Tehniški dan z učenci OŠ Loka

Tehniški dan z učenci OŠ Loka

    V sredo, 13. 11. 2019 so aktiven dopoldan na SŠ  Črnomelj preživeli z nami učenci iz OŠ Loka. Skupaj z  dijaki so ustvarjali v kemijski, jezikovni, biološki, ustvarjalni in matematični delavnici, preizkusili pa so se tudi v igranju frizbija, spoznavali načine sproščanja ter odkrivali področje strojništva.
Foto: Maj Perko, 4. BG
 
Projektni sestanek Erasmus+”CLICHE”na Srednji šoli Črnomelj

Projektni sestanek Erasmus+”CLICHE”na Srednji šoli Črnomelj

V okviru mednarodnega Erasmus+ projekta “Capitalizing on Local Intangible Cultural Heritage around Europe”(CLICHE) smo od 4. do 8. novembra 2019 na Srednji šoli Črnomelj gostili tretji partnerski sestanek. 13 dijakom in 10 učiteljem iz Grčije, Cipra, Bolgarije, Estonije in Litve smo na naši šoli pripravili pester tridnevni program. Sodelujoči so prispeli z letališč v Ljubljani in Zagrebu ter se namestili v Hotelu Bela krajina v Metliki . Goste sta sprejeli mentorici Erasmus+ na Srednji šoli Črnomelj, Alexandra Kočevar in Marta Strmec.

V torek, 5. 11. 2019, so se gostujoči dijaki pridružili našim pri pouku ter aktivno sodelovali pri učnih urah ekonomije, umetnostne zgodovine in glasbe, ki so jih izvedle profesorice Anica Želježnjak, Gordana Popovič Lozar in Anželika Mitrović. Druženje so nadaljevali v športni dvorani, kjer so se preizkusili v skupinskih teambuilding igrah pod mentorstvom profesorice Anite Starašinič in v igranju frizbija pod mentorstvom profesorjev Branislava Adlešiča in Mihe Movrina. Po kosilu so se dijaki kljub dežju odpravili na potep po Črnomlju in s pomočjo aplikacije Actionbound reševali izzive, ki so jih pripravili naši dijaki, vključeni v Erasmus+ klub.

Učitelji koordinatorji oz. mentorji pa so se medtem srečali z ravnateljico in spoznali značilnosti delovanja slovenskih srednjih šol, si ogledali šolo in šolske delavnice. Izmenjali so tudi izkušnje glede vključevanja nesnovne kulturne dediščine v šolski kurikulum ter zaključili z načrtovanjem dela v drugem letu projekta. V popoldanskem času so se pod mentorstvom ga. Marije Črnič, Marije Gregorič in profesorice Nevenke Dragovan Makovec vsi sodelujoči preizkusili v izdelovanju belokranjskih pisanic, ki bodo zgodbo belokranjske nesnovne kulturne dediščine ponesle v evropske šole in domove.

Tretji dan mednarodnega projektnega sestanka se je začel z delavnico oziroma pripravo na kakovostno javno predstavitev podjetniške ideje po zgledu ‘TED Talks’, ki jo je pripravila Maria Jefimova, profesorica iz Estonije. Udeleženci delavnice so  se seznanili z elementi dobre TED Talk predstavitve, ki vključuje poleg dobre zamisli in osebne zgodbe tudi veščine javnega nastopanja. Delavnica bo vsem udeležencem v veliko pomoč v nadaljevanju projekta, ko bodo dijaki morali predstaviti podjetniško idejo. Dan smo nadaljevali z izletom v Radovljico, kjer smo se sprehodili skozi mestno jedro in spoznali zgodovino čebelarstva na Slovenskem. Tuje udeležence so predvsem navdušile panjske končnice kot element nesnovne kulturne dediščine, ki jo raziskujemo v našem skupnem projektu. Sledil je kratek obisk Bleda in v večernih urah še sprehod skozi staro Ljubljano.

Predzadnji dan se je program nadaljeval v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina, kamor sta udeležence pospremila profesorja Jan Čufer in Anica Želježnjak. Naši in gostujoči dijaki so v skupinah izdelali podjetniške ideje, ki vključujejo elemente nesnovne kulturne dediščine, ter jih na zaključni prireditvi tudi predstavili. V popoldanskih urah je sledil kulturni program, ki ga je vodila Lara Žohar (3. aG) pod mentorstvom profesoric Jelene Šikonja in Rosane Vukojević, soustvarili pa so ga še Kim Riznič in Ivona Begović (2. aG) s pevskima točkama, splet belokranjskih plesov so ob spremljavi harmonike predstavili Jan Matotek, Jan Škof (1. bG), Maja Suhorepec (2. aG), Rebeka Tomc, Valentina Šuštarič (obe 3. aG), Žan Maljevac in Domen Rožman (oba 4. ST), ki so plesalci folklornih skupin iz Dragatuša in Vinice, v argentinskih ritmih pa so zaplesale dijakinje, ki se že pripravljajo na naslednji Španski večer. Vivi Carouzou, glavna koordinatorica projekta, se je Erasmus+ timu zahvalila za organizacijo srečanja in konstruktivno sodelovanje vseh udeležencev. Ob zaključku programa sta ravnateljica Elizabeta Prus in koordinatorica projekta Marta Strmec vsem udeležencem podelili potrdila o udeležbi na mednarodnem dogodku.

Vsem sodelujočim dijakom, učiteljem in ostalim delavcem šole se zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji in izvedbi mednarodnega dogodka na Srednji šoli Črnomelj.

Erasmus+ tim

(Marta Strmec, Alexandra Kočevar, Anica Želježnjak, Jan Čufer, Jelena Šikonja in Nevenka Dragovan Makovec)

Foto: Andrea Kapš Šikonja, udeleženci

 

 

 

Govorilna ura in roditeljski sestanek

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da bodo v torek, 19. 11. 2019, od 16. 30 do 18. 00 redne popoldanske govorilne ure.

Za starše dijakov 3. letnikov, ki se bodo januarja udeležili zimovanja na Golteh, pa bo roditeljski sestanek ob 16.30 v predavalnici.

Vljudno vabljeni

Ravnateljica

Šolsko tekmovanje iz logike

Šolsko tekmovanje iz logike

V četrtek, 26. septembra 2019, je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekala šolska raven Tekmovanja iz znanja logike. Na Srednji šoli Črnomelj se ga je udeležilo 39 dijakinj in dijakov vseh treh izobraževalnih programov. Tekmovali so v štirih tekmovalnih skupinah, in sicer glede na letnik, v katerega so vpisani.

Med sodelujočimi dijaki je bilo 16 takih, ki so s svojim rezultatom dosegli bronasto priznanje:

– 1. letnik: Luka Krajačič in Štefan Štrucelj (oba 1. aG) ter Matevž Lesica Štirn (1. bG);

– 2. letnik: Luka Jakofčič, Vita Kambič, Vid Kavčič, Maja Suhorepec, Žana Štravs in Nika Vidmar (vsi 2. aG);

– 3. letnik: Marija Absec, Daša Bahor, Matic Plut in Ema Prevalšek (vsi 3. aG);

– 4. letnik: Urša Konda (4. aG) ter Laura Čurk in Matej Puš (oba 4. bG).

 

Na naslednjo raven tekmovanja, t.j. državno, ki bo v soboto, 9. novembra 2019, na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, sta se uvrstila dva tekmovalca. To sta Luka Jakofčič iz 2. aG in Urša Konda iz 4. aG.
Šolsko tekmovanje je potekalo ravno v času, ko so se dijaki 3. in 4. letnika gimnazije in strojnega tehnika mudili na tridnevnih medpredmetnih ekskurzijah, zato je bila, ob soglasju ZOTKS, izvedba tekmovanja za njih nekoliko prilagojena. Tekmovalne naloge so reševali kar v hotelski jedilnici po večerji – tretješolci v Mostarju v Bosni in Hercegovini, četrtošolci v italijanskem obmorskem mestu Lido di Jesolo. Kljub napornim celodnevnim aktivnostim na ekskurziji in pozni večerni uri je poseben uspeh zabeležila maturantka Urša Konda, ki je tekmovalno polo rešila brez napake in tako dosegla kar vse možne točke!
Mentorji tekmovalcem so bili njihovi učitelji matematike: Borut Grošičar za 1. bG, Jasna Kvenderc za 1. aG, 1. ST, 3. ST, 4. ST in 3. OK ter Tilen Šetina za 2. aG, 3. aG, 4. aG in 4. bG. Vsem sodelujočim dijakom čestitamo za dosežene rezultate in osvojena priznanja, Luki in Urši pa želimo še veliko uspeha na državnem tekmovanju.

besedilo: Tilen Šetina, prof.

fotografije: Tina Stariha, 4. bG, in Jasna Kvenderc, prof.

 

Tehniški dan z učenci OŠ Vinica

Tehniški dan z učenci OŠ Vinica

V torek, 22. 10. 2019, so aktiven dopoldan na SŠ Črnomelj preživeli z nami učenci iz OŠ Vinica. Skupaj z dijaki so ustvarjali v kemijski, jezikovni in biološki delavnici, skupina učencev je spoznala šolske delavnice in področje strojništva, vsi pa so se preizkusili v igranju frizbija ter v luči naših dijakov spoznali šolo in njene posebnosti.

       

foto: Andrea Kapš Šikonja, 4. bG
Dijaki 2. OK v Metliki oz. izobraževanje z umetnostjo o umetnosti

Dijaki 2. OK v Metliki oz. izobraževanje z umetnostjo o umetnosti

V torek, 23. oktobra 2019, so dijaki 2. letnika programa oblikovalec kovin – orodjar v okviru kulturno-umetniških vsebin obiskali Kambičevo galerijo, Belokranjski muzej in Gasilski muzej v Metliki. V Galeriji Kambič so se seznanili z življenjem in delom metliškega rojaka akademika prof. dr. Vinka Kambiča, mednarodno uveljavljenega zdravnika otorinolaringologa, in njegove soproge operne pevke Vilme Bukovec Kambič. Kustosinja Alenka Misja jim je predstavila njuno bogato kulturno zbirko, ki sta jo podarila mestu Metlika, rojstnemu kraju Vinka Kambiča. V Belokranjskem muzeju so si pod strokovnim vodenjem kustosinje Alenke Misja ogledali stalno razstavo, ki prikazuje življenje ljudi od prazgodovine do sredine 20. stoletja. Obisk muzeja je bil poučen, hkrati pa tudi zabaven, saj so se dijaki lahko preizkusili v izdelovanju intarzije, t.j. okrasnega vložka v lesu. Izobraževanje o umetnosti, z umetnostjo in skozi umetnost smo zaključili z obiskom Gasilskega muzeja, ki prikazuje zgodovinsko dediščino gasilstva na slovenskem od začetkov do današnjih dni.

Več slik

Stran 1 od 9912345...102030...Zadnja »
Dostopnost