Prireditev Bistroumi 2019

Prireditev Bistroumi 2019

V nedeljo, 19. maja 2019, je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala slavnostna podelitev nagrad in pohval najuspešnejšim udeležencem tekmovanj, ki jih je v tem šolskem letu organiziralo Društvo matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) Slovenije. Na prireditev z naslovom Bistroumi 2019 so bili poleg slednjih povabljeni tudi vsi, ki so na teh tekmovanjih dosegli zlata priznanja, ter njihovi mentorji.

 

Zlato na področju matematike, fizike ali astronomije sta v tem šolskem letu osvojila dva črnomaljska gimnazijca. Andrej Zupančič iz 4. bG je dosegel zlato priznanje na Tekmovanju v razvedrilni matematiki, Vid Kavčič iz 1. aG pa je osvojil kar tri zlata priznanja, in sicer na Tekmovanju v znanju astronomije za Dominkova priznanja, Tekmovanju v razvedrilni matematiki in Tekmovanju srednješolcev v znanju matematike za Vegova priznanja. Skupaj s svojima mentorjema Markom Rožičem in Tilnom Šetino sta si ogledala dobri dve uri trajajočo prireditev, ki je bila poleg razglasitvi najuspešnejših tekmovalcev posvečena tudi obeležitvi 70. obletnice delovanja Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Vabljeni tekmovalci in njihovi mentorji so v spomin na uspešno sodelovanje pri letošnjih tekmovanjih prejeli majice, ki so jih pri DMFA pripravili v ta namen.

Delavnica prostovoljstvo in mladi

Delavnica prostovoljstvo in mladi

Danes, 22. maja 2019, je na šoli potekala delavnica o pomenu prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja v Beli krajini. Izvedena je bila v okviru projekta Promocija prostovoljstva med mladimi za pomoč starejšim na domu, ki ga organizira Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu skupaj s partnerjema Društvom upokojencev Metlika in Zavodom za turizem, kulturo, šport in mladino. Delavnico so pripravile študentke, Tjaša Ogulin in Eva Pezdirec, nekdanji dijakinji naše šole, ter Gabriela Drkušič in Veronika Vovk. Poudarile so, da je danes in v prihodnje medgeneracijsko sodelovanje nujno potrebno, saj daje posameznikom občutek varnosti in sprejetosti, omogoča kvalitetno preživljanje prostega časa, ruši stereotipe in ohranja kulturno dediščino. Dijake so povabile k sodelovanju in jih vzpodbudile, da še naprej sodelujejo v prostovoljskih aktivnostih.

Več slik

Srečanje mladih raziskovalcev 2019

Srečanje mladih raziskovalcev 2019

14. maja 2019 je v Murski Soboti potekalo 53. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, na katerem je svojo raziskovalno nalogo predstavila tudi dijakinja črnomaljske gimnazije Nina Težak. Izdelala je raziskovalno nalogo z naslovom Resorpcija kovin iz tal v rastline. Kemijske analize je dijakinja opravljala ob pomoči strokovne mentorice Bernarde Rupar v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano Novo mesto. Eksperimentalnemu delu je sledila obdelava rezultatov, pisanje naloge in predstavitev raziskave širši javnosti.

Prvi zagovor raziskovalne naloge je Nina opravila 3. aprila 2019 na regijskem srečanju mladih raziskovalcev na Gimnaziji v Novem mestu. Naloga se je uvrstila na državno tekmovanje. V 1. krogu državnega tekmovanja so strokovne komisije odločile, katere od raziskovalnih nalog so dovolj dobre, da si zaslužijo tudi javni zagovor na Srečanju mladih raziskovalcev v Murski Soboti. Nina je s svojo nalogo dosegla tudi to uvrstitev.  Za raziskovalno delo in predstavitev naloge je prejela srebrno priznanje.

Nini za dosežen uspeh iskreno čestitamo.

Mentorica:

Margareta Šavli

Uspeh črnomaljskih gimnazijcev

Uspeh črnomaljskih gimnazijcev

V soboto, 11. 5. 2019, je na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje iz znanja kemije za Preglove plakete. Z naše gimnazije so se ga udeležili 4 dijaki:

Vid Kavčič iz 1. aG, Urša Konda in Nina Težak iz 3. aG ter Nadja Suhorepec iz 4. aG.

Vid Kavčič je dosegel izjemen uspeh. V kategoriji  1. letnikov je med 164 tekmovalci iz slovenskih srednjih šol zasedel 1. mesto v državi in prejel zlato Preglovo plaketo.

Prav tako sta zlati Preglovi plaketi prejeli Urša Konda, ki je zasedla 4. mesto, in Nina Težak s 5. mestom v kategoriji 3. letnikov. Tudi njuna rezultata sta bila odlična, saj je bilo predstavnikov 3. letnikov kar 121.

Če k temu prištejemo še 5 bronastih Preglovih plaket, ki so si jih na šolskem tekmovanju iz kemije (marec 2019) prislužili Vid Kavčič in Vita Kambič iz 1. aG, Marija Absec iz 2. aG ter Urša Konda in Nina Težak iz 3. aG, smo lahko več kot zadovoljni.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov tudi v prihodnje. Za njihovimi rezultati se namreč skriva veliko truda in veliko pridobljenega znanja. Vendar tudi to ni dovolj. Za takšne rezultate mora človek imeti tudi malo sreče. Tokrat so se poklopili vsi dejavniki.

Mentorica:

Margareta Šavli

POTRDITEV NAZIVA JUNAKI NAŠEGA ČASA

POTRDITEV NAZIVA JUNAKI NAŠEGA ČASA

V Nacionalnem tednu prostovoljstva, ki letos poteka od 13. do 19. maja 2019, potekajo številni dogodki, katerih namen je praznovanje prostovoljstva in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. V torek, 14. maja 2019, smo se udeležili Slovesnega dneva prostovoljstva, ki je potekal v Kulturnem domu v Črni na Koroškem. Prejeli in potrdili smo naziv Junaki našega časa, ki ga podeljuje Slovenska filantropija, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Zavodom za šolstvo, za aktivno spodbujanje učencev k prostovoljstvu in zagotavljanje mentorske podpore njihovemu delu. Priznanja je podelil predsednik Vlade Republike Slovenije gospod Marjan Šarec, ki je bil častni pokrovitelj prireditve.

Čestitke in zahvala vsem prostovoljkam in prostovoljcem za prejeto priznanje.

Več slik

VABILO – GOVORILNE URE

Rezultat iskanja slik za govorilne ure

Vabimo vas na zadnje popoldanske govorilne ure v tem šolskem letu, ki bodo 21. 5. 2019, od 16.30 do 18. 00.

Stran 1 od 9312345...102030...Zadnja »