Državno tekmovanje v razvedrilni matematiki

Državno tekmovanje v razvedrilni matematiki

V soboto, 1. februarja 2020, je v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije potekala državna raven Tekmovanja v razvedrilni matematiki. S Srednje šole Črnomelj so se nanjo uvrstili trije dijaki: Vid Kavčič iz 2. aG ter Urša Konda in Anže Rom iz 4. aG.

Urša se iz zdravstvenih razlogov tekmovanja žal ni mogla udeležiti, Anže in Vid pa sta na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem, kjer je bilo za učence in dijake z jugovzhodne regije tekmovanje organizirano, dosegla lep uspeh. Anže Rom bo za svoj rezultat prejel srebrno priznanje, Vid Kavčič pa je tekmovalno polo rešil brez ene same napake, dosegel vse možne točke ter tako skupaj s še štirimi vrstniki z enakim uspehom v konkurenci drugih letnikov zasedel prvo mesto v državi. Prejel bo zlato priznanje, na slavnostni prireditvi Bistroumi 2020 v mesecu maju pa še prvo nagrado.

Čestitke gredo vsem trem tekmovalcem, saj je že sama uvrstitev na državno tekmovanje lep uspeh. Seveda pa smo ponosni na priznanji, ki sta ju osvojila Anže in Vid, ter še prav posebej na Vidovo prvo mesto.

Mentor vsem trem dijakom je bil njihov učitelj matematike prof. Tilen Šetina.

besedilo: Tilen Šetina, prof.

fotografije: Maj Perko, 4. bG, Tilen Šetina, prof., in mag. Marko Rožič

Glasbeno-literarni večer Pravljica o pašniku

Glasbeno-literarni večer Pravljica o pašniku

Na Prešernov praznik 8. februarja, ki je v letošnjem letu na vrsto prišel na dan sobote, po Sloveniji kar mrgoli kulturnih prireditev in zavednih literarnih dogodkov. Takrat se Slovenci radi spomnimo na slovensko kulturo ter na Franceta Prešerna, domoljuba, da ga večjega ni.

Praznik slovenske kulture smo obeležili tudi dijaki Srednje šole Črnomelj; v sodelovanju z Zavodom za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj smo za najbolj kulturen večer v letu v Kulturnem domu Črnomelj pripravili prav poseben glasbeno-literarni večer kritične poezije z na videz skrivnostnim naslovom – Pravljica o pašniku.

To še nikoli slišano pravljico je pravljičar (Vid Kavčič, 2. aG) zaprašeno našel v kleti knjižnice, odločil pa se je, da zgodbo prebere poslušalcem. Takole nekako gre …

Nekoč, pred tako zelo davnimi časi, nekje, za morda celo več kot devetimi gorami, se je v senci belih brez, v lepoti svežih cvetic in radosti rumenega sonca razprostiral naravnost čudovit zelen pašnik. Na pašnik so se nič hudega sluteče prijetno namestile bele ovčice. A bele pramenke postanejo čisto prestrašene, ko nekoč na pašničku ujamejo grozljive novice (Svetlana Makarovič: Novice, deklamira Črt Kastelc, 2. aG), ki jim ne morejo verjeti (Rumen Leonidov: Pred očmi, deklamira Urban Kočevar, 2. aG), zato razmišljajo, da bi se umaknile stran, za ljubi kruhek (Janez Menart: Za ljubi kruhek, recitira Tin Zevnik, 1. aG). In zares jih zmotijo umazane črne ovce, ki jih bele ovčice odrivajo proč, zato se črnuhinje sprašujejo, kaj naj storijo (Andrej Kokot: Le kaj naj storim?, deklamira Urška Jurajevčič, 2. aG). Čeprav bele ovčice zamika elegantna črna volna, črnim ovcam nikakor ne morejo priznati, kako krasno se bleščijo, ne morejo (Svetlana Makarovič: Glejte, vodico, recitira Maša Kuzma, 4. aG). Pri vsem tem obtoževanju se črne ovce sprašujejo, kako ostati vir svetlobe, tudi ko te poskušajo na vse načine zlomiti (Taja Kramberger: Ostati vir človeškega, recitira Lea Žlogar, 1. aG). Bele ovčice ne prenesejo zoprnega uporništva črnih ovc, zato se odpovejo še besednemu druženju z njimi (Andrej Rozman Roza: Stanja, deklamira Samo Kavčič, 2. aG), toda črnih ovc ne gane, saj so kar so in ne bodo, kar niso (Feri Lainšček: Ne bodi, kar nisi, recitira Pika Štefanič, 3. aG). Vse to privede do krvavega spopada (Ervin Fritz: Khm ahm, recitira Maj Perko, 4. bG), najbolj modra črna ovca pa se umakne na stran in si misli: »Klavrno!« (Srečko Kosovel: Sodobna mrtvila, deklamira Daša Schweiger, 1. aG).

Zmrdovanje, zgražanje, upiranje, prerivanje, cukanje, guljenje, čupanje belih ovčic in črnih ovac je z glasbenimi okraski na klavirju spremljal pianist večera Aleksander Vuković (4. bG). Pred pričetkom predstave je prisotne nagovorila Vesna Šuštarič (4. bG), ki je s Saro Foršček (2. aG) sprejela obiskovalce pred vstopom v dvorano. Izbor pesmi je plod dela Vida Kavčiča (2. aG). Zasluge za režijo, oblikovanje in upravljanje luči ter mentorstvo recitacijam oziroma deklamacijam pa gredo Tilnu Šetini, prof.

Tople zahvale gredo zunanjim botrom. V prvi vrsti Nastasji Schweiger, ki je spisala scenarij za predstavo ter poskrbela za njeno ozvočenje. Skupaj z Majo Kunič, prof., in dr. Igorjem Saksido je prijazno pripomogla s predlogi pri izboru pesmi za deklamacije oziroma recitacije. Prav posebne zahvale prejme ZIK Črnomelj, ki je za dogodek omogočil uporabo dvorane Kulturnega doma.

Pravljice o devetih ovčicah, belokranjskih pramenkah, je zaenkrat sicer konec, ovčice pa se veselo s polnimi usti (sicer suhe, pa vendar) trave pasejo še danes! Glede na navdušene odzive poslušalcev (gledalcev) pravljice se njeni ustvarjalci v prihodnosti nadejamo vsaj še kakšne ponovitve. Ali pa morda celo nadaljevanja, le kdo bi vedel …

besedilo: Vid Kavčič, 2. aG

fotografije: Anže Rom, 4. aG

Ogled filma Preboj

Ogled filma Preboj

V sredo, 5. februarja 2020, so si dijaki v Kulturnem domu Črnomelj ogledali film Preboj, delo mladega slovenskega režiserja Dejana Baboseka. Zgodba filma je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal partizanski komandant Franc Sever Franta. Gre za vojno dramo, posneto po resničnih dogodkih iz leta 1945. Govori o preživetju ljudi v nenormalnih, izjemnih okoliščinah, predvsem mladih med šestnajstim in dvaindvajsetim letom starosti, ki so se aktivno uprli številčnejšemu sovražniku. Po filmu je sledil pogovor z režiserjem, ki sta ga vodili dijakinji 2. a gimnazije, Sara Foršček in Urška Jurajevčič.

 

besedilo: Janja Jankovič, prof.

fotografije: Ana Miketič, 3. aG

Državno tekmovanje iz Ekokviza

Državno tekmovanje iz Ekokviza

V soboto, 1. februarja 2020, je na Gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani potekalo srednješolsko državno tekmovanje iz Ekokviza. Kevin Požek iz 3. aG je prejel srebrno priznanje, dijakinja 2. aG Sara Foršček pa bronasto. Mentorici dijakoma sta bili Janja Jankovič in Nevenka Dragovan Makovec, ki na SŠ Črnomelj vodita projekt Ekošola.

Čestitke obema tekmovalcema za njun uspeh.

besedilo in fotografija: Janja Jankovič, prof.

Tehniški dan z učenci Osnovne šole belokranjskega odreda iz Semiča

Tehniški dan z učenci Osnovne šole belokranjskega odreda iz Semiča

V sredo, 5. 2. 2020, so bili na delavnicah v okviru tehniškega dne z nami učenci iz Osnovne šole belokranjskega odreda iz Semiča. Skupina učencev je raziskovala vsebnost sladkorja v pijačah v okviru kemijske delavnice, druga skupina je spoznala šolske delavnice in področje strojništva, vsi pa so se preizkusili v športnih aktivnostih ter v luči naših dijakov spoznali šolo in njene posebnosti.
foto: Neja Ramuta, 4. bG
Dijaki programa strojni tehnik na kulturnem večeru z Nikom Grafenauerjem v Knjižnici Črnomelj

Dijaki programa strojni tehnik na kulturnem večeru z Nikom Grafenauerjem v Knjižnici Črnomelj

V torek, 4. februarja, je ob 17. uri v prostorih Knjižnice Črnomelj potekala že 8. tovrstna prireditev v počastitev kulturnega praznika. Letošnji večer je bil namenjen pesniku, esejistu, prevajalcu, publicistu, članu SAZU ter prejemniku številnih nagrad Niku Grafenauerju, ki se je prireditve udeležil in nastopajoče ter druge udeležence večera poezije tudi nagovoril. Zbranim je prebral pesem Ples iz zbirke Skrivnosti in ob njej omenil svojo pozibavajočo se hojo zaradi poškodbe kolena. Udeležencem kulturnega dogodka pa bo ostal v spominu kot duhovit mojster besed. Publiko je nagovoril in na njen tudi nastopil črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Vabilu Knjižnice Črnomelj na recitiranje in deklamiranje pesnikovih pesmi se je odzvalo šest dijakov iz programa strojni tehnik: Johara Izairi, Viktorija Malnarič in Patricija Selakovič (vse 1. ST), ki so deklamirale pesem Poljub, in Nejc Brodarič, Anton Rems in Kristjan Grdun (vsi 2. ST), ki so nastopili s pesmijo Jaz. Vodilna deklamatorja – Johara in Nejc – sta premagala tremo pred svojim krstnim nastopom na javni prireditvi zunaj šolskih prostorov kot deklamatorja in se že spogledujeta z novo.

Mentorica: mag. Anita Starašinič

Stran 1 od 10512345...102030...Zadnja »
Dostopnost