igre vlog pripravil razgovor za delo. V posameznih oddelkih so izdelovali: logotip za izbrano poslovno idejo, poslovne vizitke, izdelovali so tudi poslovne kataloge.
 
14.11.2013 12:41
Športni danČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V ponedeljek, 11. 11. 2013 je bil na šoli izveden športni dan za dijaki in dijakinje srednjega poklicnega izobraževanja (1 S, 1 E, 1 ST,2 ST, 3 S, 4 E in 4 ST). Vzdušje je bilo zelo tekmovalno. Pomerili so se v spretnosti igranja nogometa in odbojke, badmintona in namiznega tenisa.

14.11.2013 9:21
Rezultati natečaja za najboljše ljubezensko pismoČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V okviru natečaja »Po sledeh Josipine Turnograjske – natečaj za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji leta 2013« sta na naši šoli nastali dve ljubezenski pismi. Na natečaj sta se odzvali Pia Zevnik, 2. b G in Sandra Škrinjar, 4. b G, ki je tudi prišla v ožji izbor.

Napisano je bilo 195 ljubezenskih pisem, od tega jih je 69 prišlo iz srednjih šol. V ožji izbor se je s svojimi ljubezenskimi pismi uvrstilo 15 dijakov in 17 učencev. Prvi trije iz vsake kategorije so prejeli knjižne nagrade, zmagovalca iz vsake kategorije pa še ročno izdelan peresnik, vsi finalisti pa so prejeli posebno priznanje. Sandra Škrinjar se je v svoji kategoriji uvrstila na 10. mesto.

Dijakinja zaključnega letnika se je s svojimi starši udeležila svečane razglasitve, ki je bila v ponedeljek, 28. 10, ob 18. uri v Kulturnem domu v Preddvoru. Čestitamo, Sandra, in ti želimo še veliko ustvarjalnega navdiha.

31.10.2013 16:40
Pestro tudi med počitnicami Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Današnji počitniški torek, 29. 10. 2013, je bil na Srednji šoli Črnomelj popolnoma drugačen. Našo šolo je obiskalo kar 41 učencev od 6. do 9. razreda belokranjskih osnovnih šol, in sicer, iz OŠ Loka, OŠ Mirana Jarca, OŠ Metlika, OŠ Belokranjskega odreda Semič in OŠ Vinica. Učenci so se udeležili jezikovnih delavnic 'Jezikaj in Evropo spoznaj' in z igranjem badmintona, odbojke, namiznega tenisa ter športnim plezanjem aktivno preživeli torkovo dopoldne. Profesorjem tujih jezikov angleščine, nemščine, francoščine, španščine in profesorjem športne vzgoje se je pridružilo kar veliko število naših dijakov, ki so na aktiven in zdrav način preživeli prelep počitniški dan. Druženje osnovnošolcev, dijakov in profesorjev je definitivno uspelo. Več slik..
29.10.2013 21:20
Jezikovni tabor Celovec 2013Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Od 20. do 24. oktobra 2013 je naša dijakinja Monika Bajuk( 3.bG), skupaj z dijaki novomeške gimnazije, ki želijo opravljati nemško jezikovno diplomo, sodelovala  na jezikovnem taboru v Celovcu, kjer so se dijaki  intenzivno pripravljali na izpit DSD pod mentorstvom profesoric Monike Gehrke in Nuše Rustja. Poleg učenja o učinkovitih načinih argumentiranja, oblikovanja pisnega sestavka, iskanja informacij za  projektno nalogo ter priprave na ustno predstavitev, so se dijaki z delovnimi listi v rokah podali po ulicah Celovca. Sledil je tudi ogled ORF studia, kjer so dobili vpogled v nastajanje televizijskih in radijskih oddaj ter ogled »Minimundusa«. Več slik..

29.10.2013 21:20
Portugalci navdušili na ViniciČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V četrtek, 24. 10. 2013, so naši portugalski dijaki, Francisco Ferrer, Joao Melo in Joao Silva obiskali  učence 7., 8. in 9. razreda OŠ Vinica pri pouku angleščine. S pomočjo zanimive predstavitve o Portugalski so učenci spoznali nove geografske vsebine in njihovo kulturo.  Po končani predstavitvi so portugalski dijaki povezali angleščino, portugalščino in  slovenščino v obliki kviza, katerega so učenci tekmovalno reševali. V evropsko obarvanem dnevu so učenci zelo uživali, portugalski dijaki pa so bili navdušeni nad sprejemom v šoli in sklepanjem novih prijateljstev. Galerija
29.10.2013 21:19
Športni dan v Čateških toplicahČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
SlikaV petek, 25. 10. 2013, so imeli dijaki 1. in 3. S športni dan. Uživali so v Čateških toplicah.
28.10.2013 17:15
Recitatorji naše šole sooblikovali proslavo ob stoletnici rojstva v Črnomlju rojenega slovenskega pesnika in pisatelja Vinka BeličičaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj – V petek, 25. oktobra, so trije dijaki naše šole sooblikovali proslavo, ki jo je organizirala Knjižnica Črnomelj in se je odvila v Pastoralnem centru ob 19. uri.

V skoraj uri dolgi proslavi je pesnikovo in pisateljevo življenjsko pot predstavil direktor knjižnice Andrej Črnič, njegov ustvarjalni opus pa Bogomira Kure, prof. Z recitacijami so na proslavi sodelovali tudi trije maturanti naše šole: Staša Šolar in Špela Šuštarič – obe 4. b G ter Rok Babič, 4. a G in so slikovito predstavili poezijo besednega umetnika, ki je bil po drugi svetovni vojni zaradi političnih vzrokov prisiljen zapustiti domače Rodine.

Mentorica recitatorjev

Fotografije

27.10.2013 17:44
Medpredmetna ekskurzija v BosniČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Dijaki 3. G so na 3-dnevni medpredmetni ekskurziji v Bosni – korak k strpnosti in miru.

Ekskurzijo in njihovo potovanje lahko spremljate preko njihovega bloga na naslednjih dveh povezavah:

·         dijake 3. aG in

·         dijake 3. bG.

 

Mentorica:

Karmen Golobič

 

25.10.2013 9:56
Individualna mobilnost učencev 2013Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

On Thursday, 3.10.2013, at 11 o’clock we, three Slovenian students Urška, Tina and Urška drove with our mentor teacher João Alves to a hostel in Almada. We had a meeting scheduled with other students who, like us, participate in the COMENIUS, a project for student mobility, and their mentors. We arrived there and spent the next two days getting to know other students and their mentors. Altogether there were 49 students from 7 different countries (Hungary, France, Belgium, Spain, Poland, Slovenia and Italy). Everything was organized by the Portuguese National Agency and ran by an animation team.
The purpose of the meeting was to get in touch with people who are in the exact same position as we are and to give us a chance to talk to each other about some problems we may have. We were also given a chance to complain if something was wrong and basically just share our experiences. During our two day stay in the hostel we did a lot of exercises that should help us to adapt to a different culture, language, country and especially a whole new family. An activity we probably liked best was a trip to Lisbon, where we ate “Pastéis de Belém” and looked at the sites. Later, we had dinner in a restaurant in “Chiado” and had some free time to go around the old part of Portuguese’ capital.
We had a great time, made some new friends and got advice on everything concerning our student exchange.

Urška Štajdohar

24.10.2013 11:27
Tretje mesto rokometašev na področnem tekmovanjuČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV sredo, 23. 10 2013, je bilo v Krškem področno prvenstvo v rokometu za dijake. Med sedmimi ekipami so se naši dijaki uvrstili na zelo dobro 3. mesto. Zmagala je ekipa Šolskega centra NM. Med strelci se je Jaka Šikonja uvrstil na drugo, Gašper Dokl pa na četrto mesto.

V ekipi naše šole so bili Gašper Dokl, Matjaž Kordiš, Klemen Bahor, Matej Dragovan, Tadej Dragovan, Žan Pezdirc, David Mužar, Jaka Šikonja, Žiga Lozar in Claudio Kuhar.

Ekipo je ob pomoči zunanjega mentorja Marjana Novaka vodil profesor Brane Adlešič.

24.10.2013 11:21
BOMBASTIČNA EKSKURZIJA V MÜNCHENČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V petek, 18. oktobra, smo se dijaki 1., 2. in 3. letnika strokovne šole skozi Karavanški predor odpravili v Nemčijo, sproti pa smo se ustavili tudi v Avstriji. Pot je bila zelo dolga in naporna, a kljub temu zanimiva, saj nas je večino poti spremljala tudi harmonika.

Najprej smo se vsi skupaj odpravili v nemški Tehnični muzej, ki  je eden največjih tehničnih muzejev na svetu in na leto ga povprečno obišče kar 1,3 milijona obiskovalcev. V njem smo ostali kar 3 ure, ogledali pa smo si zelo zanimiva področja, kot so: astronomija, fizika, farmacija, elektrika, letalstvo, glasba (stari inštrumenti), na voljo je bila tudi terasa.

 

Po tehničnem muzeju smo se skupaj z vodičko Dominiko odpravili proti mestnemu jedru, ki smo si ga ogledali, vodička pa nam je tudi natančneje predstavila zanimivosti. Nato smo imeli nekaj prostega časa za kosilo in obhod po trgovinah. Po ogledu smo se odpeljali so Alianz Arene, nato pa odšli v hostel, pojedli večerjo in odšli po sobah, kjer smo prespali. Noč je bila mirna, a za nekatere tudi zelo burna.

 

Zjutraj smo zajtrkovali in se pripravili na odhod proti eni najbolj priljubljenih in zanimivih točk na Bavarskem – v BMW Welt. Tam smo si ogledali veliko razstavljenih avtomobilov, sproti pa smo se lahko ustavili tudi v dveh trgovinah in si kupili spominke. Potem smo se nekateri povzpeli na olimpijski stolp in si iz višine 184 m ogledali celotno mesto.

 

Navdušenja polni smo se odpeljali proti Salzburg, kjer smo se v kraju Berchtesgaden preoblekli v rudarske obleke in si ogledali rudnik soli. Ogled je bil zelo zanimiv, saj je bil zelo dobro izpeljan; preizkusili veliko zanimivih stvari, ki se dogajajo v rudniku.

 

Z ogledom rudnika se je naša naporna, a lepa ekskurzija tudi končala. Na njej smo uživali in odšli domov z veliko novimi izkušnjami ter seveda z veliko znanja.  Upamo, da bo takih izletov še veliko.
22.10.2013 13:32
Narodna izmenjava z Gimnazijo LjutomerČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Slika

 Dijaki prvega letnika gimnazije so bili 18. in 19. oktobra 2013 na narodni izmenjavi v Ljutomeru, kjer so se spoznali z dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Skupaj so delali  v različnih delavnicah, raziskovali mesto in v okviru varnostno preventivnega dneva sodelovali na  posameznih predstavitvenih točkah (predstavili so se gasilci, vojska, civilna zaščita, policija in Rdeči križ).

Dijaki iz Ljutomera bodo naši gostje v mesecu marcu.

21.10.2013 10:09
Tehniški dan z učenci OŠ Mirana Jarca ČrnomeljČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV petek, 11. 10. 2013, smo za učence 9. razreda pripravili tehniški dan. V uvodu je učence pozdravila ravnateljica. Predstavili smo jim naše izobraževalne programe, predvsem posebnosti naše šole. Sledila je fizikalna delavnica. Po malici pa smo izvedli še družboslovno delavnico »S Časovnim strojem v zgodovino« ter podjetniško delavnico, kjer so spoznali učno podjetje. Osnovnošolci  so dan zaključili z ogledom šolskih delavnic. Verjamemo, do so od nas odšli z mnogimi informacijami o SŠ Črnomelj in dobrimi vtisi.

11.10.2013 18:47
32. SLIKARSKI EX TEMPORE MLADIH LIKOVNIKOV BELE KRAJINEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V petek, 4. 10. 2013, so se dijaki naše šole udeležili 32. slikarskega ex tempora mladih likovnikov Bele krajine v Dragatušu.

 

Tema letošnjega ex tempora nosi naslov Po poteh slikarja Mihaela Kambiča. Ker je vsebina namenjena spominu na belokranjskega slikarja, ki se je pred 126 leti rodil v Dragovanji vasi pri Dragatušu, so dijaki upoštevali motive, ki jih je slikal tudi Kambič. Tako so se odpravili v Pusti Gradac, kjer so upodabljali krajino ob vodi.

 

Imena udeležencev:

Dijak/-inje: Nina Helena Basarac (2. aG), Mojca Mravinec (3. aG), Jure Horvat (3. aG), Iva Panjan (4. bG), Tamara Pintarič (4. bG), Špela Šuštarič (4. bG).

 

Mentorica: Gordana Popovič Lozar, prof.

 

Fotografije

8.10.2013 13:37
Ogled gledališke predstave HamletČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Črnomelj, 8. oktober 2013 – Včeraj ob 19.30 so si dijaki 4. letnika gimnazijskega programa v SNG Drama ogledali gledališko predstavo z naslovom Hamlet v režiji Eduarja Milerja. Namen je bil primerjati režiserjev vidik s tradicionalnim pogledom na tragedijo angleškega dramatika Williama Shakespearja, torej z besedilom, ki ga imajo maturanti za maturitetno čtivo. V vlogi Hamleta je blestel Marko Mandić, pomagal pa mu je Igor Samobor – vloga, ki jo je režiser dodal, da bi predstavil dvojnost, razdvojenost danskega kraljeviča.

Anita Starašinič

8.10.2013 8:34
Ustvarjalnik - pospeševalnik mladinskega podjetništvaČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V ponedeljek, 7.10.2013, smo na šoli izvedli delavnico na temo Razvijanje podjetnosti, inovativnosti in ustvarjalnosti med mladimi. Delavnice so se udeležili dijaki tretjih letnikov programov gimnazije, ekonomski in strojni tehnik.
Ta delavnica je uvodna delavnica za izvajanje podjetniškega krožka na naši šoli v obsegu 72 ur. Koordinator krožkana šoli je Anton Kambič, krožek bo vodil mladi podjetnik z javne agencije SPIRIT Slovenija.
7.10.2013 13:15
OTVORITEV ENERGETSKO PRENOVLJENE ŠOLEČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Slika

Danes, 3. 10. 2013, smo na Srednji šoli Črnomelj  s kulturno obarvano slovesnostjo simbolično predali namenu energetsko prenovljeno šolsko stavbo. Trak so prerezali bivši ravnatelj Stanislav Vrščaj, ravnateljica Elizabeta Prus in predsednica dijaške skupnosti Nina Miketič. Energetska sanacija je potekala v dveh sklopih. V prvem smo zamenjali kotel na pelete, opravili hidravlično uravnoteženje, zamenjali črpalke, namestili termostatske ventile, vzpostavili energetski monitoring,  v drugi fazi smo toplotno izolirali podstrešje in fasado, namestili strelovod, uredili hidroizolacijo ter zamenjali okna v šolskih delavnicah ter strešna okna po vsej šoli in namestili varčne svetilke. Z deli smo zaključili konec letošnjega avgusta.

Vseh teh novih pridobitev zadnjih dveh let se lahko veselimo in smo nanje ponosni. Energetsko prenovljena Srednja šola Črnomelj  dovoljuje pozitivno usmerjenost v prihodnost. Želimo si, da bi se tukaj, v skorajda novi stavbi,  še naprej izobraževale mnoge generacije mladih Belokranjcev.

Otvoritveno slovesnost je pripravila profesorica Maja Perinovič z dijaki.

3.10.2013 19:51
Projektni dnevi prvih letnikovČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Slika

V petek in soboto (27. in 28. septembra) smo imeli vsi dijaki prvih letnikov gimnazije in strokovne šole projektna dneva v Radencih z naslovom Življenje v obkolpski dolini.

Dijaki strojnega programa in oblikovalci kovin so v petek obiskali obrat Unior in terapevtsko skupnost TAV v Starem trgu, medtem ko smo imeli gimnazijci in dijaki ekonomskega programa različne delavnice: fiziko, geografijo ter športno vzgojo. Računale so se napake, veslalo se je po reki Kolpi ter teklo s kompasom v roki. Zvečer smo se vsi zbrali na različnih delavnicah, ki so nam ponujale igranje namiznega tenisa, odbojke, plezanje, peko pogač ali pa kurjenje ognja, torej je vsak našel nekaj zase. Ob druženju smo se med seboj še bolj spoznali, tako s sošolci kot s profesorji.

Naslednji dan so vse čakale nove medpredmetne delavnice: dijaki strojnega programa so veslali po Kolpi ter imeli delavnice pri fiziki, geografiji in strojništvu, dijaki iz gimnazije in ekonomskega programa pa smo imeli medpremetne delavnice: angleščino – likovno snovanje, nemščino – slovenščino in kemijo - biologijo, kjer smo se s pomočjo terenskega dela in na zanimiv način naučili veliko novega.

Popoldan nas je čakala predstavitev našega dvodnevnega dela, v kateri smo vsi uživali in se na koncu preizkusili v krajšem nagradnem kvizu.

Po koncu našega druženja smo polni novega znanja in izkušenj ter seveda lepih spominov odšli domov.

Eva Kavčič, 1. bG

2.10.2013 22:01
EVROPSKI DAN JEZIKOVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V četrek, 26. 9. 2013, smo tudi na Srednji šoli Črnomelj obeležili Evropski dan jezikov.  V okviru pouka angleščine, nemščine in španščino smo izvedli delavnice v vseh treh tujih jezikih, kjer so dijaki 3. letnika gimnazije, pod vodstvom profesoric Alexandre Kočevar, Maje Perinovič, Mije Penca Vehovec in Marte Strmec, spoznavali razlike med jeziki. 
 Nina Miketič, Tina Mavsar, Antonella Zajc Topić, Matej Banovec in Andraž Cimerman, prav tako dijaki 3. letnika gimnazije,  pa  so se udeležili delavnice španskega jezika v okviru  Zavoda za kulturo in izobraževanje Črnomelj. Skupaj s profesorico španščine, Majo Perinovič, so predstavili špansko govoreči prostor ter zaigrali del španske telenovele »Huérfana enamorada«, ki so jo tudi sami napisali, ter tako popestrili praznovanje kulturne in jezikovne pestrosti tudi  v domačem kraju. Več slik
2.10.2013 22:00
Kdo je Hamlet? Kako se pripraviti in odigrati vlogo danskega kraljeviča?Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Poročilo o gledališki uri na šoli

Črnomelj – V sredo, 25. 9. 2013, je gledališka pedagoginja Gordana Lacić iz SNG Drama Ljubljana izvedla gledališko uro v obeh maturantskih razredih ter dijake tako pripravila na ogled Hamleta, gledališke predstave v priredbi Žanine Mirčevske, ki si jo bodo ogledali v ponedeljek, 7. 10., ob 19.30. Dijaki so v frontalno vodenem pogovoru najprej ponovili vsebino tragedije in označili protagonista, nato pa so se lotili priprave na vlogo, kot se jo loti poklicni igralec. Po zanimivem uvodnem ogrevanju mehiškem plosku … so delali individualno – v monologih iskali podenote; v dvojicah – podenote brali eden drugemu; skupinsko – z živo sliko predstavili svojo, tj. razredno, Hamletovo razrešitev dileme.

 

Anita Starašinič

26.9.2013 18:25
STROKOVNA EKSKURZIJA S ŠPORTNIM DNEVOMČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
V sredo, 18. septembra 2013, so se dijaki prvih in tretjih letnikov programa oblikovalec kovin v spremstvu Nejca Goršeta, dipl. inž. str., ter Branislava Adlešiča, prof., odpravili na strokovno ekskurzijo v podjetje TPV Brežice, kjer so si ogledali izdelovanje ogrodij vzglavnikov in sedežev za avtomobilsko industrijo s postopki hladnega preoblikovanja cevi in žic, uporovnega, kondenzatorskega in MAG varjenja ter kromiranja.

Pot jih je nato popeljala v Vrbino v Informacijsko središče GEN na ogled interaktivnega in multimedijskega središča o energiji in energetiki, imenovanega  Svet energije. Spoznali so s pomočjo različnih animacij, maket in interaktivnih eksponatov svet energije ter preizkusili vrsto eksperimentov, povezanih z električno energijo, elektrotehniko in magnetizmom ter tako spoznali vlogo obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije.

 

Ekskurzijo so zaključili še s športnim dnevom v Pustolovskem parku Otočec, kjer so med krošnjami dreves skozi poligone mostov, mrež, lestev ipd. preostalo energijo prelili v čisto zabavo.

 

 
26.9.2013 18:24
Mednarodni dan kontracepcijeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

26. september obeležujemo kot mednarodni dan kontracepcije. Tudi na naši šoli smo temu dnevu posvetili posebno pozornost v sodelovanju z Zdravstvenim domom Črnomelj.  Gospe Mirna Nemanič in Tatjana Gregorič sta v jedilnici postavili stojnico z gradivom o kontracepciji, odgovarjali pa sta tudi na vprašanja dijakinj in dijakov. 

26.9.2013 11:05
Osvojili smo Debelo peč (2014 m) Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Slika

V petek, 20. septembra smo se prvi letniki gimnazije in drugi letniki strojnega tehnika v spremstvu profesorjev športne vzgoje in ravnateljice odpravili na pohod  na Debelo peč. Kljub rani uri in dolgi vožnji smo na Pokljuki vzeli pot pod noge ter se odpravili do Blejske koče na Lipanci. Tam nas je čakal kratek postanek, nato pa smo pot nadaljevali proti vrhu, visokemu kar 2014 metrov.  Višinsko razliko smo hitro in brez večjih težav premagali, si na vrhu odpočili, ovekovečili s fotografijo ter se počasi odpravili navzdol. Nismo imeli sreče, da bi lahko uživali v razgledu, ki ga Debela peč ponavadi ponuja, čeprav nam je uspelo med potjo ujeti nekaj lepih trenutkov, ko se je pred nami razbohotila naša najvišja gora. Pot nazaj je minila še hitreje, saj smo vedeli, da nas v dolini čaka avtobus, v katerem smo se zadovoljno odpočili po napornem dnevu.

Eva Kavčič, 1. bG

25.9.2013 5:39
4. letniki smo potovali - tokrat v zamejstvoČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V sredo, 11. septembra, smo se dijaki 4. letnikov  Srednje šole Črnomelj odpravili na 3- dnevno popotovanje po poteh zamejskih Slovencev.  Spremljali so nas naši razredniki in trije vodiči, ki so poskrbeli,  da nam je bilo zabavno in poučno, mi pa smo se potrudili, da smo bili obenem tudi pridni. Kljub vetru in slabemu vremenu prvi dan smo si ogledali prelepi Trst, grad Miramar, navdihnili so nas prekrasni metulji v Bordanu, spoznali smo rezijansko narečje ter način življenja ljudi tistih krajev.

Naslednji dan smo se polni energije odpravili v hišo eksperimentov, ki nas je navdušila s svojimi izumi. Sami smo eksperimente tudi poskusili in bili presenečeni, kaj vse je mogoče narediti z le malo spretnosti. Enake misli so se nam podile po glavi  tudi na naslednji postojanki, ko smo si ogledali Minimundus.  Tu smo se fotografirali ob Eifflovem stolpu, pozdravili Kip svobode, si zaželeli, da bi lahko vsaj kakšen mesec preživeli v Beli hiši in si ogledali še ostale svetovno znane stvaritve. Ta dan smo si ogledali še staro mestno jedro Celovca, kamniti prestol z dvema sedežema na  Gosposvetskem polju, oglede pa smo zaključili z  HE Fala.

Ker smo svoje zaloge energije v večini že porabili, je zadnji dan potekal bolj lahkotno,  a smo se vseeno naučili veliko novega. Najprej smo obiskali dvojezično šolo v Lendavi, kjer smo lahko prisostvovali celo pri eni uri pouka. Prav neverjetno je bilo slišati, ko je profesorica v eni povedi govorila v slovenskem in madžarskem jeziku, enako pa so ji odgovarjali tudi dijaki. Sama si ne morem predstavljati, da bi morala obiskovati takšno šolo, saj bi  verjetno težko sledila pouku, a tamkajšnjim dijakom dvojezičnost ne predstavlja niti najmanjšega problema. V Lendavi nas je vodička peljala še na ogled kulturnega doma in sinagoge, v Moravskih Toplicah pa smo si ogledali evangeličansko cerkev in prisluhnili tamkajšnjemu duhovniku. Sledil je še zanimiv ogled lončarske obrti v Filovcih in končno pot proti domu. Ustavili smo se še v Krapini in si ogledali muzej neandertalcev, nato pa sladko spali na avtobusu vse do prihoda v Črnomelj.

Na ekskurziji smo se naučili veliko zanimivega o ljudeh, ki živijo zamejsko življenje, ter načinu, prednostih pa tudi slabostih njihovega življenja izven meja domovine. Imeli smo kar nekaj zanimivih ogledov, za katere si niti predstavljali nismo, da bi nas lahko zanimali.  Mislim, da je izlet  izpolnil naša pričakovanja in da se ga bomo še dolgo z veseljem spominjali.

Mateja Jakša, 4. aG

Fotografije (Živa Kočevar)

18.9.2013 14:30
DRŽAVNO POLFINALNO TEKMOVANJE V ODBOJKIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Ekipa deklet  SŠ Črnomelj je tekmovala na  državnem polfinalnem tekmovanju v odbojki na mivki. Tekmovanje je potekalo na igriščih »Na Loki« v Novem mestu. Kljub težavam s sestavo ekipe zaradi odsotnosti igralk  2. in 4. letnika (gorska tura in ekskurzija po zamejstvu) in spremembi  termina tekmovanja (zaradi vremenskih razmer), smo lahko zadovoljni z igro ekipe in uvrstitvijo na 4. mesto. Ekipo je na tekmovanju vodila Vlasta Pezdirc, prof.

Ekipa SŠ Črnomelj: v prvi vrsti: Tina Mavsar, Ita Kukman; v drugi vrsti: Iza Poljšak, Tina Križ, Valentina Vrbos, Vlasta Pezdirc, prof

16.9.2013 7:54
Pohod v visokorjeČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

SlikaV četrtek, 12. 9. 2013, smo se dijaki drugih letnikov gimnazije odpravili na dvodnevni pohod v visokogorje.  Prvi postanek je bil na Voklem, kjer smo že reševati delovne liste, ki nam jih je pripravila učiteljica geografije.  Ustavili smo se pri jezeru Jasna, nadaljevali pot čez Vršič, kjer smo si ogledali Ruski kapeli, kasneje pa smo šli še do izvira reke Soče. Videli smo tudi korita reke Mlinarice, kjer nam je bil še posebej zanimiv viseči most, po katerem smo prečkali korito. Od Doma dr. Klementa Juga v Lepeni smo začeli dve uri dolgo pot do koče pri Krnskih jezerih. Pri koči smo odložili stvari in se odpravili še do Krnskega jezera. Naslednji dan smo se odpravili na daljšo, a nekoliko lažjo pot na Bogatinsko sedlo, tisti z več kondicije in volje pa na Mahavšček (2008 m). Obe skupini sta se srečali v koči na Komni, kjer smo pošteno oddahnili. Pot v dolino do Doma pri Slapu Savice je bila dolga in nekoliko dolgočasna, a lažja. Na koncu smo bili zelo ponosni nase, da smo premagali gorsko pot. K temu so veliko pripomogli naši spremljevalci, profesorja športne vzgoje Brane Adlešič in Zdenka Kavčič, profesorica Desanka Kambič in diplomant športne vzgoje Nejc Adlešič. Oni so bili tisti, ki so nas spodbujali in poskrbeli za varno pot. Tako smo skupaj  dosegli zastavljeni cilj. (foto: Matic Brinc)

Katja Brodarič, 2.aG

15.9.2013 19:07
FAZOFEST 2013 - SPREJEM DIJAKOV PRVIH LETNIKOVČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
Prvi šolski dan na Srednji šoli Črnomelj smo dijakom prvih letnikov pripravili že tradicionalni Fazofest. Po nagovoru ravnateljice, ga. Elizabete Prus, so višji letniki preverili iz kakšnega testa so 'fazani' in jim pripravili različne preizkuse. Ker so se dijakinje in dijaki dodobra dokazali, je preizkusu sledila prisega, s katero so tudi uradno postali dijaki naše šole. Več slik Na Youtubu pa si lahko ogledate tudi kratek film iz prireditve.
6.9.2013 10:47
ČRNOMALJSKI MATURANTI ODLIČNIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

Včeraj zvečer (15. 7. 2013) smo svečano podelili spričevala maturantom splošne mature. Zrelostni izpit je opravljalo 60 dijakov in vseh 60 je bilo uspešnih. Ponosni smo na 100 % izkupiček, ki je v primerjavi z državnim (93, 05 %) nadpovprečen. Beležimo odstotkovno najboljši uspeh v jugovzhodni regiji. Med zlate maturante sta se zapisala Jaka Križ in Jaka Virant.

Prejšnji teden (8. 7. 2013) pa smo podelili spričevala maturantom poklicne mature. Tudi tu je bil uspeh odličen, saj so poklicno maturo opravili vsi dijaki, torej beležimo 100 % uspeh, v državi 91,98 %. Maturantje poklicne mature so presegli tudi povprečno število točk: na SŠ Črnomelj 16,1, državno povprečje 15,37.

Dijaki programov ekonomski in strojni tehnik so opravljali  izpite iz posameznega predmeta splošne mature. Od 11 dijakov je bilo uspešnih kar 9 (81,8 %). Ta rezultat je močno presegel državno povprečje, ki je 69,39 %.

Vsem maturantom čestitamo in želimo veliko uspeha na osebnem in kariernem področju.

Anica Želježnjak
Tajnica ŠMK SŠ Črnomelj

Fotografije

 

16.7.2013 14:56
Poletne raziskovalne naloge 2013 (Kemijski inštitut Ljubljana - 8. 7. do 18. 7. 2013)Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).

V okviru projekta Nova generacija raziskovalcev ved o življenju (NGRVŽ) poteka Na Kemijskem inštitutu oz. na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani laboratorijsko delo poletnih raziskovalnih nalog za dijake konzorcijskih šol med katerimi je tudi Srednja šola Črnomelj.

Na osnovi motivacijskega pisma dijakov Diane Fink, Florijana Jalševca in Dominika Jankoviča, vsi 3. bG, je skupina dobila raziskovalno nalogo z naslovom Bionanomateriali na osnovi bioloških molekul. Raziskovalni mentor naloge je dr. Helena Gradišar s Kemijskega inštituta.

Naravni bionanomateriali, kot so npr. celične strukture, predstavljajo zelo kompleksne nanostrukture, katerih kompleksnost in funkcijska raznolikost je bistveno večja od doslej pripravljenih umetnih nanomaterialov. Njihova pomembna lastnost je zmožnost samosestavljanja oz. samoorganizacije osnovnih gradnikov, podobno kot je zlaganje lego kock, seveda po biokemijskih principih. Dobro poznavanje teh pravil sestavljanja gradnikov v naravi nam odpira neskončne možnosti načrtovanja, izdelave in karakterizacije umetnih funkcionalnih bionanomatreialov, kakršnih ni moč najti v naravi.

Dijaki se bodo seznanili z metodami načrtovanja, priprave in karakterizacije nanostruktur na osnovi polipeptidov. Najprej bodo spoznali, kako načrtujemo umetna polipeptidna zaporedja. Nato bodo načrtovane polipeptide pridobili v bakterijskem sistemu in jih očistili, da bodo primerni za nadaljnjo pripravo nanostruktur. Pod ustreznimi pogoji bodo pripravili nanostrukture in jih z različnimi biofizikalnimi in spektroskopskimi metodami okarakterizirali. Metode dela bodo vključevale produkcijo rekombinantnih polipeptidov v bakteriji, kromatografsko čiščenje polipeptidov, preverjanje čistosti polipeptidov s poliakrilamidno elektroforezo, karakterizacijo pridobljenih nanostruktur z biofizikalnimi metodami (merjenje velikosti delcev, merjenje sekundarne strukture) in z mikroskopijo na atomsko silo (AFM).

V sklopu naloge bodo dijaki razmislili in razpravljali o pomenu in uporabi bionanomaterialov tudi z etičnega vidika. Premislili bodo, kako bi uporaba takšnih materialov v našem vsakdanjem življenju lahko vplivala tako na človeško telo kot na okolje.

Dijakom želimo veliko ustvarjalnih podvigov ter prijetno druženje z ostalimi raziskovalci.

M. Šavli in A. Čufer, mentorja v projektu NGRVŽ
11.7.2013 9:02
1 - 100 Naprej